Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Uzman Klinik Psikolog Sibel Dağlıkan Çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal ve toplumsal gelişiminde okul öncesi eğitim dönemlerinde yaşanan sorunları değerlendirdi. Ailelerin çocuklarını kreşe gönderme konusunda aceleci olmaması, en doğru zamanı seçmesi gerektiğini ifade eden Psikolog Sibel Dağlıkan, olağanüstü bir durum söz konusu değilse, çocukların 2,5 – 3 yaşından önce aile ortamından ayrılmaması gerektiğini söyledi. Dağlıkan “Yeterli fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal ve toplumsal olgunluk kazanmadan kreşe gönderilen çocuk zarar görebilir ve bu zararlı tercihin izleri yıllarca onu olumsuz şekilde etkilemeye devam edebilir. Bu yüzden çocuğun kreşe gönderilebilecek olgunlukta olması gerekir” dedi.
ÇOCUĞUN GELİŞİMİ TAKİP EDİLMELİ
Uzman Klinik Psikolog Sibel Dağlıkan, çocuk 2.5 - 3 yaşına geldiği halde yaşına uygun becerileri sergileyemiyorsa ve yaşına uygun olgunluğa ulaşamamışsa, bunun nedenlerinin araştırılması ve değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sibel Dağlıkan “Örneğin kabaca, kendini neden ifade edemediğinin araştırılması, anneden ayrılmakta ne derece güçlük yaşadığının anlaşılması ve anne baba tutumlarının değerlendirilmesi gerekebilir. Gelişim geriliği gösterdiği belirlenen çocukların en hızlı şekilde doğru ve etkili özel eğitim olanaklarından yararlandırılması uygun olur” dedi.
KREŞ YAŞI İÇİN ÖLÇÜLER
Sibel Dağlıkan, bir çocuğun kreşe gönderilmesi için aşağıdaki davranışları sergileyebilecek olgunlukta olması gerektiğini belirterek “Kreşe gidecek çocuklar; hoşça kal, diyebilmeli, tuvalet ihtiyacını söyleyebilmeli, yemeğini kendi yemeli, yeni arkadaşlar istemeli, uzun süre uykuya ihtiyaç duymamalı, etkinlik seçebilmeli, dikkatini toplayabilmeli, oyuncaklarını paylaşabilmeli, ailesinden birkaç saat uzak kalabilmeli, 5’e kadar sayabilmeli, üç tekerlekli bisiklete binebilmeli” diye konuştu. (bülten)