Akdeniz’in ihracatı artıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdeniz’in ihracatı artıyor


 

Akdeniz bölgesinden yapılan ihracat yılın ilk 10 ayında yüzde 19,2 oranında arttı. Kimya, su ürünleri ve hububat-bakliyat ihracatında düşüşler yaşanırken, tekstil ve hammaddeleri sektöründe kıpırdanma yaşandı.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Polonya dopingi ile gülerken, mobilya sektörünü Libya sırtladı. Bölgenin göz bebeği yaş meyve sebzede de işler iyi gitti. Demir ihracatı ise yükselişini sürdürdü. Akdeniz ihracatçı Birlikleri (AKİB), 2016 yılı ilk 10 ayında 9 milyar 597 milyon dolar olan ihracatını yüzde 19, 2 artış ile 2017 yılı ilk 10 ayında 8 milyar 52 milyon dolara yükseltti. Aylık bazda ise geçen yıl Ekim ayında 921 milyon dolar ihracat yapan AKİB, 2017 yılı Ekim ayında yüzde 9,4 oranında bir artış ile 1 milyar 7 milyon dolarlık ihracata imza attı. AKİB 2017 yılı Ekim ayında gerçekleştirdiği 1 milyar 7 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik oldu. AKİB bu rakam ile Türkiye ihracatının yüzde 7,4’lük kısmını yapan birlik oldu.

Öte yandan Türkiye geneli ihracatında AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan illerde de; 2017 yılının Ekim ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay 10., Adana 11., Kayseri 12., Mersin 13. ve Karaman 29. sırada yer aldı.2017 yılının Ekim ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke ise; Irak, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya Federasyonu oldu.

KİMYA SEKTÖRÜNDE TÜRKİYEDDE ARTIŞ, AKDENİZ’DE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Kimya sektöründe Ekim ayı artışı, Türkiye toplam ihracat artışının üzerinde gerçekleşti. AKİB bünyesindeki Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı ise Ekim ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla yüzde 1 değer kaybetti. Bölgeden yapılan toplam kimya sektörü ihracatındaki payı yüzde 27 olan birliğin, Türkiye kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatındaki payı oldu 19 oldu.

Akdenizli ihracatçılarca bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler olurken, bu ürün grubunu plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar izledi. Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Singapur, Irak, Malta İtalya, KKTC ve Almanya oldu.

DEMİR İHRACATI UÇUYOR

Türk demir ve demir dışı metaller sektöründe de yükselişin devam ettiği gözlendi. AKİB bünyesindeki Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği de, 2017 yılı Ekim ayında yüzde 70 oranında artış kaydederek 89,8 milyon dolardan 153,1 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Birlikte Ekim 2017 döneminde yaşanan artış, özellikle Hollanda’ya gerçekleştirilen ihracatın yüzde 675, Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirilen ihracatın yüzde 429 ve Romanya’ya gerçekleştirilen ihracatın yüzde 412 oranında artmasından kaynaklandı.

Ürün gruplarına bakıldığında ise demir çelik yassı kaplamada 16,9 milyon dolarlık, demir çelik boruda ise 15,5 milyon dolarlık ihracat artışı dikkat çekti. Böylece demir ve demir dışı metaller – çelik sektörünün Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 9,2 oldu. AKİB üyeleri Ocak – Ekim döneminde ihracatta yüzde 65 oranında bir artış yaşadı ve 1 miyar 494 milyon dolarlık hacme ulaştı.

YAŞ MEYVE SEBZEDE YÜZLER GÜLDÜ

Bölgenin en önemli ihracat kalemi olan yaş meyve sebzede ise yüzler güldü. Türkiye’nin Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 6, değerde yüzde 8 oranında artış yaşadığı yaş meyve sebze sektöründe AKİB’in Ocak-Ekim 2017 döneminde 665,1 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ekim ayında ise 124,9 milyon dolarlık ihracat yapan AKİB bu rakam ile ihracatçı birlikleri arasında yüzde 54’lük pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu.  Ekim ayında en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünleri sırasıyla limon, üzüm, mandalina, nar, greyfurt, domates, portakal, incir, biber olurken, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Ukrayna, Almanya, Suudi Arabistan, Romanya, Polonya oldu. 

HUBUBAT BAKLİYATTA DÜŞÜŞ VAR!

Türkiye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı da, yüzde 1,4  gibi küçük bin artış gösterdi. AKİB bünyesindeki ihracatçıların yaptığı ihracat ise 2017 yılı Ekim döneminde yüzde 9 oranında azalarak 72,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam ile AKİB’in ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payı yüzde 15 olarak gerçekleşti.

AKİB bünyesindeki Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ekim ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, 90,7 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünleri 31,6 milyon dolarlık değeri ve yüzde 35’lik payı ile ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat, 13 milyon dolar ile tatlı bisküvi ve gofretler” ait. Ülkelere göre ise, 2017 yılı Ekim ayında Suriye, yüzde 16’lık payı ve 14,4 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldı. Ardından, 14,3 milyon dolarlık ihracat değeri ile Irak geldi.

TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜNDE KIPIRDANMA VAR

Ülkenin kan ağlayan sektörlerinden tekstil ve hammaddeleri sektöründe ise Türkiye genelinde sektör ihracatı Ekim ayında 2017 yılına kıyasla  yüzde 6,7 oranında artış yaşandı ve 737,5 milyon dolarlık ihracat yapıldı. AKİB bünyesindeki Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB) 2017 yılı Ekim ayında sektör ihracatı da 77,2 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2016 yılı aynı dönemine kıyasla ihracatta beklenenden yüzde 5 daha az artış görüldü. Bu rakam ile Akdenizli ihracatçıların Türkiye geneli sektör ihracatından aldığı pay yüzde 10,4 oldu. Ekim ayında ATHİB’in en çok ihraç ettiği ilk üç ürün dokuma kumaş, örme kumaş ve de pamuk ipliği oldu. İtalya, Birleşik Devletler ve Bulgaristan Ekim ayında en büyük üç ihracat pazarımızı oluştururken, en büyük değer artışı Yunanistan, Fas ve Çek Cumhuriyeti pazarlarında yaşandı. Ocak-Ekim 2017 verileri incelendiğinde, yılın ilk 10 ayında 732,4 milyon dolar ile ATHİB’in sektör ihracatından yüzde 10,3 pay aldığı görüldü. 12 aylık dönemde ise 892,4 milyon dolar ihracatın gerçekleştiği ve geçtiğimiz yıl aynı dönemine oranla yüzde 1’lik bir ihracat artışının yakalandığı görüldü.

MOBİLYA SEKTÖRÜNE LİBYA DOPİNGİ

Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü de; 2017 yılı Ekim ayında geçen yıla göre yüzde 14,6 oranında artışla 398 milyon 863 bin dolarlık ihracata imza attı. AKİB üyeleri ise  2017 yılı Ekim ayında 56 milyon 926 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Bir önceki yıla göre sektörün Ekim ayı ihracatında yüzde 19,13 oranında artış yaşanırken, Ocak-Ekim dönemi ihracatı yüzde 7,54 artış ile 484 milyon 618 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye geneli ve AKİB olarak sektörün 2017 yılı Ekim ayı ve 2017 yılı Ocak-Ekim dönemi ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar yine Irak oldu. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ekim ayı değer bazında ihracatı ülkelere göre incelendiğinde ilk 10 ülke içerisinde en çok artışın yüzde 327 ile Libya’ya gerçekleştiği görüldü.

POLONYA’YI AKDENİZ GİYDİRİYOR!

Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatı ise geçen yıla göre 7,93 oranında bir artış ile 1,42 milyar dolardan 1,53 milyar dolara ulaştı. AKİB üyelerinin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 2017 yılı Ekim ayında 2016 yılı aynı dönemine oranla, yüzde 28,3 oranında bir artış ile 25,7 milyon dolardan 32,9 milyon dolara yükseldi. Bu dönemdeki ihracata ülke bazında bakıldığında, en büyük artışın 4,7 milyon dolar ile Polonya’ya gerçekleştirilen ihracatta yaşandığı görüldü. Aynı dönemdeki ihracata ürün grubu bazında bakıldığında ise 2,8 milyon dolarlık artış ile bayan dış giyim ihracatı en fazla yükselen grup oldu. AKİB bünyesindeki Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Ekim ayında Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 2,15 oldu. Sektörün Ocak - Ekim dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 0,89 oranında bir düşüş yaşandığı ve ihracatın 14,1 milyar dolar olduğu görüldü. AKİB bünyesindeki hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatçıları Ocak – Ekim dönemi ihracatında ise yüzde 16 oranında bir düşüş oldu ve ihracat 311 milyon dolar olarak gerçekleşti.

SU ÜRÜNLERİ İHRACATINDA DÜŞÜŞ

Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 2017 yılı Ekim ayında geçen yıla kıyasla, yüzde 16 oranında artarak 194 milyon ihracat gerçekleştirdi. AKİB bünyesindeki Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ekim ayı ihracat rakamları incelendiğinde ise;  26 milyon dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirdiği görüldü. 2016 yılı Ekim ayına kıyasla sektör ihracatında yüzde 3 oranında bir düşüş yaşandı. Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ekim ayı değer bazında ihracatı, ürün gruplarına göre incelendiğinde; kümes hayvanları etleri yüzde 30’luk pay ile ilk sırada, yüzde 22 ile yumurta ikinci, yüzde 15 ile balıklar ise üçüncü sırada yer aldı. Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ekim ayı ihracatı değer bazında ülkelere göre incelendiğinde; Irak’ın yüzde 51’lik pay ile ilk sırada, Suriye’nin yüzde 12 ile ikinci, Lübnan’ın ise yüzde 10 ile üçüncü sırada yer aldığı görüldü. Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ekim ayı değer bazında ihracatı il bazında incelendiğinde; Adana yüzde 33 ile ilk sırada, Mersin yüzde 23 ile ikinci sırada Hatay ise yüzde 13 ile üçüncü sırada yer aldı.

“YÜKSELEŞİN NEDENİ İHRACATÇININ ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARI”

Rakamları değerlendiren AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, uluslararası pazarlarda ticaret yapmanın çok zor olduğu, küresel rekabetin çok yoğun hissedildiği günümüz ticaret dünyasında ihracat hedeflerine ulaşmanın büyük çaba gerektirdiğine dikkat çekerek, ülkemizin ihracat genelinde gösterdiği başarılı yükselişin, ihracatçıların özverili çalışmaları sayesinde mümkün olduğunu belirtti. AKİB ihracatçılarının, ülkemiz ihracatına önemli oranda katkı sağladığına vurgu yapan birlik Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, bunun en güzel ispatının her ay, her yıl, hedef yükselten ihracat rakamları olduğunu dile getirerek, “Ülke ekonomimizi düzlüğe çıkarmak için, her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde ve AKİB’de de ihracatçılarımız görevlerini yapıyorlar ve yapmaya da devam edeceklerdir” diye konuştu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA