“Yılmayacağız! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Yılmayacağız!


 

Ülkedeki kötü gidişata karşı mücadele içerisinde olan ve bu nedenle hükümetin hedefi haline gelen mimar ve mühendisler, “Bu saldırıların bizleri yıldırması ve susturması mümkün değildir” açıklaması yaptı.

GİZEM EKİCİ

19 Eylül Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde, sektör mensuplarından sorunlara çözüm istendi.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu (Mersin İKK) tarafından yapılan açıklamayı Kimya Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi Cevdet Günal Tüzün okudu. Çeşitli meslek odası yöneticileri ile üyelerinin destek verdiği açıklamada Tüzün, “Dünden bugüne aynı kararlılık ve inançla 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Gününü kutluyoruz” dedi.

“MİMARLIK-MÜHENDİSLİK YILLAR GEÇTİKÇE SİSTEMATİK OLARAK GERİLİYOR”

Türkiye genelinde 38 yıl önce, 19 Eylül 1979 tarihinde 55 farklı ilinde, toplam 740 işyerinde TMMOB’nin çağrısıyla bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirildiğini anımsatan Tüzün, “Ekonomik ve demokratik taleplerle yapılan eylem çağrısına, diğer teknik eleman ve emekçilerin de destek vermesiyle, 100 bini aşkın kamu çalışanı o gün iş bıraktı. Maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, limanlardan üniversitelere kadar hayatın her alanında etkisini gösteren bu eylem, TMMOB’nin mücadele tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. 19 Eylül tarihi, bu ülke için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarihtir. Bu yüzden bu anlamlı gün, ‘TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’ olarak kutlanmakta ve yeniden hatırlanmaktadır.

Aradan geçen uzun yıllara rağmen bu ülkede emeğiyle geçinenlerin gündemleri çok değişmemiştir. İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir. Uygulanan ekonomi politikaları, özelleştirme uygulamaları, sosyal devlet anlayışının terk edilmesi ve ulusal ve uluslararası sermaye çevrelerinin artan etkinlikleri nedeniyle teknik elemanların ekonomik ve sosyal durumları giderek daha da kötüleşmektedir. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, kamusal çıkarın göz ardı edilmesi, para hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mühendis, mimar ve şehir plancılığı yıllar geçtikçe sistematik olarak gerilemektedir” dedi.

“HER ALANDA KÖTÜYE GİDİŞ VAR”

Yıllar içinde kötüleşenin sadece ekonomik ve sosyal koşullar olmadığını dile getiren Cevdet Günal Tüzün, ülkenin içinde bulunduğu siyasal koşulların da her geçen yıl kötüleştiğini vurguladı. “Yurttaşların her türlü hak ve özgürlüğü giderek daha da kısıtlanmaktadır” diyen Tüzün, “Bir yılı aşkın süredir devam eden Olağanüstü Hal Rejimiyle yurttaş olarak sahip olduğumuz her türden anayasal ve yasal güvencemiz askıya alınmıştır. Adalet talebi, toplumun tüm kesimlerinin en büyük ihtiyacı ve talebi haline dönüşmüştür.

Son 1 yılda çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen kamu emekçileri arasında devlet kurumlarında ve belediyelerde çalışan üç bine yakın mühendis, mimar ve şehir plancısı da bulunmaktadır. Haksız ve hukuksuz biçimde işlerinden atılan, farklı kurumlarda çalışmaları yasaklanan, sosyal güvenceleri ellerinden alınan ve yurt dışında çalışmaları engellenen binlerce üyemizin varlığı, bu yılki TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nü daha da anlamlı kılmaktadır. Ömrünü cemaat yapılarıyla, devlete egemen olmak isteyen çetelerle mücadele ederek geçiren arkadaşlarımızın elinden tutmaya, onlarla dayanışma göstermeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

İçinden geçtiğimiz dönemde, toplum, yaşamın her alanını saran gerici uygulamalarla  kuşatma altına alınmaya çalışılmaktadır. Daha bir yıl önce devletin tüm kurumlarına yerleşen Gülen Cemaati mensupları darbe girişiminde bulunmamış gibi, bakanlıklar ve devlet kurumları yine farklı cemaat ve tarikatlar arasında pay edilmektedir. Milli eğitim müfredatı bilim dışı ve gerici bir anlayışla yeniden yapılandırılmaktadır. Kadınların sosyal hayattaki varlığı ortadan kaldırılmak istenmekte, her türden hak ve özgürlükleri şiddetle bastırılmaktadır. Toplumu bir arada tutan en önemli unsur olan laiklik prensibi yerine mezhepçi, gerici uygulamalar devletin ve sosyal hayatın her alanına egemen hale getirilmiştir.

“HÜKÜMETİN HEDEFİ HALİNE GELDİK”

Toplumsal yapıdaki bu çürümeye karşı ülkemizin geleceğini ve meslektaşlarımızın haklarını korumak için mücadele eden TMMOB ve bağlı odalarımız da bu süreçte hükümetin hedefi haline gelmiştir. Hükümet, OHAL nedeniyle yaşanan kaotik ortamdan faydalanarak TMMOB Yasasını değiştirmeye yönelik girişimlerde bulunmaktadır. Birliğimize bağlı odaların kamusal sorumlulukla yerine getirdiği mesleki denetim yetkileri ellerinden alınarak, ekonomik ve kamusal gücü zayıflatılmaktadır.

Odalarımıza, idari ve mali denetim adı altında baskı ve şantaj uygulanmaktadır. Bakanlığın denetim adı altındaki hukuksuz ve keyfi uygulamasına izin vermediği için Kimya Mühendisleri Odası yönetim kurulunun görevden alınması talebiyle dava açılmıştır. Birliğimizin ve bağlı odalarımızın da müdahil olduğu davanın üçüncü duruşması 25 Eylül tarihinde görülecektir. Bu tür hukuksuz girişimler ile Anayasa ve TMMOB yasası ile belirlenen görevlerimizi yerine getirmemiz engellenmeye, TMMOB ve Oda Yöneticileri üzerinde baskı tesis edilmeye çalışmaktadır. Birliğimiz tüm birimleri ile Kimya Mühendisleri Odamızın hukuksal ve meşru duruşunun arkasında olmaya devam edecektir.

Birliğimizin çalışmalarını ve yetkilerini sınırlandırmaya yönelik adımların en sonuncusu, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Birliğimiz arasında 2012 yılında yapılan asgari ücret belirleme protokolünün feshedilmesidir. Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının hak kaybına neden olacak bu tek taraflı fesih işleminin iptali için idare mahkemesine açtığımız davanın takipçisi olacak, üyelerimizin mesleki ve özlük haklarını korumaya devam edeceğiz.

Birliğimizi ve odalarımızı hedef alan bu saldırıların bizleri yıldırması ve susturması mümkün değildir. Bizler mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yanan kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin eşitlikten, özgürlükten, demokrasiden, barıştan, laiklikten, bağımsızlıktan yana tavrını korumaya, geliştirmeye, güçlendirmeye devam edeceğiz.  19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü, TMMOB’nin mücadeleyle dolu geçmişine, umutla dolu yarınlarına sahip çıkma, ülkemize, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkma, birliğimize, odalarımıza ve örgütlü mücadele geleneğimize sahip çıkma günüdür” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA