Çamlıyayla’da bereketli domates hasadı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çamlıyayla’da bereketli domates hasadı


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık iki ay önce alternatif domates çeşitleri üretiminin yaygınlaştırılması projesiyle Çamlıyayla İlçesi’nde üreticilere dağıtılan 260 bin domates fidesi ilk hasadını verdi.

Bereketli başlayan hasat üreticinin yüzünü güldürürken,  toplanan ilk mahsuller alıcıları ile buluşmak üzere yola çıktı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin genelinde tarımı ayağa kaldırmak için başlattığı tarımsal projeler meyvelerini vermeye başladı. Yaklaşık iki ay önce Çamlıyayla İlçesi’nde yöre şartlarına uygun, pazar değeri yüksek domates fideleri üreticiye dağıtılmış, üreticinin bereketli elleri sayesinde toprakla buluşmuştu. Yöreye uygun fidelerin ilk hasadı iki ay sonra yapılarak, yüksek verimle üreticinin emeklerinin karşılığını verdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde faaliyet gösteren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile tarımsal sulama, fide dağıtımı, teknik destek gibi her konuda çiftçinin ve üreticinin yanında olarak Mersin’de tarımı kalkındırmaya devam ediyor. Kuraklık nedeniyle üzüm bağları kuruyan Çamlıyayla üreticisine önce tarımsal sulama desteği vererek kuraklığa çözüm bulan Büyükşehir Belediyesi, dağıttığı domates fideleriyle de çiftçiye ek gelir kapısı açtı. Toprakları kuruduğu için üzüm ekimi yapamayan ve Çamlıyayla İlçesi’nden göç eden çiftçiler, Büyükşehir’in projesi sayesinde Çamlıyayla’ya geri dönüyor, çiftçiliğe devam ediyor.

Domates hasadına Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı teknik ekipleri de katılarak hasat günü üreticileri yalnız bırakmadı.

“OĞLUMUN DÜĞÜN, KIZIMIN BURS PARASI OLDU”

Emekli olduktan sonra geçimini sağlamak için ek gelir kapısı düşündüğünü, Büyükşehir’in alternatif domates çeşitleri üretimini yaygınlaştırma projesini duyunca çok sevindiğini ve katılma kararı aldığını söyleyen Mehmet Ali Şeker, “Ben emekli olduktan sonra ailemi geçindirirken kaygılanmaya başladım. Ne yapsam da ek gelir sağlasam diye düşünüyordum. Büyükşehir’in projesini duydum. Geçen yıl komşularımız ekti ve büyük gelir sağladı. Bu proje iki yıldır yapılıyor ama ben bu yıl ilk kez fide aldım, ektim. Çok şükür bereketli bir yıl oldu. Ben bu kadar beklemiyordum. Gerçekten çok güzel bir proje. Büyükşehir Belediyemizin yetkilileri sık sık gelip kontrol ediyorlar. Bana da kazanç kapısı oldu. Oğluma düğün, kızıma burs parası oldu. Burhanettin Kocamaz Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Böyle projelerle çiftçinin yüzünü güldürüyor. Bize destek oluyor ” dedi.

“SU GELDİKTEN SONRA BURADA HAYAT DEĞİŞTİ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı domates fidesi ile çiftçinin idmanına yetiştiğini söyleyerek sözlerine başlayan Sebil Mahallesi sakini Mevlüt Eren, ilk hasadın oldukça verimli olduğunu ve kaliteli domatesler elde ettiklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçinin elinden tutup ayağa kaldırdığını sözlerine ekleyen Mevlüt Eren, “İlk hasadımızı yaptık ve verim oldukça güzel. Geçen yıl Büyükşehir Belediyemiz fideyi ilk dağıttığında insanlar hevesli değildi. 150 bin fide dağıtılmıştı. Bu yıl talep 260 bine çıktı. Dağıtılan fideler çok güzel. Doğal olarak verim de çok güzel oldu. Biz önceden üzüm yetiştiriyorduk. Susuzluktan topraklarımız kurudu. Üzüm yetiştiremez olduk. Burhanettin Başkan tarımsal sulama suyu problemimizi de çözdü. 8 km’lik çelik boru ile göletten sulama suyumuz geldi. Şimdi birden çok çeşit mahsul ekiyoruz” şeklinde konuştu.

Sulama suyunun gelmesi ile patlıcan, biber, salatalık, çilek, mantar, kiraz gibi çeşitleri de ektiklerini sözlerine ekleyen Mevlüt Eren, “Su geldikten sonra burada hayat değişti. Ürün çeşitliliğimiz arttı. Domateste de tek çeşitle sınırlı kalmadık. Farklı çeşit domatesler de ekmeye başladık. Onların hasadına bir hafta var. Ben onlardan da güzel verim alacağımızı düşünüyorum. Bu projeden önce insanlar çalışmak için merkeze ve başka şehirlere gidiyorlardı. Şimdi ise tekrar ilçemize dönüşler başladı. Allah Burhanettin Başkanımızdan razı olsun. Allah onu başımızdan eksik etmesin. Proje için çok teşekkür ederiz” diye belirtti.

İki yıldır domates fidesi dağıtımı yapılan Çamlıyayla İlçesi’nde bu yıl elde edilen mahsulün rekoltesinin geçen yıla göre daha fazlası olması bekleniyor. Eski çeşitlerde kökbaşı 2 kiloya kadar ürün alınırken bu yıl verilen fidelerden kökbaşı 8 kiloya kadar domates alınması bekleniyor. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı domates fideleri sayesinde Çamlıyayla üreticisi bu yıl 3 milyon TL ekstra gelir sağladı. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA