Türkiye’den cezaevi manzaraları | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Türkiye’den cezaevi manzaraları


 

Tarsus Kadın Cezaevi’ndeki hak ihlallerini anlatan muhabir Lütfiye Burcu Kara, ‘Görülmüştür’ ekibi tarafından kendisine gönderilen posta kartının üzerindeki ‘kurbağa’ resminin mektup okuma komisyonunca sakıncalı görülerek kesildiğini söyledi.

Haber Merkezi

Tarsus Kadın Cezaevi'ndeki hak ihlallerini anlatan tutuklu Mücadele Birliği Dergisi muhabiri Lütfiye Burcu Kara, Görülmüştür Ekibi tarafından kendisine gönderilen posta kartının üzerindeki ‘kurbağa’ resminin mektup okuma komisyonunca sakıncalı görülerek kesildiğini söyledi. İzmir'de Gezi Parkı eylemlerine katıldığı gerekçesiyle hakkında dava açılan ve ‘örgüt üyesi olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlediği’ iddiasıyla 2 yıl 13 ay 15 gün hapis cezası verilen Mücadele Birliği Dergisi muhabiri Lütfiye Burcu Kara geçtiğimiz aylarda tutuklanmıştı. Tutulduğu Elazığ Cezaevi'nden son olarak Tarsus Kadın Cezaevi'ne sürgün edilen Kara, kaleme aldığı mektubunda yaşadığı hak ihlallerini anlattı. Kara'nın anlatımları Tarsus Kadın Cezaevi'ndeki ilginç uygulamaları da gözler önüne serdi. 

'KURBAĞA' RESMİ SAKINCALI GÖRÜLDÜ

Mektubunda 10 kişiye göre tasarlanan koğuşlarda 2'si çocuk olmak üzere 21 kişi kaldıklarını belirten Kara, zaman zaman çeşitli gazetelerin kendilerine verilmediğini ifade etti. "Buradaki sorunlar bizi ilgilendirdiği kadarıyla dışarıyı da ilgilendirmeli" diyerek duyarlılık çağrısında bulunan Kara, öte yandan mektubunda ilginç bir uygulamaya da dikkat çekti. Cezaevleri ile ilgili çeşitli çalışmalarda bulunan Görülmüştür ekibi tarafından geçtiğimiz aylarda tüm tutsaklara olduğu gibi Kara'ya da üzerinde "kurbağa" resmi bulunan kartlardan gönderildi. Ancak Kara'ya gönderilen kartın üzerindeki "kurbağa" resmi mektup okuma komisyonu tarafından kesilmek suretiyle yok edildi. Mektupta durumu anlatan Kara, "Yolladığınız kartın üzerindeki 'kurbağa' mektup okuma komisyonu tarafından infaz edilmiş" ifadelerini kullandı.

“HUKUKİ BİR UYGULAMA DEĞİL”

Kara'nın avukatı Erdoğan Akdoğdu ise siyasi tutsaklara posta yoluyla gelen mektup, kart ve benzeri dökümanlara "örgütsel iletişim" veya güvenlik zaafiyeti oluşturacak durumlarda mektup okuma komisyonunca el konulabileceğini belirterek, yaşanan durumun hukukla bir alakası olmadığını ifade etti. Kurbağa resminde örgüt bağlantısı aramanın anlamsız olduğunu ifade eden Akdoğdu, "Basit bir kurbağa resminin herhangi bir örgütün simgesi olamayacağı veya güvenlik zaafiyeti oluşturamayacağı ortadadır. Baskı ve tecrit amaçlı. Bu keyfî ve absürt uygulamalarına keşke kurbağayı malzeme yapmasalar. Durumları 1970'li yılların Pinochet hapishanelerini geride bıraktı" dedi.

“KIZIM KALP HASTASI, SERBEST BIRAKILSIN”

Kara'nın annesi Gurbet Kara da kızının cezaevinde birçok hak ihlali ile karşı karşıya kaldığını belirterek, aynı zamanda Kara'nın kalbinde delik olduğunu ve tedavisinin sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilemediğini söyledi. Kara'nın İstanbul'a nakledilmesi için dilekçe verdiklerini söyleyen Kara, "Kalp ritmini ölçmek için bir cihaz takıyorlar. Bizim imkanlarımız el vermiyor. Sürekli gidip gelemiyoruz.  Tarsus şartları ortada. Şartları çok kötü. Elazığ'da idi, sürgün ettiler. Gezdirip duruyorlar. Ülkenin geleceğini savundukları için tutuklandılar. Bir insan öldürmemişler, uyuşturucu kaçırmamışlar. Suçsuz yere yatıyorlar. Benim en küçük çocuğum. Çok üzgünüm dayanamıyorum. Büyük bir haksızlık içerisindeler. Kızımın serbest bırakılmasını istiyorum" dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA