SERALAR SULARIN İÇİNDE, TARSUSLU ÇİFTÇİLER PERİŞAN HALDE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERALAR SULARIN İÇİNDE, TARSUSLU ÇİFTÇİLER PERİŞAN HALDE


 

Sulara gömülen sera altındaki ürünlerine tekne ile ulaşabildiler

Mersin’in Tarsus ilçesinde 2 gün sürekli yağan sağanak yağışlar çiftçileri olumsuz etkiledi. Seralarının altındaki ürünlerine ancak tekne ile ulaşabilen çiftçiler, ürünlerin büyük bölümü kullanılamaz halde olmasına rağmen su dolu seralardan, hasat yapmaya çalışıyor.

Son 3 günde Doğu Akdeniz bölgesini etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Mersin’in Tarsus ilçesindeki denize yakın bulunan Kulak ve Bahşiş mahallelerindeki deniz yatağı tarla ve seraları su bastı.
Motor pompa ve alt yapı eksikliği nedeniyle geçtiğimiz yılda da su baskınlarına maruz kalan tarlalar adeta göle döndü. Tekne ile sera altında kalan ürünlerine bakabilen Hüseyin Özel (28) perişan halde olduklarını, ürünlerinin hepsinin sular altında kaldığını söyledi.
Genç çiftçi Özel, “Özel Bahşiş’te ürünlerimiz sular altında kaldı. Yaklaşık 2 metre su var. Seraların altında kabak, biber ve patlıcan yetiştiriyoruz. Özellikle Rusya giden kabak halde kilosu 1 lira selden sonra 10 lira olur. Bölge olarak yaklaşık 100 trilyon zararımız var. Bittik, gırtlağa kadar borçluyuz. Geçen sene de bu şekilde sel aldı. Biz ne yapalım, biz ağlamayalım da kim ağlasın. Mazot olmuş 5 lira, işçi olmuş 60 lira, gübre olmuş 1,5 lira, naylon kilosu 10 lira. Yani çiftlik bitti. Bize iş versinler, çöpçülük yapmaya hazırız. 1 ay bu sular çekilmez. 2 senedir her gün geri gidiyoruz. Bu çiftçinin hali ne olacak bilmiyorum. Devlet büyüklerimizden biran sesimizi duysunlar. Burayı doğal afet bölgesi ilan etsinler” dedi.
Diğer çiftçi Hüseyin Keller ise 2 gün yağan yağmurdan dolayı ürünlerinin sular altında kaldığını ifade etti. Keller, “Geçen sene de aynı oldu. Zararımızın haddi hesabı yok. Geçen sene bir pompa kurulacaktır, büyüklerimiz geldiler, söz verdiler gittiler. Ondan sonra ne gelen oldu, ne giden oldu. Geçen sene borcum 100 bin lira vardı, bu sene katlanacak, banka erteliyor. Erteliyor ama nasıl erteliyor, yine borcumuzu biz ödeyeceğiz, böyle giderse zor ödemeyiz. Geçen sene çiftçiler olarak kendi aramızda bir proje çizdirdik pompa kurmak için 3 - 4 milyon civarı. Geçen sene 160 bin tl, bu senede 160 bin lira borcumuz var. Bütün çiftçilerimiz aynı, biz yardım istemiyoruz. Sadece 3 milyonluk pompa kurulmasıyla bizim sıkıntımız çözülür. 4 aydır bu malı ekmişiiz, bugün yarın hasat yapacaktır. İşte görüyorsunuz. Ne yapalım Allah’tan gelmiş, biz devlet büyüklerimizden biran önce sıkıntımızı çözmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu. Tekneyle yapılan hasar tespitinden sonra çiftçi Hüseyin Özel, sera altında biberlerini toplamaya çalıştı. Seraları sular altından kalan diğer çiftçiler ise yetkililerden motopomp sorununa bir an önce el atmalarını istedi. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA