Domateste hedef Avrupa olmalı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Domateste hedef Avrupa olmalı


 

Rusya’nın domateste firma kısıtlamasına tepki gösteren üretici, ihracatçılardan yeni pazarlara açılım istiyor! Ziraat Odası Başkanı Gökçel, domateste hedef pazarın Avrupa olması gerektiğini söyledi.

GİZEM EKİCİ

Türkiye'nin, 1 milyon tona yakın üretimiyle domateste öncü kentlerinden Mersin'in Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Rusya'nın, Türkiye'den domates ithalatını yönelik kısıtlamasını, 1 Kasım'dan itibaren sadece 4 firmaya izin vererek kaldırmaya yönelik teklifinin üreticileri memnun etmediğini söyledi.

50 bin ton olarak belirlenen rakamın, toplam üretime bakıldığında ekonomiye bir şey kazandırmayacağını belirten Gökçel, “Sadece Mersin'de 940 bin ton domates üretimimiz var. Ülke olarak üretimimiz ise 12 milyon 600 bin ton. Tüketimimize bakıldığında ise kişi başı 112 kilogram gibi bir tüketimimiz var bu da 9 milyon tona tekabül ediyor ki 3 milyon 600 bin ton üretim fazlamız var. Dolayısıyla bu üretim fazlamızı mutlaka ihracat vasıtasıyla yurt dışına satmalıyız ki iç piyasada fiyatlar çiftçimizi memnun ve tatmin edecek pozisyonda olsun, ülke ekonomisi bundan kazançlı çıksın." diye konuştu.

Başkan Gökçel,  Rusya'nın, bu şekilde kendisini Türkiye'den ürün alan tek ülke konumuna getirmeye çalıştığını savunarak, şöyle konuştu: “Firma kısıtlaması gibi durumlar Rusya'nın elini güçlendiriyor, istediği gibi, istediği miktarda ürün alıyor. Rusya, bir süredir de domates üretimi deniyor, kendi çiftçilerini destekliyorlar. Bu nedenle, kendi çiftçilerini korumak için bu yollara başvurduklarını düşünüyoruz. Bizim ülke olarak mutlaka farklı ülkelerle zirai karantina anlaşmalarını başlatıp ve sonlandırıp, yeni ülkelere ihracat yapmamız çok önemli."

“RUSYA DOMATES ÜRETİMİNDEN BAŞARIYLA ÇIKAMAYACAKTIR”

Gelecekte kısıtlamaların farklı ürünlere de yansımaması için en baştan karşı çıkılmasının yararlı olacağını kaydeden Gökçel, süreçten üreticilerin de zarar görebileceğini söyledi. Başkan Gökçel, şöyle devam etti: “Domates her iklim koşulunda yetişmiyor. Rusya, gerek toprak, gerekse de iklim bakımından soğuk havaların uzun ve ağır şartlarda yaşandığını biliyoruz. Gelecekte küresel iklim değişikliğiyle sıcaklık ortalamalarının artmasıyla başarıya ulaşırlar mı? Ben çok başarılı olacaklarını düşünmüyorum. Bizim ülkemizde bile kasım ayından marta kadar son yıllarda aşırı soğuklar örtü altında bizim üreticimizi olumsuz etkiliyor ki ben inanıyorum Rusya bu işten başarılı çıkamayacaktır."

HEDEF AVRUPA OLMALI

Domateste hedef pazarın Avrupa olması gerektiğini ifade ederek, “Yaş sebze ve meyve, raf ömrü az olan ürünleri içeriyor. Dolayısıyla öyle bir yol izlenmeli ki coğrafi olarak bize en yakın ve ürünleri en kısa zamanda pazarlarına ulaştıracağımız ülkeleri hedef almamız lazım. Ama baktığımız zaman doğumuzda ve güneyimizdeki Arap ülkeleriyle ilişki geliştirmemiz şu ortamda mümkün görünmüyor. Bizim aslında Avrupayı hedef pazar olarak almamız lazım. Onların da beklediği gibi, hem kalite yönünden hem de insan sağlığı kriterleri yönünden uygun ürünler yetiştirdiğimizi ortaya koyup, ihracat anlaşmaları yapabilirsek bizim için Avrupa topluluğu bir hedef olabilir”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA