Öldürülen domuzların eti piyasaya mı sürülüyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Öldürülen domuzların eti piyasaya mı sürülüyor!


 

Silifke’nin kırsal bölgelerinde nüfusunun kontrolsüz bir biçimde büyümesi ile birlikte kendi doğal alanlarında yiyecek bulamadıkları için yaşam alanlarına yaklaşan domuzların katledildiği ve etlerinin de piyasa sürüldüğü iddia edildi!

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Sömek ile Cambazlı Mahalleleri’nin bulunduğu bölgede kontrolsüz bir şekilde nüfusları artan ve sayıları on binleri bulduğu iddia edilen yaban domuzları ile ilgili şok bir iddia gündeme geldi.

Şok iddia bölge halkının Orman Bölge Müdürlüğü ve BİMER’e başvurusu ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) üyelerinin, ilgili kurumlara gönderdiği dilekçelerle ortaya çıktı.

“YAVRULARI İLE BİRLİKTE ÖLDÜRÜLÜYORLAR”

İlgili müdürlüğe gönderilen çok sayıda dilekçe basın yayın kuruluşlarına da servis edildi. Çarpıcı ifadelerin yer aldığı dilekçelerden birinin sahibi olan H.Ş., yaban domuzlarının aç kaldıkları için yerleşim alanlarına indiğini ve ekinler zarar vermesi nedeniyle katledildiğini söyledi. “Tarlalarımız aç kalmış domuzlar tarafından ziyan ediliyor. Akşam saatlerinde tarlaların içlerine giriyorlar. Solucan arıyorlar. Sebze köklerini söküp viran ediyorlar. Böylece çiftçilerin yaptığı masraflar boşa gidiyor. Çiftçinin kış aylarını geçirecek gelirleri yok olmuş oluyor. Birkaç olayın ardından buradaki bütün çiftçiler silahlarla bekliyorlar. Duyduğumuz kadarı ile domuz nüfusu o kadar artmış ki artık kendi yaşam alanlarında yiyecek bir şey bulamıyorlar. Yavruları ile birlikte tarlaları inip oralarda yiyecek arıyorlar. Tarlaya girdiklerinde ise tarlayı traktörle sürer gibi yok ediyorlar. Ancak domuzlar ve yavruları tarlaya indiklerinde çiftçiler tarafından öldürülüyorlar. Yaralanan domuzlar da başka yerlerde ölü bulunuyor. Ben bu hayvanların öldürülmesini istemiyorum. Onlar içinde çiftçiler içinde kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyorum” dedi.

“DOMUZLARI AVLAYIP PİYASAYA SÜRDÜLER”

Öte yandan bazı kötü niyetli köylülerin yaban domuzu avına çıktığını ve öldürdükleri domuzların etlerinin piyasaya sürülmek üzere satıldığını da ileri süren Şen, “Bizim köyün yukarı bölgelerinde domuzları avlayıp piyasaya sürdüler. Domuz etini insanlara yediriyorlar. Bizim mahallemizde kimse dışarıdan yemek yemiyor. Artık yetkililerimizin bu işe bir çare bulmasını istiyoruz. Hem tarlalarımız zarar görüyor hem de domuzları avlayıp bize yedirmeye çalışıyorlar. Et yemeye korkuyoruz. Bir yandan da hayvanlar öldürülüyor” diye konuştu.  

“ERKEKLER TOPLUCA AVA ÇIKIP KATLİAM YAPMAK İSTİYORLAR”

Yıllardır yaban domuzları ile aynı coğrafyada yaşadıklarını hatırlatan Hicran Şen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz domuzların kısırlaştırılmasını ve onların yaşadıkları bölgelere beslenme alanları kurulmasını istiyoruz. Domuzların üremeleri kontrol altına alınmalı. Mahalledeki erkekler topluca ava çıkıp bir katliam yapmak istiyorlar ancak biz buna karşı çıkıyoruz. BİMER’e konuyla ilgili dilekçe yazarak başvurduk. Ayrıca Orman Bölge Müdürlüğü’nden Ahmet Çörtük ile görüştük. Ahmet bey bizi daha sonra Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü’nden Ufuk Temizkan ile görüştürdü. Ufuk bey ise bize ‘Domuzlar o kadar çok ki 10 dönüme sığacak kadar çoğalmışlar’ dedi. Sadece sizin köye değil birçok köye zarar veriyorlar’ dedi.”

“YANLIŞ SEÇİMLER VE EYLEMLERİN FATURASI BU GÜNAHSIZ CANLILARA KESİLMEMELİ”

Öte yandan bölgedeki domuz katliamlarının artması üzerine hayvan aktivistleri de harekete geçti. Sömek Mahallesi’nde yaban domuzu katliamı istatistiklerinin tehlikeli boyutlara ulaştığını kaydeden HAYKONFED, Mersin Orman Bölge Müdürlüğüne gönderdiği dilekçede, son günlerde tehlikeli boyutlara ulaşan yaban domuzu avının önlenmesini talep etti. HAYKONFED Aktivisti Seda Arığ ve Sedat Mehmet Bigen imzası ile Bölge Müdürlüğü’ne gönderilen iki farklı dilekçede “Yaban domuzlarının doğal yırtıcısının bulunmama nedeni insanların doğayı acımasızca, bencilce, ilerisini düşünmeden tahrip etmesi ve avcılar nedenleriyle yok olmalarıdır. İnsanların yaptıkları yanlış seçimler ve eylemlerin faturası bu günahsız canlılara kesilmemelidir. Bu ne haktır, ne adildir. Ne ahlaka, ne vicdana ne de dine sığar. Bakanlık olarak göreviniz hayvanları, ormanları yani kısaca doğayı korumak ve sürekliliğini sağlamaktır. Sürek avı yani yok etme buna çare değil aksine tanım gereği ‘koruma’ eyleminin tam zıddıdır. Görev tanımınız gereği hali hazırda yıllarca önce kurulması gereken; yaban hayvanları için, beslenme ve su odaklarının acilen kurulmasını, sürek avı izin ve prosedürlerinin acilen geri çekilmesini ve Sömek Mahalle muhtarının konu hakkında ivedilikle bilgilendirilmesi için gereğini önemle arz ve talep ederim” cümleleri kullanıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA