İhracatta Mersin’i sollayan sollayana! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İhracatta Mersin’i sollayan sollayana!


 

Hataylı ihracatçılar 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde 1 milyar 402 milyon dolar, Adanalılar 974 milyon dolar, Kayseri 909 milyon dolar ihracat yaparken, Mersinliler 831 milyon dolar ve Karamalılar ise 171 milyon dolar ihracat yaptı.

Söz konusu 4 il arasında Mersin’in elde ettiği ihracat rakamlarının, sahip olduğu Türkiye’nin 2. büyük limanı, Serbest Bölgesi ve organize sanayi bölgeleri gibi dinamikleri ile kendisinden bekleneni veremediği görüldü.

Türkiye ihracatı içerisinde payını her geçen artıran AKİB çatısı altındaki firmalar, büyük ihracat koşusunun neferleri olarak, büyük bir özveri ile canla başla çalışarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.

Son yıllarda Türkiye’nin yakın çevresinde yaşanan iç savaşların, Avrupa Birliği’nde daralan talebin, Rusya ile yaşadığımız siyasal problemlerin ve terör sorunlarının ekonomimizi ve buna bağlı olarak ihracatımızı da büyük sekteye uğrattığını belirten AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılının başlarından itibaren kötü gidişata dur denilerek, Türkiye ve AKİB ihracatının yükselişe geçtiğini kaydetti.

AKİB bünyesinde, tekstil ve hammaddeleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş meyve sebze,  hazır giyim ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir dışı metaller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri olmak üzere toplam 8 sektörde, 10 binin üzerinde ihracatçı firma ile ülke ekonomi için canla başla çalıştıklarına vurgu yapan Arslan, “AKİB olarak 2017 yılının Ocak ayında % 37,2, Şubat ayında % 23,9, Mart ayında % 43,4, Nisan ayında % 15,9, Mayıs ayında % 27,4, Haziran ayında % 6,1, Temmuz ayında % 17,3 ve Ağustos ayında % 9 artış oranı ile 2017 yılının ilk 8 ayında toplamda 7 milyar 792 milyar dolar ihracat yaptık ve Türkiye ihracatına % 8,2’lik katkı sağladık” diye konuştu.

İhracatımız her geçen gün artış gösterirken, bu artışın getirdiği motivasyonla yüksek katma değerli üretimi ve ihracatı da artırmak gerektiğini altını çizen Arslan, “Ülkemizin ekonomisinin ve refahının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilmesi için ihracatımız tabiki önem arz etmektedir. Ancak sadece ihracat miktarımızı artırmak, bunun için yeterli ve sürdürülebilir değildir. Sürdürülebilir bir ihracat için ürün ve pazar çeşitliliğini sağlamak gerekir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’den alınan verilere göre; Akdeniz İhracatçı Birlikleri hiterlandı içerisinde yer alan Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman’ın ihracatı Ocak-Temmuz döneminde 4 milyar 290 milyon dolara ulaşırken, ithalatı 5 milyar 286 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatının ithalatını karşılama oranı ise yüzde 81,1 oldu.

ADANA DOLU DİZGİN

Çukurova’nın kalbi Adana, bereketli tarım alanlarına sahip olmasının yanı sıra Türkiye'nin ilk sanayileşen bölgelerinden biri olmanın avantajını ihracat sektöründeki başarısı ile gösterdi. 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde 1 milyar 216 milyon dolarlık ithalata karşılık, 974 milyon dolarlık ihracat yaptı. İhracatının ithalatını karşılama oranı ise yüzde 80,08 oldu. Adana ihracatında tekstil, kimya, otomotiv ve hububat sektörleri öne çıkarken, en fazla ihracat yapılan ürün grubunu plastikler, dokuma kumaş ile otobüs, minibüs ve midibüsler oluşturdu.

HATAY DEMİR ÇELİK ve YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI İLE ÖN PLANDA

Demir-çelik sektöründe kapasite açısından Türkiye’de birinci sırada bulunan Hatay, 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde 2 milyar 186 milyon dolarlık ithalata karşılık 1 milyar 402 milyon dolar ihracat yaparken, ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 64,14 olarak kayıtlara geçti. Çelik, yaş meyve sebze ve otomotiv sektörlerinin ön planda yer aldığı Hatay ihracatında, en fazla ihracat yapılan ürün grubu yassı çelik, çelik boru, otomotiv yan sanayi filtreleri, narenciye ile yaş meyve sebze olarak göze çarptı.

Ocak-Ağustos 2017 döneminde, Türkiye’nin toplam yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık  % 20’si Hatay’dan gerçekleşirken, yine aynı dönemde 234,5 milyon dolarlık ihracat ile en fazla yaş meyve sebze ihracatı yapan il oldu. Ocak- Ağustos 2017 döneminde Türkiye’nin toplam narenciye ihracatının ise yaklaşık % 30’u Hatay’dan yapılırken, 91,2 milyon dolarlık narenciye ihracatı ile Mersin’den sonra en fazla narenciye ihracatı yapan ikinci il oldu.

MERSİN DIŞ TİCARET MAKASINI DARALTMAYA BAŞLADIĞININ SİNYALİNİ VERDİ

Turizm, sanayi, lojistik, teknoloji ve turizm kenti olarak ön plana çıkan Mersin, 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde 831 milyon dolar ihracata karşılık, 786 milyon dolarlık ithalat yaptı ve ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 105 seviyesinde gerçekleşti. Bu sonuçla, cari fazla veren çok az sayıda ilden biri oldu. Hububat, yaş meyve sebze ve kimya sektörlerinde söz sahibi Mersin’den, en fazla ihracat yapılan ürünler kırmızı mercimek, Ayçiçek yağı, çimento ve narenciye oldu.

Ocak-Ağustos 2017 döneminde, Türkiye’nin toplam narenciye ihracatının yaklaşık  % 35’i Mersin’den gerçekleşirken, yine aynı dönemde 105,9 milyon dolarlık ihracat ile en fazla narenciye ihracatı yapan il oldu.

Mersin’in Türkiye'nin değil aynı zamanda Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’in en önemli ulaştırma ve lojistik merkezi konumunda bulunmasının, Türkiye’nin 2. büyük limanına sahip olmasının avantajlarını ekonomisine yansıttığına vurgu yapan Arslan, Yenice Lojistik Merkezi, Uluslararası Çukurova Havaalanı ve Konteyner Limanı’nın hayata geçmesiyle Mersin ekonomisinin ve ihracatının çok daha iyi yerlere geleceğini ifade etti.

KAYSERİ ÜRÜN VE MARKA ÇEŞİTLİĞİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Çok önemli markalara ev sahipliği yapan, ürün ve marka çeşitliğinin en fazla olduğu illerimizden olan,  Türkiye'nin en büyük serbest bölgesi alanına sahip Kayseri ise, 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde 1 milyar 22 milyon dolarlık ithalata karşılık 909 milyon dolar ihracat yaparken, ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 89 oldu. Mobilya, tekstil ve demir sektörlerinin dikkat çektiği Kayseri’den,  yurt dışına en fazla mobilya, dokuma kumaş, soba ve ocak gönderildi.

KARAMAN İTHALATININ 2.3 KATI İHRACATA İMZA ATTI

Bisküvi cenneti Karaman, 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde 74 milyon dolarlık ithalata karşılık 171 milyon dolar ihracat yaparken, ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 230 ile yüzleri güldürdü. Hububat, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile kimya sektörü ile boy gösteren Karaman’dan, en fazla ihracat yapılan ürünler bisküvi ve gofretler, çikolatalar, makarna ve yumurta olarak oldu.

ARTIŞ SÜRSÜN

AKİB olarak ihracattaki artış rakamlarını sürdürülebilir bir hale getirme çabası içerisinde olduklarının altını çizen Arslan, “AKİB bünyesindeki firmalarımızın ihracat artış hızındaki ivmesini kaybetmemesi için, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonuyla, belirlenen hedefler doğrultusunda, yüksek katma değerli ürünleri ihraç etmek, ihracat ara elamanı yetiştirmeye yönelik eğitimlere imza atmak, ticaret heyetleri ve fuarlarla yeni ülkelere yelken açmak, üretim-ihracat kanalını güçlendirici projelerde odalar ve derneklerle işbirlikleri gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA