Ahilik Kültürü Haftası töreninde konuşan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, iç savaşlar ve ekonomik kriz nedeniyle kan ağlayan esnaf ve sanatkârların sorunlarını çözecek ve geliştirici rol üstlenecek reformlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Mehmet Nabi Batuk
Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nce (ESOB) bu yıl 24’üncüsü gerçekleştirilen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, Ulu Cami Meydanı’nda gerçekleştirildi. Kalkınma Bakanı ve AKP Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ın katıldığı kutlama törenine ayrıca Mersin Valisi Ali İhsan Su, CHP Mersin Milletvekillileri Serdal Kuyucuoğlu ile Dr. Hüseyin Çamak, AKP Mersin Milletvekilleri Hacı Özkan ile Yılmaz Tezcan, Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, ve birçok STK temsilcisi, esnaf ve vatandaş ve Bangladeş Donanması askerleri katıldı.
“ESNAFIN KORUYUCU VE GELİŞTİRİCİ REFORMLARA İHTİYACI VAR”
Törenin açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, temeli 13’üncü yüzyıla dayanan ahilik kültürünün, esnaf teşkilatının tarihi ve kültürel mirasını oluşturduğunu söyledi. Türkiye’deki esnaf ve sanatkârların Ortadoğu’da yaşanan iç savaşlar ve ekonomik krizler nedeniyle sık sık sarsıntılar yaşadığını kaydeden Talat Dinçer, “Bu krizler ülkemizin mal ve hizmet üretimini olumsuz yönde etkilediği gibi esnaf ve sanatkârlarımızın sosyal ve ekonomik hayatlarını da derinden etkilemektedir. Maalesef günümüz ekonomi sistemi güçlünün zayıfı ezdiği, büyük balığın küçük balığı yuttuğu anlayış ile devam etmektedir. Ahilik bu noktada bizim için sadece geçmişten gelen bir gurur kaynağı değil; aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ilerleyişinde bir ışık kaynağıdır. Esnaf ve sanatkâr odası olarak esnafımızla, işletmelerimizle ve teşkilatımızla dünyadaki yeni süreçlere ve gelişmelere ayak uydurmalıyız. Değişim ve gelişime ayak uydurmak için gösterdiğimiz çaba ve özveriye karşılık devletimizi yönetenlerden beklentilerimizde vardır. Devletimizin her daim esnaf ve sanatkârının yanında olmasını dileriz. Bunun için devletimizin sağladığı istihdam teşviki ve prim borcu yapılandırılmaları olsa da esnaf ve sanatkârımızın refahını arttıracak, işlerini geliştirecek, onlara özel koruyucu ve geliştirici tedbirleri içine alan sürekli olarak çözüm üreten reformların hayata geçirilmesi gerekiyor. Esnaf ve sanatkâra verilecek en ufak bir destek bile karşılıksız kalmayacaktır. Toplumumuza istihdam ve katma değer olarak geri dönecektir” dedi.
“TARİHİMİZDE AHİLİK, EN ÖNLERDE GELEN BİR TEŞKİLATIMIZDIR”
Mersin Valisi Ali İhsan Su ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin sosyo - ekonomik alanlarda gerçekleştirdiği değişim ve dönüşümlerle bugün bölgesinde ve dünyada gücünü her geçen gün daha da artıran bir konuma ulaştığını kaydetti. Türkiye’nin gelişmesiyle birlikte Mersin’in de büyük bir gelişme ve ilerleme kaydettiğine işaret eden Vali Su, “Mersin, bu gelişimiyle ülkemizin sosyoekonomik yapısı içindeki payını her geçen gün artırmaktadır. Her alanda olduğu gibi gelişme ve kalkınmada da başarı özverili çalışma gerektirir. Esnaf ve sanatkârlarımız, ülkemiz ve ilimizin gösterdiği bu gelişimde, kalkınmada yoğun emekleriyle büyük katkı sağlamaktadırlar. Ecdadımızın medeniyet tarihine armağan ettiği birçok değer arasında sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı her yönüyle kapsayan bir sivil yapılanma kurumu olan Ahilik, en önlerde gelen bir teşkilatımızdır” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen Şed Kuşanma töreninde ise bir çırağın, önce kalfalığa, sonra da ustalığa yükselmesi tiyatro oyuncuları da temsili olarak canlandırıldı.
Kutlamalarda ayrıca, yılın İl Ahisi seçilen Selim Yonuk’a, Bakan Lütfi Elvan tarafından ödülü verildi. Yılın İl Kalfası Nurettin Kazak ve yılın çırağı Mukteber Yıldız ise ödüllerini Vali Su ile ESOB Başkanı Dinçer’in elinden aldı.
Kutlamalar, geleneksel Ahilik pilavı ikramıyla sona erdi.