Eski elektrik iletim hatları KAYBETTİRİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Eski elektrik iletim hatları KAYBETTİRİYOR!


 

Mersin’deki 23 yatırımcının TKDK ve Avrupa birliği ile ortaklaşa gerçekleştirilen IPARD Projesi kapsamında kent içinde elektrik üretmek amacıyla kurmak istediği 22 güneş enerji santralinin elektrik iletim hatlarının yetersizliği ve uygun olmaması nedeniyle kabul edilmediği öğrenildi.

Mehmet Nabi Batuk

Uzmanların her fırsatta gündeme getirdiği ancak çözüm üretilmeyen elektrik iletim hatlarının eski ve yetersiz olması Mersin’e kaybettirmeye devam ediyor! Türkiye Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğü’nde görevli ve IPARD Projesi Birim Amiri Mustafa Rat, proje desteği ile kentte kurulmak istenen güneş enerji santralleri ile ilgili ilginç veriler açıkladı. Rat, rroje döneminde kentteki yerli yatırımcılar tarafından TKDK’ya sunulan 23 güneş enerji santrali projesinden 22’sinin kentteki elektrik iletim hatlarının eski ve yetersiz olması nedeniyle reddedildiği bildirdi.

Proje için gerekli olan belgeler arasında Toroslar EDAŞ’tan bir bağlantı anlaşması istediklerini söyleyen Rat, “Ancak Mersin’deki trafo merkezleri ve elektrik iletim hatları o kadar eski ki bağlantı anlaşmasını verecek kapasiteye sahip ki bir alan bulunamıyor” dedi.

“PROJELERDEN SADECE 1 TANESİ EVRAKLARINI TAMAMLAYABİLDİ”

Mersin’de kısa bir süre için başvuruları başlayacak ‘yenilenebilir enerji alanı’ destekleri hakkında da bilgi veren TKDK Proje Birimi Birim Amiri Mustafa Rat, “Yenilenebilir enerji ile ilgili güneş ve rüzgâr enerji santrallerine desteğimiz söz konusudur. Kurulacak güneş ve rüzgâr santrallerine 1 Megavat’a kadar maksimum 500 Bin Avro harcama yapılarak yüzde 65 oranında bir hibe desteğimiz var. Ancak Mersin’de şöyle bir sıkıntı var. Proje için gerekli olan belgeler arasında biz TEDAŞ’tan bir bağlantı anlaşması istiyoruz. Ancak Mersin’deki Trafo merkezleri ve elektrik iletim hatları o kadar eski ki bağlantı anlaşmasını verecek kapasiteye sahip bir alan bulunamıyor. IPARD Projesi kapsamında bize toplamda 22 adet başvuru geldi. Bu projelerden sadece 1 tanesi evraklarını tamamlayabildi ve uygun olarak kabul edildi. Yani toplamda 22 projede yatırım yapılmak istendi ama birçok proje bağlantı anlaşmasını alamadığı için veya bağlantı anlaşmasını revize etmeye imkânları olmadığı için TEDAŞ’taki işlemler kabul olmadı” dedi.

“ALANIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK SORUN; TRAFO MERKEZLERİ VE ELEKTRİK İLETİM HATLARI”

Mersin’de güneş alanında ciddi bir yatırım kapasitesinin olmasına rağmen, elektrik iletim hatlarındaki yetersizlik nedeniyle sadece bir projeyi hayata geçirebildiklerini belirten Rat, “Mersin’in Yenilenebilir enerji alanın önündeki en büyük sorun; trafo merkezleri ve elektrik iletim hatlarındaki yetersizlik ve eksikler. Bu sektörde yatırım yapmak isteyen girişimcilerimize ilk önerdiğimiz şey yatırım yapacağınız yerde trafo merkezinde ve elektrik hattında yeterli kapasite var mı? Yok mu? Bunun en başında belirlenmesi ve netleştirilmesidir. Eğer trafolar elektrik iletim hatları yatırımın yapılacağı bölgede yeterli seviyede ve donanımda ise bizim bu sektörde yüzde 65’lik hibe desteğinden yararlanabiliniyor” diye konuştu.

“TÜM OLANAKLARA RAĞMEN ÜRETEMİYOR; TÜKETİYORUZ”

Mersin tüm olanakları olmasına karşın enerji üreten değil tüketen bir şehir olduğunu söyleyerek tepkilerini dile getiren Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz ise “Bunun için kentin kendi kullandığı enerji üretebilmeleri için İPARD projeleri kapsamında bazı girişimcilerimiz başvuruda bulundular. Ancak elektrik iletim hatlarının kapasitesinin yetersizliği nedeniyle ne TEDAŞ kentteki enerji ihtiyacını doğru bir şekilde sağlayabiliyor ne de halkın elektrik üretebilmesinin önünü açabiliyor. TEDAŞ yetkililerinin bir an evvel ana elektrik arterlerinin yer altına indirmesi ve trafo merkezlerinin Mersin’e yeterli ve uygun hale getirmesi gerekiyor. Ayrıca Mersin halkının da kendi imkanları ile üreteceği ve ekonomiye katkı sunacağı yatırımlara yol açması gerekiyor” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA