Akkuyu NGS’de temel atılıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu NGS’de temel atılıyor!


 

Erdoğan açıkladı: Mersin’de kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde ay sonuna kadar temel atılacak.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya’nın yapacağı Türkiye’nin ilk nükleer santrali Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için bu ay sonuna kadar temel atılmasını istediklerini belirtti. Erdoğan ayrıca Rus gazını taşıyacak Türk Akımı’nda ikinci hat için talimat verdiğini söyledi. Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretlerinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Akkuyu NGS konusunda, “Temel atma törenini istiyoruz ki bu ay sonuna kadar yapalım. Bununla ilgili hazırlıklar sürüyor” dedi. Hafta başında Soçi’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu NGS’nin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye alınacağını belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi ziyaretinde santralin ‘beton dökme’ törenine Putin’i davet ettiği belirtilmişti.

Rusya doğal gaz şirketi Rosatom’dan yapılan açıklamaya göre, yüzde 49 hissesi Cengiz Holding, Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat konsorsiyumuna ait olan Akkuyu Nükleer AŞ’nin önümüzdeki yıl değeri yaklaşık 1 milyar doları bulan bir yatırım yapması planlanıyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ülkedeki ilk nükleer santral olacak 20 milyar dolar yatırım maliyetli Akkuyu NGS için ‘sınırlı çalışma izni’ni geçen ay vermişti. Lihaçev gelecek yılın ilk çeyreğinde tüm lisansları almayı umut ettiklerini ifade edip “Böylelikle ilk reaktörün beton çalışmalarına başlayabiliriz” demişti. TAEK’ten ‘beton dökme’ çalışmasıyla ilgili yapılan açıklamada, “(Akkuyu Nükleer AŞ) Şirket, bu konuda hazırlıklarını tamamladı. Beton dökme töreni, bu kapsamda yapılacak. Bu, santralın temelinin atıldığı anlamına gelmiyor. Santralın kurulacağı alanda yapılacak bir işlem” dendi.

2018’DE 1 MİLYARLIK YATIRIM

Akkuyu Nükleer AŞ henüz tüm inşaat lisanlarını alabilmiş değil. Habertürk’e konuşan kaynaklar, ‘Ön Güvenlik Analiz Raporu’nun değerlendirildiğini açıkladı. İnşaat lisansının 2018 yılının ilk yarısında verilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Kaynaklar, ulusal ve uluslararası teknik, idari ve güvenlik koşullarının sağlanmasının ardından 2018’in ikinci yarısında santralın temelinin atılabileceği belirtti. Akkuyu Nükleer AŞ’nin yüzde 49 hissesi Cengiz Holding, Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat konsorsiyumuna ait. Rosatom’dan yapılan açıklamaya göre, konsorsiyumun önümüzdeki yıl değeri yaklaşık 1 milyar doları bulan bir yatırım yapması planlanıyor.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA