Arıcıları önce sel sonra banka vurdu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Arıcıları önce sel sonra banka vurdu!


 

Geçtiğimiz yıl 30 bin kovan arıyı yanlış zirai ilaç kullanımına kurban veren bal üreticileri sel mağduru oldu! Ancak bir darbe de bankadan geldi! Arıcılar, “Sigortanızın bittiğini bildirmeyi unutmuşuz” cevabı alınca yıkıldı.

Mehmet Nabi Batuk

Geçtiğimiz sezon yanlış zirai ilaç kullanımı nedeniyle 30 bin kovan arıyı kaybeden arı üreticileri geçtiğimiz hafta sonu yaşanan sel afetinde 640 kovan arıyı daha kaybetti. Silifke’nin Narlıkuyu Mahallesinde gerçekleşen selde arı yetiştiricileri Hüseyin Gürgah, Hasan Kılıç ve Ercan Bozdağ toplamda 340 kovan arıyı kaybetti. Erdemli’de İslam Şafak isimli arı yetiştiricisi yaklaşık 300 kovan arısını sel sularına kaptırdı. Sel afetinin ardından TARSİMLİ olduklarını düşündükleri için pek endişelenmeyen arı üreticileri daha sonra TARSİM Sigortası kapsamında başvurdukları devlet bankasında “Sizin sigortanızın kapsam dışı kaldığını size bildirmeyi unutmuşuz” cevabı alınca yıkıldı. Üç bal üreticisinin toplamda 100 Bin Lira zararının olduğu ve 2018 bal üretimi sezonunu kapattıklarını öğrenilirken  Gazetemize sel afeti sırasında yaşadıklarını anlatan Arı yetiştiricisi Hüseyin Gürgah, banka yetkililerine tepki gösterdi. Arı Yetiştiricisi Gürgah, “Kredi borçları ödenince tüm işlemler fesih ediliyormuş. Biz bunu bilmiyorduk ama daha doğrusu banka tarafından bu işlem hakkında bilgilendirilmedik. Biz TARSİM’li olduğumuzu sanıyorduk ancak bankanın bizi bilgilendirmemesi nedeniyle zararımızla bir başımıza kaldık” diyerek tepkisini dile getirdi.

“TOPLAMDA 340 ADET KOVAN ARI TELEF OLDU”

Silifke’nin Narlıkuyu Mahallesinde yaşadıkları sel afetini anlatan Arı Yetiştiricisi Hüseyin Gürgah, “Selin olduğu gün yağmurun arılarımızın olduğu bölgede çok yoğun bir şekilde yağdığı haberini aldık. Diğer yetiştirici arkadaşlarla bölgeye gittiğimizde her yerden suların taşarak aktığını gördük. Hiç zaman kaybetmeden Jandarma ekiplerine haber verdik. Onlar gelene kadar kovanlarımız sel sularına kapıldı. Jandarma gelip inceleme yaptı ama iş işten çoktan geçmişti. Biz çok üzüldük. Arılarımızın hepsi suyun içinde kalmış ve bir köşeye yığılmıştı. Üç arkadaşımızın toplamda 340 adet kovan arısı telef oldu. Biz Mersin Valiliği’nin yaramızı sarmasını bekliyoruz. Mersin Valiliğinden ilk olarak bir yardım alacağız. Henüz işlemlerimiz devam ediyor. Bizde arıcılığımızı devam ettirmek istiyoruz. Bunun için büyüklerimizden destek bekliyoruz” dedi.

“BANKA TARAFINDAN BİLGİLENDİRİLMEDİK”

Sel afetini yaşayana kadar kendisinin ve diğer mağdur yetiştiricilerin TARSİM’e kayıtlı olduklarını zannettiklerini ifade eden Arı Yetiştiricisi Hüseyin Gürgah, “Bir arkadaşımız TARSİM’liydi o zararlarını karşılamakta bizim gibi çok fazla zorlanmayacak. Ama ben ve diğer arkadaşlarımızın çalıştığı devlet bankasının bir eksikliği nedeniyle biz TARSİM’den yararlanamıyoruz. Bu banka bizden TARSİM ücretini her yıl kullandığımız kredilerden otomatik olarak kesiyordu. Biz ve diğer bütün yetiştiriciler bu bankadan aldığımız kredilerle çarkımız döndürüyorduk. Bu yılda biz bankaya borcumuzu ödemiştik. Borç ödenince tüm işlemler fesih ediliyormuş. Biz bunu bilmiyorduk ama daha doğrusu banka tarafından bu işlem hakkında bilgilendirilmedik. Biz TARSİM’li olduğumuzu sanıyorduk ancak bankanın bizi bilgilendirmemesi nedeniyle zararımızla bir başımıza kaldık. Yoksa biz her sezon TARSİM sigortamızı düzenli olarak yaptırırız”

AFETLERDE TARSİM ÇOK ÖNEMLİ

Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, yaşanan afet sonrası maddi ve manevi kayıp yaşayan arı üreticilerini örnek göstererek TARSİM sigortası çağrısı yaptı. Arıları telef olan 4 yetiştiriciden sadece 1’inin TARSİM’e sigorta yaptırdığını açıklayan Topril, sigortası bulunmayan diğer arı üreticilerinin de zaman kaybetmeden TARSİM’e üye olmaları çağrısında bulundu. Selde zarar gören Arı yetiştiricilerinin durumu konusunda Mersin Valisi Ali İhsan Su’yu ziyaret eden Mehmet Ali Topril, Mersin Valiliğinin yetiştiricilerin zararının 3’te birini karşılayacağını açıkladı. İlçelerde yaşanan sel afetinin ardından değerlendirmelerde bulunan Topril, “Mersin’in geneline baktığımızda iki ilçemizin belirli bölgelerinde sel afeti yaşandı. Silifke İlçesi’ne bağlı Narlıkuyu Mahallesi’nde bir afet yaşandı. Niğde ve Kayseri’den gelen arı üreticileri zarar gördü. Ama en büyük kayıp Erdemli’de yaşandı. Oradaki bir yetiştiricimizin 300 – 350 adet kovanı sel nedeniyle telef oldu. Toplamda 600 ile 650 kovan arının telef olduğunu düşünüyoruz.  Ben bu afet konusunda yetiştiricilerimize TARSİM çağrısında bulunuyorum. TARSİM Sigortasını tüm arı yetiştiricilerimiz zaman kaybettirmeden yaptırmalı. Çünkü bu son selden zarar gören arkadaşlarımız TARSİM’e kayıtlı olsalar da yaşadıkları maddi ve manevi zararı hem TARSİM’den hem de Mersin Valiliği’nden bir nebze de olsa karşılayabilirlerdi” diye konuştu.

“2018 SEZONU BU ARI YETİŞTİRİCİLERİMİZ İÇİN BİTMİŞTİR”

kapatmıştır Mersin Valisi Ali İhsan Su ile yaptıkları görüşmelerde, arı yetiştiricilerine bir destek yaratılacağını açıklayan Mehmet Ali Topril, “Valimiz tüm zararı karşılayamamaklarını ancak ‘Fakir Fukara Fonu’ndan yaratılacak destek ile arı yetiştiricilerinin yaşadığı mağduriyetlerin 3’te birini karşılayabileceklerini söyledi. Bu destekle yetiştiricilerimiz biraz arı alabilecek, yağışta ve selde ölmeyen arıları varsa onları yeniden toplamaya çalışacak. Ancak şunu söyleyebilirim ki 2018 sezonu bu arı yetiştiricilerimiz için bitmiştir. Bal alımı konusunda bu arkadaşlarımız 2018 sezonunu daha başlamadan kapatmışlardır. Sezon içerisinde sadece arılarını kurtarabilirlerse onun için çalışacaklar.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA