Romanların kültürleri Mersin’de yaşayacak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Romanların kültürleri Mersin’de yaşayacak


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu (AKROMFED) tarafından Türkiye’nin ilk Roman Hakları ve Araştırma Merkezi Mersin’de kuruldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’de yaşayan yaklaşık 50 bin Roman vatandaş için büyük önem arz eden merkezin faaliyetlerini sürdürebilmesi adına önemli bir çalışmaya imza attı.  Büyükşehir Belediyesi, merkeze verdiği destek ile Roman vatandaşların binlerce yıllık tarihi, kültürü, dilinin yaşatılması ve Romanların topluma entegrasyonunun sağlanabilmesi adına atılan bu büyük adıma öncü oldu.

Büyükşehir Belediyesi, Roman vatandaşların eğitim, istihdam, barınma, sağlık ve sosyal hakları konusunda araştırmalar yapabilmeleri amacıyla binanın mefruşat ve diğer giderlerinin sağlanabilmesi adına 50 bin TL maddi destek sağladı.

ROMANLAR AÇILAN MERKEZDEN ÇOK MEMNUN

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, roman kültürünün çok fazla bilinmediğini ve açılan ile derin bir kültüre sahip olan Roman Kültürünün yaşatılması adına büyük bir adım atıldığını ifade etti. Daylam, “İnsanların beyinlerinde Romanlarla ilgili sadece raks eden bir figür var. Hâlbuki binlerce yıllık bir kültürden bahsediyoruz. Pek bilinmeyen bir topluluk ve inşallah burada hem kültürümüzle hem tarihimizde hem de dilimizle ilgili Türkiye’ye hizmet edecek bir birimimiz burası. Sosyal belediyecilik anlamında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’ın tarihi bir çalışmaya katkı sunuyor olması da bizi sevindiriyor. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız sosyal belediyecilik anlamında da her kesimden insanlara dokunuyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Burası yaşayan bir müze haline gelecek” dedi.

“ROMAN OLDUĞUM İÇİN GURUR DUYUYORUM”

Roman mahallerinde yaşayan vatandaşlarda kültürlerinin yaşatılması adına kurulan Roman Hakları ve Araştırma Merkezi’nin hizmete girmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Yıldız Arkadaş,  Roman olduğu için gurur duyduğunu belirtti. Arkadaş, “Açılan birimimiz için çok sevinçliyiz, heyecanlıyız ve mutluyuz. Bizlere destek oldukları ve bizim kültürümüzü yaşatacakları için Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ediyorum. Allah ona sağlık versin, güçlü olsun ki bizlere sahip çıksın. Biz kendisini çok seviyoruz ve bizlerin arkasında olduğu için de çok sevinçliyiz. Yeni nesiller kendi kültürlerini tanıyabilecekler bu merkez sayesinde. Merkezde bulunan kitaplarımızı alıp okusunlar bizleri tanısınlar, kültürümüzü görsünler. Bu fırsatı bizlere sağlayan Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’a tekrardan çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

KENDİ DİLLERİNDE TEŞEKKÜR

Romanca kendi dillerinde konuşarak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini ileten Menekşe Göçmen “Büyükşehir belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Başkanımız bize sahip çıkıyor selamlarımızı iletiyoruz. Günleri iyi geçsin, Allah onunla olsun” diye konuştu.

MERKEZ DÜNYADAKİ ROMANLAR İÇİN DE ÖNEM ARZ EDİYOR

Roman Hakları ve Araştırma Merkezi, Mersin Zeytinlibahçe Caddesi’nde, Mersin Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla kiralanan tarihi binada yer alıyor. Mersin’in tarihi dokusunu taşıyan bu binada AKROMFED ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Roman toplumunu geliştirmek için ortaklaşa eğitim faaliyetleri gerçekleştirecekler. Merkez sadece Türkiye’deki değil aynı zamanda dünyadaki Romanlar için de çok önemli bir birim olacak ve yapılacak kültürel ve hak temelli  çalışmalarla Romanların tarih ve kimlik bilincine ciddi katkılar sağlanacak. Merkez sayesinde dünya tarihinde de çok özgün bir yere sahip olan Romanların dünya tarihine katkıları da ortaya çıkarılacak.

Türkiye’nin ilk, dünyanın ise sayılı sivil Roman hakları merkezinden olan birimde Romanların tarihi, kültürleri ve dillerini anlatan materyaller ve kitaplar yer alıyor. Bu sayede Romanlar kendi haklarını, kültürlerini, tarihlerini, dillerini araştırıp, bütün dünyadaki yazılı, görsel, işitsel materyalleri de içinde arşivleyebilecekler.

MERKEZDE YÜRÜTÜLECEK ÇALIŞMALAR

Roman Hakları ve Araştırmaları Merkezi beş temel birimden oluşuyor. Bu birimler dokümantasyon birimi, hukuk birimi, kapasite geliştirme birimi, uluslar arası ilişkiler birimi ve sürdürülebilirlik birimi. Dokümantasyon birimi, Türkiye’de Roman dili, kültürü ve tarihi hakkında araştırmalar yaparak dünyadaki Romanlarla ilgili yazılı, görsel ve işitsel materyalleri toplayarak bir arşiv oluşturacak. Hukuk birimi, Romanlar ile ilgili ayrımcılık içeren vakaları inceleyerek bu vakaları takip edip gerekirse hukuki faaliyetlerde bulunacak. Kapasite geliştirme birimi, Türkiye’deki Roman sivil toplum kuruluşları için kapasite geliştirme konularında eğitim verecek. Uluslararası ilişkiler birimi, merkezin dünyadaki diğer Roman merkezleri ve uluslararası kurumlar için iletişimi sağlarken sürdürülebilirlik birimi de merkezin sürdürebilirliğini sağlayacak. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA