Yüksek yapılar için denetim çağrısı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yüksek yapılar için denetim çağrısı


 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Meslek Komitesi üyeleri, Büyükşehir Belediyesi’ne; Yüksek Yapılar Yönetmeliği olmadan ruhsat alarak inşa edilen binaların daha sıkı denetlenmesi için çağrı yaptı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 15 No’lu Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Meslek Komitesi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette ağırlıklı olarak, Yüksek Yapılar Yönetmeliği, 1/5.000’lik imar planı, raylı taşıma sistemi, Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ve çevresi, kıyı düzenlemeleri, alt belediye uygulamaları ve inşaat sektöründe yaşanan sorunlar görüşüldü.

Ziyarete, MTSO Meclis ve 15 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Sadık Çağatay Güneş, Komite Başkanı Selami Arıcı, Komite Başkan Yardımcısı Mustafa Torna, Komite Üyesi Enver Küçükalıç, MTSO Genel Sekreteri Kadir Dölek, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gubaroğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkan Vekili Mustafa Solak katıldı. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü ziyarette karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

 

İNŞAATÇILARDAN YÜKSEK YAPILARA DENETİM ÇAĞRISI

Ziyarette konuşan MTSO Meclis ve 15 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Sadık Çağatay Güneş, inşaatlarda en az bilinen konunun zemin olduğunu belirterek, Mersin’de zemin taşıma kapasitesinin ortalama olarak 20 t/m2 civarında olduğunu, bu zeminlerin ise 13 katı güvenle taşıyabileceğini ve daha yüksek planlanan tüm projelerin mutlaka zemin iyileştirmesi yapması gerektiğini söyledi.

Yapı denetim firmalarının da sorunlar yaşadığını aktaran Güneş, “Bu konularda çözüm odaklı çalışmalar yapıyoruz. Yüksek Yapılar Yönetmeliği olmadan ruhsat alarak inşa edilen binaların daha sıkı denetlenmesi gerekiyor” dedi.

 

 

DIŞ CEPHE GİYDİRMELERİNDE; GÜVENLİK VE ENERİ KAYBINA DİKKAT

Öte yandan inşaatlarda, özellikle de yüksek yapılarda yapılan dış cephe giydirmelerinin projesiz, detaysız ve çok büyük alanlı cam ve alüminyum giydirmelerden kaynaklı hem güvenlik hem de enerji kayıplarının yaşandığını aktaran Güneş, cam ve alüminyum kaplama alanlarının sınırlanması gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra bazı müteahhitlerin geçmişte yaptıkları projelerin yapı kullanma belgesini almadan çok sayıda yeni projeler yaptıklarını ve vatandaşları mağdur ettiklerini anlattı. Müteahhitlik Belgesi almak için hiçbir ön koşul olmadığını da hatırlatan Güneş, inşaat yapmamış bir firmanın, çok kolay Müteahhitlik Belgesi aldığını ve sınırsız yükseklikte bina yapabildiğini söyledi. Güneş, bu konunun da değerlendirilmesi gerektiğini ve ilk kez inşaat yapacaklara kat sınırlaması getirilerek deneyim kazandıkça yapı yüksekliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ve çevresini de Kent Meydanı olarak görmek istediklerini belirten Güneş,  gereken her türlü desteği vereceklerinin altınız çizdi. Ayrıca Çağatay Güneş, komite olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi aktardı.

 

5 BİNLİK PLANLAR KAMUOYUNA NEDEN AÇIKLANMIYOR?

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. 1/100 bin ölçekli imar planıyla ilgili itirazların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından incelendiğini aktaran Kocamaz, bu yüzden 1/5 binlik imar planını kamuoyuna aktarmalarının doğru olmayacağını söyledi. Bakanlığın onayıyla birlikte bütün paydaşlarla, belediye başkanları, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve kamuoyuyla paylaşacaklarının altını çizen Kocamaz, “Artık işin sonuna yaklaştığımızı düşünüyoruz. Bu konudaki görüşleriniz bizim için önemlidir. Bu yüzden ziyaretiniz oldukça memnun etti. Proje çalışmalarında tüm paydaşlara açığız ve desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

 

Kocamaz, imar planını tüm talepleri karşılayacak şekilde uzun vadeli olarak tek seferde yapmak istediklerini dile getirdi. Ayrıca Monoray Projesi hakkında da bilgi aktaran Kocamaz, projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmadığını ve bakanlığın talep ettiği şekilde tekrardan hazırlayacaklarını kaydetti. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA