MERSİN’DE ASLAN BALIĞI TEHDİDİ BÜYÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE ASLAN BALIĞI TEHDİDİ BÜYÜYOR!


 

Türkiye’nin ilk ve tek su altı araştırma gemisi ile Mersin kıyılarında araştırma yapan ekibin başındaki isim olan Yrd. Doç. Dr Hakan Öniz’den aslan balığı uyarısı: “Her yerde karşımıza çıkıyorlar”.

HABER/HEDİYE EROĞLU

Son dönemde Akdeniz kıyılarında sıkça görülmeye başlayan zehirli aslan balığı ile ilgili Mersin’e uyarı geldi. Kuytu yerlerde yaşadığı için, uzmanlarca plajlarda bir tehlike oluşturmadığı belirtilen aslan balığının Mersin’de daha sık görüldüğü bildirildi.

“ÜSTÜMÜZE GELİYORLAR”

Türkiye’nin ilk ve tek su altı araştırma gemisi ile Mersin kıyılarında araştırma yapan ekibin başındaki isim olan Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr Hakan Öniz, uyarılarda bulundu.

Son yıllarda yürüttüğü çalışmalarla ekibi ile Mersin kıyılarını adeta didik didik tarayan Öniz, “Yaklaşık 4 yıl öncesine kadar bu kıyılarda aslan balığı göremiyorduk. Ancak Kızıldeniz’den göçen bu balık denizin dibinde bugün neredeyse her yerde karşımıza çıkıyor. Bunlar istilacı türler. Bunlar insanlardan da korkmuyor, aksine üstümüze üstümüze geliyorlar” dedi.

 

BİLİM İNSANLARI, ASLAN BALIĞI TEHDİTİ İÇİN ANTALYA'DA BULUŞTU

İstilacı bir tür olması nedeniyle önlem alınması gereken balığa karşı Antalya'da bilim insanları bu yılın başında bir araya geldi. Aslan Balığı'na karşı acil eylem planı için, Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun işbirliğiyle Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'ının Antalya Kemer'de gerçekleştirilen uluslararası çalıştayda çözüm arandı.

Aslan Balığı başta olmak üzere yabancı deniz canlılarının Akdeniz ekosistemine zararlarının tahmin edilip, bunun en aza indirgenmesiyle ilgili işbirliği yapmak amacıyla düzenlenen çalıştayda, Türkiye'nin Doğu Akdeniz sahillerindeki Aslan Balığı dağılımı, Aslan Balığı ile mücadelede farklı ülkelerin deneyimleri, bu balık türünün deniz canlıları nüfusunda yarattığı tehlikeler, alınacak önlemler ve acil eylem planı gibi önemli konu başlıkları ele alındı.

Batı Atlantik, Karayip Denizi ve Akdeniz'de önemli bir istilacı tür olarak değerlendirilen Aslan Balığı, küçük balıklarla avlanıyor ve çok az sayıda doğal düşmanı bulunuyor. İnsanlar için agresif bir balık türü olmamasına karşın, yaralanmalar genellikle bu balığı yakalama sırasında oluşuyor.

İnsanlar üzerinde nadiren geçici felç, kalp yetmezliği ve ölüme neden olabilen Aslan Balığı zehrinin bu ciddi sonuçları, küçük yaştaki çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık sistemi zayıf olan ya da alerjik hassasiyeti olan kişilerde ortaya çıkabiliyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA