Mersin’de çeltik hasadı başladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de çeltik hasadı başladı


 

Mersin’in Silifke ilçesinde çeltik hasadı başladı. 11 bin dönümlük alandan 7 bin 700 ton çeltik rekoltesi bekleniyor.

Çeltik üretimi yapılan Kurtuluş, Sökün, Bahçe, Çeltikçi ve Gülümpaşalı köylerinde çeltik hasadı heyecanı başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrolünde hasadı yapılan çeltikler, kurutulmak üzere boş alanlara seriliyor.

Her geçen yıl çeltik üretiminin azaldığını savunan üretici Baki Akış, bu yıl fiyatların 2 TL’den gitmesini beklediklerini belirterek, şu an fiyatların girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı düşük olduğunu ifade etti.

Çeltik hasadını gerçekleştirdiklerini belirten üretici Baki Akış, “2000 dönüm arazide çeltik üretimi yapıyoruz. 1000 veya 1400 ton arasında da ürün bekliyoruz. Ekim ayı sonuna kadar hasadımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

Silifke çeltiğinin lezzeti ve kalitesiyle damaklarda farklı bir yere sahip olduğunu ifade eden Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doyğun, “Silifke ovasında üretilen çeltiğin güvenilirliği ve kalitesi Türkiye genelinde ispatlanmıştır. Toprak yapısı ve toprağın tuzluluk oranı, pirincin kalitesini ve lezzetini artırmaktadır” diye konuştu.

Çiftçilerin ürün kaybından dolayı mağdur olmamaları için biçerdöverlerin düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Cafer Doygun, “2017 yılı üretim sezonunda Kurtuluş, Sökün, Gülümpaşalı, Burunucu, Çavuşbucağı ve Ulugöz mahallelerinde 133 çiftçi çeltik ekmek için müracaat etmiş olup, 11 bin dekarlık bir alanda çeltik ekimi gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında çekik alanlarının yaklaşık 1200 dekarlık kısmı birinci ürün olarak ekilmiş, geriye kalan 9800 dekarlık kısmı ise 2. ürün olarak ekilmiştir. İlçemizde 2017 yılında Luna, Jupiter ve Kameo çeltik çeşitleri ile ekim yapılmıştır. Son yıllarda Luna çeltik çeşidi ekilişinde artış olduğu gözlenmiştir. 1. ürün çeltik ekilişlerinde hasat 15 Ağustos tarihi itibariyle başlamış olup, dekardan yaklaşık 750 kg çeltik ürünü alınmıştır. 1. ürün çeltik hasadı ilçemizde devam etmektedir. 2. ürün çeltikler şu an başaklanma döneminde olup hasadının ekim ayı ortalarında yapılması planlanmaktadır. 2017 yılında ortalama dekardan 700 kilo alınması ve toplamda 7 bin 700 ton çeltik alınması beklenmektedir” dedi. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA