Balık çiftlikleri yargıya taşındı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Balık çiftlikleri yargıya taşındı


 

Mersin’e balık çiftliği kurabilmesi için 35 firmaya izin verildiğini ve bunların da ÇED raporundan kaçırılmaya çalışıldığını açıklayan MERÇED bu yatırımlara karşı hukuksal mücadele başlattı.

GİZEM EKİCİ

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), balık çiftlikleri ile ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın açıklaması ile balık çiftliklerine karşı hukuksal mücadele başlattığını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MERÇED Yönetim Kurulu Üyesi ve ilgili şahısların avukatı Semra Kabasakal, yaptıkları araştırma sonucunda Mersin sınırları içerisinde çok fazla sayıda balık çiftliğine onay verildiğini açıkladı. “Ancak verilen bu onayların kamuoyuyla paylaşılmadığı gibi ÇED yönetmeliği gereği ilgili kurumlarda ilan edilmediği görülmektedir” diyen Kabasakal, “Ne yazık ki Muğla’da denizi kirlettiği ve turizmi kötü etkilediği gerekçesiyle tepkilere neden olan balık çiftliklerinin şimdi de Mersin’de kurulması planlanmaktadır. Muğla’daki balık üretim firmasının Muğla ve civarındaki denizde geri dönülmez tahribatlar yaratmasından sonra  Silifke, Aydıncık civarında balık çiftliği kurmayı planladığı tarafımızdan yapılan araştırmalarda da ortaya çıkmıştır. 70’e yakın firma 1 milyar dolarlık yatırım için Mersin kıyılarını hedef seçmiştir” dedi. 

BALIK ÇİFTLİKLERİ ÇED’DEN KAÇIRILIYOR

Balık çiftliklerinden 35 tane firmaya izin verildiğini, ÇED raporlarının alınmaması için de yönetmelikteki belirtilen tutarın altında kalacak şekilde parçalar halinde izin verildiği ve ÇED raporundan kaçırıldığını da açıklayan Kabasakal, “Nitekim dava konusu olayımızda da ÇED raporu alınmaması için aynı yöntem uygulanmıştır. Oysa ki Danıştay’ın birçok kararında belirtildiği üzere kümülatif etki değerlendirilmesi dikkate alınarak civardaki tüm balık çiftliklerinin gözden geçirilmesi ve Mersin Valiliğince  izin verilen, Mersin İli Aydıncık İlçesi Soğuksu Mevkii’ndeki Turan Turizm Şirketi tarafından yapılması planlanan su ürünleri (çipura-levrek) yetiştiriciliği ile ilgili 18.09.2017 tarihli Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir Kararının planlama ilkeleri, kamu hukukuna ve yasaya aykırı olması sebebiyle ileride telafisi güç zararlar doğması ihtimaline binaen işlemin iptali ve dava sonuna kadar yürütmenin durdurulması talebiyle MERÇED ve Mersin Sevdalısı şahıslar tarafından dava açılmıştır. Bu husustaki dava dilekçemiz Mersin İdare Mahkemesi’ne verilecektir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA