ESNAF CEBİNİ VATANDAŞ SAĞLIĞINI DÜŞÜNÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ESNAF CEBİNİ VATANDAŞ SAĞLIĞINI DÜŞÜNÜYOR!


 

Mersin’de 4 yeni alanda 60’a yakın balık çiftliğine izin verilmesi yeni tartışmaları beraberinde getirdi. Mersinliler balık çiftliklerini tepkilerini dile getirirken, bölge esnafı ise balık çiftliklerinin kurulmasını desteklediğini söyledi.

SONER AYDIN

Mersin’de STK ve çevre derneklerinin bütün itirazlarına rağmen 4 alanda balık çiftliği kurulacak. Sektör temsilcileri balık çiftliklerinin doğaya ve insan sağlığına zarar vermediğini iddia ederken, bölge halkı ve çevre dernekleri ise aksi görüş sergiliyor. Bölge halkı balık çiftlikleri nedeniyle ekosistemin zarar göreceğini, denizin kirleneceğini dile getirirken, esnaf ise “Balığı üretimin yapıldığı yerden alacağız. Bizim için maliyet azalacak” diye konuştu.

“DENİZİMİZİN KİRLENMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Mersin'in Silifke ilçesinde kurulmaya başlanan balık çiftliklerinin konumu, kıyıya uzaklığı ve balıkların beslenme şekli konularında incelemelerde bulunuldu. Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği'nin organizesiyle Taşucu Mahallesi, Boğsak mevkisinde yapılan toplantının ardından yerel ve ulusal basın temsilcileri tekneyle çiftliklerin olduğu alana götürüldü. Gezinin ardından görüşlerini aldığımız bölge halkı ikiye bölünmüş durumda. Özellikle bölgede yaşayan halk balık çiftliklerinden oldukça rahatsız. Rahatsızlıklarını dile getiren bölge halkı, “Balık çiftlikleri Muğla’da denizi çok kirlettiğinden dolayı, oradaki vatandaşlar denize giremiyor. Kirli denizde üretim yapamayacak olan şirketler şimdi o balık çiftliklerini Muğla’dan söküp Mersine kurmak istiyor. Biz denizimizin kirlenmesini istemiyoruz” şeklinde görüş belirtti. 
Ancak bölge esnafı ise balık çiftliklerinin Mersin’de kurulmasından memnun. Bölgede kafe, restaurant işleten esnaf ise şöyle konuştu: “Biz balığı Muğla’dan, İzmir’den alıyoruz. Oradan buraya gelmesi 1 haftayı buluyor. Bu bizim için maliyetleri iki katına çıkarıyor. Ama bu çiftliklerle birlikte balığı taze bir şekilde direk dibimizdeki çiftlikten alacağız. Böylece hem maliyet düşecek hem de balık sofraya taze olarak gelecek.” 

“BALIKLAR BÜYÜDÜKÇE TESİSLER DE GENİŞLEYECEK!”
Mersin’deki mevcut tesislerin yıllık üretimi 800 ton civarında iken, yeni planlama ile 4 bölgede yaklaşık 45 bin ton kapasiteli 60’ın üzerinde balık çiftliği kurulacak. Ortalama 40 kafesin yer aldığı balık çiftliklerinin kurulmasıyla Mersin kıyılarında yaklaşık 2 bin 500 kafes kurulacak. İlk etapta her kafeste yaklaşık 300 bin yavru balık 2 grama gelinceye kadar kuluçkahane adı verilen ufak kafeslerde büyütülecek. Belli seviyeye ulaşan balıklar daha büyük kafeslere alınacak. Kafeslerin büyütülmesi ile birlikte hem çiftliklerin alanı genişleyecek hem de tesisin denize bıraktığı atıklar artacak. 

MERSİN’İN EN BAKİR KOYLARI
Mersin’de balık çiftliği için gösterilen alanlar arasında yer alan Boğsak Dana Adası, Aydıncık ve Anamur kıyıları Mersin’in en bakir ve doğal sit alanları alıyor. Söz konusu alanlar arasında yer alan Dana Adası, geçtiğimiz günlerde arkeologların araştırmaları sonucunda dünyada arkeolojik olarak kanıtlanabilen en büyük tersane olduğu belirlendi. Dana Adası’nın etrafında kurulacak irili ufaklı onlarca balık kafesleri adanın doğal dokusunu tehdit ediyor. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA