Kimya ihracatı yerini koruyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kimya ihracatı yerini koruyor


 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı, Haziran ayında 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 2,3 oranında düşüş ile 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, sektörler arasındaki yerini koruyarak, 1 milyar 286 milyon dolarlık ihracat rakamı i

Akdeniz İhracatçı Birlikleri 2017 yılı Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamları verilerine göre, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, yıllardır değişmeyen AKİB’in lokomotif sektörü unvanını elinden bırakmadan, 285 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), Haziran ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla yüzde 15 oranında bir artış yakaladı ve Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı yüzde 22 oldu.

AKMİB’in bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler olurken, bu ürün grubunu Plastikler Ve Mamulleri ile Anorganik Kimyasallar izledi. Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler’in, geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 24 oranındaki artışı ve toplam ihracattaki yüzde 75 oranındaki payı,  Birliğin Haziran ayı ihracat artışındaki rolünü ortaya koydu. Plastikler Ve Mamulleri’nde ise bu dönemde %5 oranında bir düşüş yaşanırken, bu ürün grubunun hedef ülkeleri geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İtalya olarak sıralandı.

Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Mısır Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya Malta ve Birleşik Devletler oldu. Cebeli Tarık, Singapur, KKTC, Romanya ve Irak ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı.

2017 yılı Haziran ayında, Singapur ve Romanya ülkelerindeki rekor ihracat artışlarında, geçen sene ihracat yapılmayan mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler  ihracatı etkili oldu.

İLK DEFA DÜŞÜŞYAŞANDI

Haziran  dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren AKMİB Yönetim Kurulu Başkanı A.Uğur Ateş şunları söyledi: “2017 yılına artışla başlayan Türkiye kimya sektöründe Haziran ayında ilk defa bir düşüşle karşılaştık ancak yüzde 2,3 oranındaki bu düşüşü ilerleyen dönemlerde kolayca kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Ülke genelindeki bu düşüşe rağmen, AKMİB ihracatı yine yükselişine devam etti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 oranındaki artışı ile yüzde 22 pay sahibi oldu.

Yılın ilk 5 aylık döneminde, ülke genelindeki sektörel artışının üzerinde bir artış yakalayan ve bu ay ülke genelindeki düşüşe rağmen artışa devam eden AKMİB ihracatında lokomotif alt sektör olan mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünlerin payı çok büyük. Plastik ve anorganik kimyasallar alt sektörlerinde ihracat düşüşü yaşamamıza rağmen, anorganik ve boya gibi ilk sıralarda yer alan alt sektörlerimizde dönemi artışla kapattık.

Bu dönemde, Plastik ve Mamulleri alt sektöründe Almanya’daki yüzde 30 oranındaki düşüş dikkat çekerken, anorganik kimyasallar grubunun ihracat artışında ise İspanya, Yunanistan ve Hindistan ön planda yer aldı. AKMİB ihracatında lider olan mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri pazarlarının sıralaması her dönem AKMİB pazarları ile paralellik gösteriyor. Haziran ayında AKMİB pazarlarında en çok ihracat yapılan ilk 9 ülkede en yüksek pay bu ürün grubuna ait”.  (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA