Mersin Ticaret Borsası 90 yaşında | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin Ticaret Borsası 90 yaşında


 

Mersin’in, Türkiye’nin lider kuruluşları arasında yer alan Mersin Ticaret Borsası, kuruluşunun 90’incı yılını görkemli bir tören ile kutladı. Gecede başarılı üyeler ödüllendirilirken, iki önemli projenin müjdesi verildi.

Hediye Eroğlu

Mersin Ticaret Borsası (MTB) 90. kuruluş yıldönümü, düzenlenen ödül töreni ile kutlandı. Geceye; Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, iş dünyası temsilcileri ve siyasiler katıldı. Gecede tescil rekortmenleri ile başarılı borsa üyeleri de ödüllendirildi.

“HER BİRİMİZİN BAŞARISI İLİMİZİN VE BORSAMIZIN HANESİNE YAZILIYOR”

Gecenin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu ve MTB Meclis Başkanı Hüseyin Arslan, borsanın; kurulduğu cumhuriyetin ilk yıllarından buyana büyük mesafe kat ettiğini söyleyerek, “Mersin ekonomisi bu süreçte tarım-gıda, lojistik ve ticaret olmak üzere üç ana faaliyet alanı temelinde gelişim göstermiştir. İlimiz bugün 3 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olup, dış ticaret performansı açısından net ihracatçı konumdadır. Tarım-gıda sektörü Mersin için lokomotif görev görmektedir. İhracatımızın yüzde 70’lik bölümünü tarım-gıda ürünleri oluşturmaktadır. Mersin bitkisel üretim değeri en yüksek olan ilimizdir. 2016’da narenciye Mersin lider konumda olup, ülkemizin batıya ihracatında da ilk sırada yer almaktayız. MTB özellikle narenciye ve bakliyatta sahip olduğu yüksek işlem hacmi ile 113 borsa arasında açık ara lider konumdadır.

Borsamızın başarılı olması, üyelerimizin başarıları ile yakından ilişkilidir. Her birimizin başarısı ilimizin ve borsamızın hanesine yazılıyor. Üyelerimizin daha başarılı olması hedefimizdir ve bu hedefe ulaşmada elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“KENTTEKİ KURUM KURULUŞLAR; ÇOKSESLİ BİR SENFONİ ORKESTRASI”

Daha sonra söz alan TOBB Borsalar Konsey Başkanı ve MTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir de, “Bu önemli günü kutluyor olmanın onurunu, gururunu ve sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Bu organizasyonu aslında geçen yıl yapacaktık ancak 15 temmuz hain darbe girişimi nedeniyle ertelemek zorunda kaldık. Memleket kan ağlarken biz 90. yılımızı kutlayacak değildik” dedi.

Kentteki kurum ve kuruluşların her birini, çoksesli bir senfoni orkestrasının elemanlarına benzeten Özdemir, “Orkestrayı oluşturan her bir elemanın ayrı bir değer vardır. Eserin başarılı bir şekilde icra edilmesi elemanların orkestra şefine uyum içerisinde ayak uydurmasına bağlıdır. Sayın Bakanım siz, ilimizin tüm dinamiklerinin bir orkestra misali uyum içerisinde çalışmasında her zaman bir maestro gibi yönlendirici oldunuz.

BORSADAN ÜRETİCİYE TOHUM DESTEĞİ

Bundan 90 yıl önce toprağa atılan tohum hızla büyüdü. 62 kayıtlı üye ile başlayan hizmet serüveni bugün 1200’ü aktif ihracatçı üyemiz ile devam ediyor. Üyelerimiz üretimden ihracata, yatırımdan istihdama kadar hem kent hem de ülke ekonomimizin her basamağında aktif olarak yer alıyorlar. Üyelerimiz bugün İSO’nun en büyük 500 ve bin sanayi kuruluşu ile TİM’in ilk bin ihracatçı listelerinde yer buluyor. Uluslararası organizasyonlarda görev alıyorlar. Borsamız son yıllarda hizmet kapasitesini daha da arttırdı. Herhangi bir getiri kaygısı olmadan, sertifikalı tohum üretmek amacıyla, borsamız tarafından kurulan Baklagiller Tohumculuk Şirketimiz sektörümüze ve üyelerimize hizmetlerini sürdürüyor. Türkiye’de 111 borsa arasında tek tohum üreten ve bunu üyelerine dağıtan kuruluş sadece biziz” dedi.

BORSA’DAN İKİ YENİ PROJE

Oda ve borsaların bulundukları şehirlerin hafızası, asri unsuru olduğunu aktaran Başkan Özdemir, “Borsalar, şehirleri için yapılan projeleri kendi işleri gibi sahiplenip sonuna kadar takip ederler. Bu gerçekten hareketle, Mersin Ticaret Borsası ilimizin gelişimine katkı sağlayacak proje ve çalışmaların en önemli paydaşlarından olmuştur. Borsamız koordinatörlüğünde, belediyeler ile Ziraat Odası'nın işbirliğinde 5 yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz Narenciye Festivali bunun en güzel örneğidir. Burada saymadığımız Mersin'deki her hayırlı işte, her güzel projede imkanlarımız ölçüsünde yer almaya gayret ediyoruz. MTB ülke içindeki 113 sorsa içinde en ucuz ve kaliteli hizmet sunma gayretindedir. Borsamız mülkiyetinde olan iki adet arsamız üzerinde Mersin ekonomisine ve üyelerimize hizmet verecek yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Bu projelerimiz hayata geçtiğinde, borsamızın mali yapısı ve hizmet kapasitesi çok daha yükselecektir. Borsamızın en büyük gücü birlik ve beraberliğimizdir. ‘Ayrılıkta azap, birlikte rahmet vardır’ prensibinin gerçeğe dönüşmüş, somut örneği Borsamızdır” dedi.

“BURADA PARA VAR”

Daha sonra söz alan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Mersin’in zenginliğinin Türkiye’nin zenginliği anlamına geldiğini söyleyerek, şöyle konuştu; “Kayseriliye 5 vakit namaz farz ise 5 vakitte şükür namazı kılması lazım. Millet nereye akar, paranın olduğu yere akar. Burada para var. Allah her şeyi vermiş, muz, limon, çilekte Türkiye birincisiyiz. Mersin’in zenginliği Türkiye’nin zenginliği. Kesme gül, biberde Türkiye ikincisi, mandalinada  üçüncü, üzüm ve portakalda Türkiye 4.sü. Mersin ürettiğini hem yut içinde hem yurtdışında satıyor. Narenciye ihracatının yüzde 40’ını tek başına Mersin yapıyor.

MTB 5 YILDIZLI BORSA

Mersin tarımının bu kadar gelişmesinde MTB’nin çok büyük katkısı var. MTB akredite, 5 yıldızlı borsa. 5 yıldızlı borsa, Londra, Paris, Berlin borsaları üyelerine hangi standartlarda hizmet veriyorsa MTB’de o standartlarda, satış salonları, laboratuarı ile üyelerine 90 yıldır hizmet veriyor. Narenciye ve bakliyatta ülkemizin lider borsası. MTB aynı zamanda Türkiye’de ilklerin borsası. 1927’de henüz yeni kurulmuşken MTB’yi kuranlar, o zamanki teknolojiye, haberleşme kıtlığına rağmen telsiz sistemi kurmuş. Neden İstanbul ve Liverpol Ticaret Borsası’na bağlanmak için. Fiyatlar nasıl oluşuyor ki Mersin’de de fyatlar o şekilde oluşsun diye. İşte bugün burada MTB’de başlayanlar doru başlamış, bir ilki başardılar. 2 yıl önce kurdukları bakliyat tohum şirketi ile üreticileri sertifikalı tohum dağıtılıyor aynı zamanda onlara alım garantisi veriliyor. MTB Türkiye’deki örnek borsalardan bir tanesidir. Tarım ve hayvancılık fiyatlarını güvenli ve sağlıklı oluştuğu ortamların başında gelmektedir”.

“MERSİN, TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI’NIN ORTAĞI OLACAK”

Türkiye bir dönüşümden geçerken borsalarında bu süreçte geri kalmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Türk tarım tarihinin 50 yıllık hayali ürün ihtisas borsasının kurulması için bakanlar kurulundan karar çıktı. MTB de; Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın ortağı olacak. Artık hem üretici, hem tüketici hem de sanayici güvende olacak. Fiyat hareketlerinden etkilenmeyecek. Ürün senetleri artık bir yatırım aracı olacak. Ürün senedini teminat olarak gösterebilecek. Tarım ve hayvancılık ürünlerini fiyatları en önemlisi artık ülkemizde belirlenecek, yurtdışında belirlenmeyecek” diye konuştu.

VALİLİĞİN İŞ DÜNYASINA DESTEĞİ SÜRECEK

Vali Ali İhsan Su ise Mersin’in ülke genelinde büyük bir hızla sürdürülen yatırım ve kalkınma hamlesinden, en üst düzeyde istifade ettiğini söyledi. “Devletimiz ve ülkemizin ilimize olan bu teveccühüne işadamlarımızı da yatırımlarını her geçen gün arttırarak destek vermektedirler” diyen Vali Su, “Kamu ve özel sektör arasında sağlanan bu uyum ilimizin sahip olduğu zengin potansiyelin en etkin şekilde değerlendirilmesini sağlamaktadır. İşadamlarımızca sürdürülen ticaret ve yatırım atağının önümüzdeki süreçte daha da artarak devam edeceğine ve Mersin’in ülke olarak belirlediği hedeflere katkısının artacağına inanıyorum. Mersin Valiliği olarak bizlerde kentin tüm dinamiklerinin birlikteliği ile işadamlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. İlimiz ticaretinin gelişim göstergesinde önemli pal sahip olan borsamızın kuruluş yıldönümünü kutluyor, ödül lan üyelerin tebrik ediyorum” dedi.

“LÜTFİ ELVAN’IN TEK BAŞINA MERSİN İÇİN YAPABİLECEĞİ ŞEYLER SINIRLIDIR”

Kalkınma Bakanı Elvan ise,birçok sektörde büyük bir potansiyele sahip olan Mersin’e, uzun vadeli bakış açısı ile çalışma uyarısı yaptı. Bununda ortak akıl ile olacağını bildiren Elvan, “Kalkınmada önemli husus; sahiplenme duygusu. Konu Mersin ise hep birlikte Mersin’in hedefi ne ise o hedefe yönelmemiz gerekiyor. Lütfi Elvan’ın tek başına Mersin için yapabileceği şeyler sınırlıdır. Ne yapacaksak biz hep birlikte yapacağız. Elbette biz sizin önünüzü açacak, daralan damarları genişleteceğiz ama bunu birlikte yapmamız gerekir. Örneğin geçen hafta YÖREKS Fuarı’ndaydık. Bu fuarı ulular arası düzeye çekeceğiz. Mersin’de de Narenciye Festivali’ni de gelin uluslararası arenaya taşıyalım, alıcıları-satıcıları buluşturalım. Festivalin üzerine bir artı koyalım ve uluslararası boyuta taşıyıp, bakanlık, TOBB, ajansımız hep birlikte katılan ve Antalya’daki gibi Mersin’de narenciyeye yönelik ulusla ararsı bir potansiyel oluşturarak ürünümüzü daha değerli bir yapıya kavuşturalım” diye konuştu.

İŞTE ÖDÜL ALAN FİRMALAR

Konuşmaların ardından, tescil rekortmeni olan Arbel Hububat Bakliyat, ikinci olan Durum Gıda ve üçüncü olan Toprak Mahsulleri Ofisi Mersin Şubesi temsilcileri ödüllerini Bakan Elvan’ın elinden aldı. Gecede; Menas Zirai Dervişoğlu Tarım, Karagözler Gıda, Mersin Şeker, Turk Pulse Dış Ticaret, Celiller Tarım ve Gökalp Şirketleri de ödül alan kuruluşlar oldular. Tören, ünlü sanatçı Coşkun Sabah’ın birbirinden güzel eserleri seslendirmesinin ardından sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA