Limanlardaki ölümlü kazalar azaltılacak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Limanlardaki ölümlü kazalar azaltılacak


 

Mersin Deniz Ticaret Odası ve Türk Loydu işbirliğinde Mersin’de ilk kez “Fumigasyon ve Draft Sörvey eğitimleri veriliyor. Limanlardaki ölümlü kazaların yüzde 80’i fumigasyon sebebiyle oluyor.

Üyelerinden gelen talep üzerine harekete geçen Mersin Deniz Ticaret Odası, Türk Loydu işbirliğinde “Fumigasyon Operasyonlarının Emniyetli Gerçekleştirilmesi ve ve Draft Sörvey” konularında eğitimler düzenliyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) özellikle tehlikeli maddelerin elleçlenmesi, taşınması ambalajlanması ve depolanması faaliyetlerinin kontrol altına alınmasını sağlamak üzere çeşitli mevzuatlar çıkarmıştı. Tehlikeli maddelerin gemilerle taşınmasında uygulanacak kurallar arasında, depolanmış ürünlerde haşerat kontrolü için uygulanan ve mikroplardan arındırmada en etkili yöntemlerden biri olan fumigasyon operasyonları büyük önem taşıyor. Bu nedenle UDHB, 16 Mart 2016 tarihli Bakan oluru ile yürürlüğe giren yönerge uyarınca, fumigasyon yapılmış yüklerin ve diğer maddelerin elleçlenmesinde çalışan kişilerin gerekli eğitimleri almalarını zorunlu hale getirmişti.

Konunun önem taşıması ve üye talepleri üzerine MDTO’nun Türk Loydu işbirliğinde düzenlediği fumigasyon eğitimleri 9-11 Ağustos 1017 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. MDTO üyesi olan ve deniz ve kara lojistik sektörlerinde fumigasyon operasyonlarında görevi ve sorumluluğu olan temsilcilerin katılabildiği eğitimler 3 gün süreyle 9.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Tüm masrafları MDTO tarafından karşılanan ve katılımcıların ücretsiz olarak yararlanabildiği eğitimleri tamamlayan kursiyerlere Türk Loydu tarafından katılım belgesi verilecek.

“LİMANLARDAKİ ÖLÜMLÜ KAZALARIN YÜZDE 80’İ FUMİGASYON SEBEBİYLE OLUYOR”

Üç gün sürecek fumigasyon eğitimi 9 Ağustos Çarşamba günü MDTO konferans salonunda başladı. Eğitim programının açılışında konuşan Gemi İnşa Mühendisi ve Eğitmen Hamdi Uz, UDHB tarafından fumigasyon eğitimi vermek üzere yetkilendirildiğini ve Türk Loydu bünyesinde eğitimler verdiğini anlattı. Fumigasyonun önemli bir konu olduğunu vurgulayan Uz, “Limanlardaki ölümlü kazaların yüzde 80’i fumigasyon sebebiyle oluyor. Bu konuda çok başarılı bir proje gerçekleştirdikleri için MDTO’ya teşekkür ediyorum. Bu eğitimi ücretsiz almayı sağlayan Türkiye’de başka bir oda, başka bir kurum yok. Bunun diğer odalara da örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

“İTHAL VE İHRAÇ EDİLEN YÜKLERİN GÜVENLİKLERİ KONTROL ALTINDA TUTULUYOR”

Eğitimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş ise şu açıklamaları yaptı: “Fumigasyon, böcek ve zararlıların ilaçlanması, kontrol altına alınması ve dolayısıyla ithal ve ihraç edilen yüklerin güvenlik şartlarını sağlayıp sağlamadığının kontrolü anlamını taşıyor. Bu konularla uğraşan firma ilgililerinin eğitim alması ve belgelenmesi öngörülüyor.”

“Bu eğitimler, bazı üyelerimizin fumigasyon operasyonlarının gözetiminden ve denetiminden sorumlu otoritelerin eğitim alıp almadığını ve belgelerinin olup olmadığını sorgulaması üzerine gündeme gelmiş ve bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Eğitimler, Türk Loydu gibi UDHB ve Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından Tuzla’da ücreti mukabili verilebiliyor. İstanbul Tuzla’da verilen eğitimlere katılmak, üyelerimiz açısından hem maliyet hem de zaman açısından sıkıntı yaratıyordu. Bu nedenle Türk Loydu ile anlaşıldı. 17 kişilik kontenjanı olan fumigasyon eğitimine 16 müracaat aldık. Katılımcıların ve eğitmenlerin tüm masrafları Odamızca karşılanıyor, kursiyerlerden ücret talep etmiyoruz. Benzer şekilde, gelecek hafta 16-18 Ağustos 2017 tarihlerinde Draft Sörvey eğitimlerimiz olacak. Yine 3 gün sürecek bu eğitim programına da 22 kaydımız var. Odamız Mersin’de yerleşik üyelerinin ihtiyaç duyduğu eğitimleri Mersin’e üyelerinin ayağına getirerek önemli bir hizmet sunuyor”. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA