“Bir toplumun dili, o toplumun aynasıdır” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Bir toplumun dili, o toplumun aynasıdır”


 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından 2017 yılının “Türk Dili Yılı” ilan edilmesi nedeniyle Mersin Üniversitesi’nde “Dilimiz Kimliğimizdir” konulu bir konferans düzenlendi. Prof. Dr. Zafer Önler’in konuşmacı olduğu konferans 30 Kasım Perşembe günü, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde ge

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Turabi Aktürk, Türk Dil Kurumu Temsilcisi Betül Yılmaz başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, “Türk Dili Yılı” etkinliklerinin tanıtım filminin izlenmesiyle devam etti.

“DİLİMİZİ YANLIŞ KULLANIYORUZ”

Düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, dilin yanlış kullanımına ilişkin günlük hayatta karşılaşılan örnekler verdi. Prof. Dr. Yağcı, “Günlük hayatımızda gittiğimiz mekanlarda, gördüğümüz tabelalarda hatta oturduğumuz apartman isimlerinde bile Türkçe kelimeler kullanılmadığı bunun yanı sıra kullanılan dilin de yerinde ve kullanılmak istenen anlamda kullanılmadığı görülmektedir. Mesela 10 katlı apartmana kule anlamına gelen ‘tower’ dendiğine rastlıyoruz. İş yaşamında ‘plaza dili’ olarak ifade edilen bir dil hakimiyetinin etkisiyle ‘forward ediyorum’, ‘toplantı set ediyorum’ gibi ifadeler duyuyoruz” şeklinde konuşarak dilde arınma, düzelme ve iyileştirme gereksinimine dikkat çekti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Turabi Aktürk de yaptığı konuşmada “Dünyanın sayılı dillerinden birisi olan Türk dili, binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Son yüzyılda Türkçenin geçirmiş olduğu değişimler sebebiyle yaşanan kimi olumsuzluklara kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla düzenlenen bu etkinlik büyük önem taşıyor. “Dilimiz Kimliğimizdir” konferansları ile kimliğimizin ana unsuru dilimizin doğru, etkili ve güzel kullanılmasına yönelik bir bilinç kazandıracağına gönülden inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

MİLLETİ AYAKTA DİL TUTAR

Türk Dil Kurumu Temsilcisi Betül Yılmaz ise “Bir milleti ayakta tutan değerlerin başında dil gelir. Dünyanın en zengin dillerinden biri ve milli kimliğin ana unsuru olan Türkçemizi korumak, yaşatmak, zenginleştirmek ve gelecek nesillere aktarmak herkesin ortak görevidir. Hiç kuşkusuz dil sosyal, canlı ve değişken bir olgu olarak varlığını sürdürmektedir. Atatürk tarafından 1932 yılında, Türk dili üzerinde araştırmalar yapmak ve Türk dilinin güncel sorunlarıyla ilgilenerek çözüm yolları bulmak amacıyla Türk Dil Kurumu kurulmuştur. 2017 yılının ‘Türk Dili Yılı’ yılı olarak ilan edilmesi de Türkçenin kurallara uygun, açık, anlaşılır ve temiz bir şekilde kullanılmasına katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Üniversitede yaklaşık 8 yıl görev yapmış olan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Önler, verdiği konferansta dilin zenginliğinin toplumun gelişmişliğine olan etkisine vurgu yaptı. Prof. Dr. Önler “Bir toplumun dili, o toplumun aynasıdır. Her şey kendini dilde gösterir. Bir toplumun hangi alanlarda daha gelişmiş olduğu, o toplumun diline yansır. Örneğin bilim, sanayi, teknoloji üreten toplumlar, kullandıkları kavramları diğer toplumlara aktarır. Bu bize dilin kültürle olan ilişkisini açıklar. Toplumlar arası kültür alışverişi kendisini dilde de gösterir. Teknoloji, iletişim, bilim gibi alanlarda dilimizdeki yabancı sözcüklerin yer edinmesinin sebebi de budur” şeklinde konuştu.

Siyasal erklerin her dönemde dil ve kültüre olan etkisine değinen Prof. Dr. Önler şunları söyledi: “Büyük Selçuklu Devleti döneminde resmi dilin Farsça, medrese dilinin Arapça, halkın günlük konuşma dilinin de Türkçe olması, etkisini sosyal ve kültürel yaşama yansımıştır. 19. yüzyıla kadar devam eden etkenler dilin gelişimini ve zenginleşmesini önlemiştir. Günümüze baktığımızda ise başka kültürlere duyulan özentinin etkisiyle Türkçe karşılığı olduğu halde yabancı kavramların tercih edildiğini görüyoruz. Örneğin çoğu insan gösteri yerine şov, yıldız yerine star kavramlarını kullanıyor. Bütün bunlar ise aslında değer aşınmasına yol açıyor.”

Bir dilin gelişmesinin o dilde bilim ve eğitim-öğretim yapılmasıyla çok ilgisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Zafer Önler, “Kendi dilimizi iyi kullanmanın yanında en az bir yabancı dili de iyi bir şekilde öğrenmek gerekiyor. Modern dünyadaki gelişmeleri yakalamak için bu kaçınılmaz bir gereksinim. Ayrıca edebiyat, felsefe, sanat dibi dilimizi geliştirici çeşitli hobiler edinmeliyiz” diyerek gençlere tavsiyelerde bulundu.

Konferansın ardından dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Zafer Önler’e Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gizir tarafından plaket, İl Kültür ve Turizm Müdürü Turabi Aktürk tarafından ‘Türk Dili Yılı’ hatırası takdim edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA