KKTC 34 yaşında | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KKTC 34 yaşında


 

KKTC’nin 34’üncü kuruluş yıl dönümü Mersin’de etkinliklerle kutlanıyor. Mersin Başkonsolosu İnanıroğlu, KKTC’nin, zulüm ve haksızlıklara karşı büyük bir fedakarlık gösteren Kıbrıs Türk halkının, bağımsızlık ve egemenliğe olan inancı sonucu kurulduğunu söyledi.

Kıymet Gökçe

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) KKTC Mersin Başkonsolosluğu tarafından gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde, yavru vatan KKTC’nin 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kapsamında ilk tören sabah saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Törene, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, protokol üyeleri, Kıbrıs gazileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Başkonsolos İnanıroğlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız ve çeşitli kurumların Atatürk Anıtı’na çelenk sunmalarıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Öğrencilerin şiirler okuduğu, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin İl Başkanlığı (TEMAD) işbirliğinde paramotor uçuş gösterisinin yapıldığı törende, Başkonsolos İnanıroğlu, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

“KKTC, KIBRIS TÜRK HALKININ BAĞIMSIZLIK VE EGEMENLİĞE OLAN İNANCI SONUCU KURULMUŞTUR”

İnanıroğlu, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin ardından 15 Kasım 1983 tarihinde ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 34’üncü kuruluş yıl dönümünü Mersin’de kutlamanın gururunu, mutluluğunu ve coşkusunu yaşadıklarını söyledi. KKTC’nin, zulüm ve haksızlıklara karşı büyük bir fedakarlık gösteren Kıbrıs Türk halkının, bağımsızlık ve egemenliğe olan inancı sonucu kurulduğunu belirten İnanıroğlu, “Cumhuriyetimizin ilanından önce Kıbrıs Türk halkı 1963’ten 1974’e kadar Kıbrıs Rum tarafınca uygulanan tüm baskılara ve zulme karşın direnmiş, ayakta kalmayı başarmış ve haklı mücadelesini sürdürerek anavatanımız Türkiye’nin 1960 Anlaşmalarından kaynaklanan garantörlük hakkını kullanarak 1974 Barış Harekatını gerçekleştirmesiyle özgürlüğüne kavuşmuş, 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan etmiştir” dedi.

“RUMLAR HAYALİ VE TUTARSIZ NEDENLERLE GÖRÜŞMELERDEN KAÇMAKTADIR”

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki bölgeli ve siyasi eşitlik temeline dayalı bir anlaşmaya varmak için 50 yıldan bu yana BM himayesinde müzakereler sürdürüldüğünü anımsatan İnanıroğlu, “Ancak, Kıbrıs Türk tarafı adada adil ve kalıcı bir çözüm sağlamak için iyi niyetle Kıbrıs Rum tarafıyla görüşmeleri yürütmeye çaba harcarken, Rumlar hayali ve tutarsız nedenlerle görüşmelerden kaçmaktadırlar. Son olarak, 28 Haziran 2017 tarihinde İsviçre’nin Crans Montana kasabasında toplanan 2. Kıbrıs Konferansı yaklaşık iki hafta sürmüş ve sonuçsuz kalmıştır. Süreci nihayete vardırmak amacıyla 6 Temmuz’da Crans Montana’da yeniden bir araya gelinmesine rağmen Kıbrıs Rum tarafının ‘sıfır asker-sıfır garanti’ tutumunu sürdürmesi nedeniyle BM Genel Sekreteri Guterres, konferansın başarısızlıkla sonuçlandığını ilan etmiştir. Bu sonuç, Kıbrıs Rum tarafının 1968 yılından bu yana sürdürülen müzakere süreçleri boyunca sergilediği uzlaşmaz tavrını ve Kıbrıs Türk tarafıyla güç paylaşımı ve siyasi eşitlik içeren bir anlaşmaya varmaya yönelik her türlü adımdan imtina ettiğini bir kez daha açıkça ortaya koymuştur. 7 Temmuz’da herhangi bir anlaşmaya varılamadan sona eren Kıbrıs Konferansı neticesinde gelinen noktada, Kıbrıs konusunda, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu ve mevcut parametreler çerçevesinde bir federasyon oluşturma çabaları da tükenmiştir. Kıbrıs Türk tarafı açısından müzakerelerin kaldığı yerden devam edebileceği yönündeki anlayış kabul edilebilir değildir. Sonuçsuz kalan yalnızca Kıbrıs Konferansı olmamış, mevcut parametreler altında yürütülen müzakere süreci de sona ermiştir” diye konuştu.

“CUMHURİYETİMİZİ SONSUZA KADAR YAŞATACAĞIZ”

KKTC’nin, uluslararası toplumun yıllardır Kıbrıs Türk tarafına karşı sürdürdüğü haksız ambargo ve izolasyonlara rağmen halkın iradesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile günden güne daha da geliştiğini ve güçlendiğini vurgulayan İnanıroğlu, “KKTC Su Temin Projesi'nin tamamlanmasıyla anavatanımız Türkiye’den gelen su ile anavatan Türkiye ile KKTC arasında var olan gönül bağları daha da güçlenmiş, su sorunumuz çözülmüş, halkımız suya kavuşmuştur. Bunun ardından, deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini içeren enerji anlaşması imzalanmıştır. Bu ve bunun gibi projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti ile devletimiz arasındaki birlik ve beraberlik ile güçlü bağlar perçinleşecektir. Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında olan, maddi ve manevi desteğini esirgemeyen anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti ile birlik ve beraberlik içerisinde cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatacağız. Bu günlere ulaşmamızda bizlere güç veren Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve halkına şükranlarımı sunarım. Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, özgürlük mücadelesi liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü, kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı ve vatanımız uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle; gazilerimizi, Kıbrıs Türk mücahitlerimizi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik kuvvetlerini şükran ve minnetle anar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Mersin bölgesinde yaşayan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı'nı en içten duygularla kutlarım” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından, KKTC Resim, Şiir ve Kompozisyon Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Halk oyunları gösterileri ile sona eren törenin ardından, İnanıroğlu, Başkonsolosluk makamında tebrikleri kabul etti. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA