YEŞİLOVACIK’TA YENİ FABRİKALARA İZİN YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YEŞİLOVACIK’TA YENİ FABRİKALARA İZİN YOK!


 

MEDCEM Çimento Fabrikası’nın Yeşilovacık Limanı için yaptığı genişletme başvurusu MHP, CHP ve HDP’li meclis üyeleri tarafından reddedildi. AKP’li meclis üyeleri ise limanın genişletilmesini istedi.

SONER AYDIN

Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Yeşilovacık beldesinde MEDCEM Çimento Fabrikası, üretim kapasitesini arttırması kapsamında Yeşilovacık Limanı’nın genişletilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilave dolgu alanı ve iskele genişletme başvurusunda bulundu. Bakanlık, MEDCEM’in başvurusunun üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazarak, liman genişletme teklifine ilişkin görüş istedi. Büyükşehir Belediyesi ise bakanlığın yazısına olumsuz yanıt verdi. Belediye tarafından verilen yanıtta; “MEDCEM Çimento Fabrikasında üretilen çimento/klinklerin taşınmasına olanak sağlayan yol güzergahının turizm sektörü kimliğine sahip Yeşilovacık Beldesi ile deniz arasındaki mevcut 20 metre genişliğindeki taşıt yolunun kullanılmasından dolayı turizmi olumsuz yönde etkileyecektir” ifadelerine yer verildi. 

“ARKEOLOJİK SİT VE DOĞAL SİT ALANLARI ZARAR GÖRECEK”
Söz konusu bölgenin Arkeolojik Sit ve Doğal Sit Alanı olduğuna vurgu yapılan yanıtta, “Turizmi etkileyecek alternatif yol güzergahının oluşturulmaması, planlama alanının yakın çevresinde Ocavık ve Kargacık Turizm Merkezleri yerleşke sahilleri, Arkeolojik Sit ve Doğal Sit Alanı ilan edilen alanları, önemli Deniz Kaplumbağası Üreme Alanı koruma bölgeleri ve Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları bulunduğunda ve bu alanlara olumsuz etkisi olacağı anlaşıldığından, talep edilen kurum görüşünün uygun görülmediğine karar verilmiştir” ifadesi kullanıldı.

AKP’Lİ YERLİKAYA: “FABRİKA ALANI BÜYÜSÜN”
Medcem’in başvurusunun üzerine meclis gündemine gelen genişletme talebi mecliste tartışma yarattı. Teklifin görüşülmesi sırasında söz alan grubu adına söz ala AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya, liman dolgu alanının büyümesinde bir mahsur görmediklerini söyledi. Genişlemenin bölgeye zarar vermeyeceğini öne süren AKP’li Yerlikaya, “Burası çimento fabrikasının ihracat yaptığı bir yer. Yetmediği için alanı büyütmek istiyorlar. Orası dolgu alanı olduğu için plan yapma imkanımız yok. Fabrika büyütmemizde bir mahsur var mı diye soruyor. Biz buranın büyümesinde bir mahsur görmüyoruz. Bu olsa olsa yol ile ilgili bir sıkıntı olabilir. Şuan planlar yapılıyor ve yol bir şekilde çözülür. Burada ihracat yapılıyor. Buranın büyümesinde bir sorun olacağını düşünmüyoruz” dedi.

KOCAMAZ: LİMANIN GENİŞLETİLMESİNE VE YENİ FABRİKALARA KARŞIYIZ
AKP’li Yerlikaya’ya cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, genişlemenin amacının bölgede yeni fabrikalar kurmak olduğunu söyledi. Liman hali hazırda fabrikanın işini gördüğünü dile getiren Başkan Kocamaz, “Ama duyumlarımıza göre orada birkaç tane daha çimento fabrikasının yapılması amaçlanıyor. Üretim yapan fabrika ‘bizim filtrelerimiz sağlam, etrafa toz yaymıyoruz’ diyor ama zaman zaman helikopterle gidip gelirken o bölgedeki kirliliği görebiliyoruz. Çimentodan, tozdan etkilenen ağaçların rengi çok farklı. Bunu sizler de gidip gelirken görüyorsunuzdur. İkincisi, bu vatandaşlar geçmişte düşüneceklerdi bunları. Çimento fabrikasını oraya yaparlarken yolunu planlayacaklardı. Şimdi orası köylerin ekmek yediği alan, tarımla uğraşıyorlar, sera yapıyorlar geçimlerini sağlıyorlar. O bölgede istimlak yaparak yeni bir yol güzergahının yapılması için bize başvuruda bulundular. Bu teklifin yapılması bile çok ahlaki değil. Bize söyledikleri, ‘Biz parasını verelim siz istimlak edin’. Ben de ‘O zaman siz önceden alın’ diye yanıt verdim. Bizi bir de vatandaşla karşı karşıya getirmek istiyorlar. Biz kendimizi bir kişinin menfaatine teslim edecek durumda değiliz. Biz o bölgede yeni fabrikaların yapılmasına izin vermiyoruz. Daha önce o bölgede termik santral yapılmak isteniyordu bakanla görüşmemizin ardından bu işe sıcak bakmadığını, o bölgenin turizm amaçlı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Dolayısıyla bizim bu bölgede limanın geliştirilmesi amacı büyütülmek istenmesinin amacı o bölgede yeni tesisler kurmak. Hali hazırda var olan liman onların ihracatını karşılıyor. dolayısıyla burada yeni ilave liman yapılması o bölgede ilan edilmiş turizm bölgelerine çok fazla faydası olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.
Teklifin okunmasının ardından oylamaya geçildi. Oylamada MHP, CHP ve HDP’li meclis üyeleri Yeşilovacık Limanı Medcem Çimento Fabrikası’nın genişlemesine karşı çıkarken, AKP’li meclis üyeleri ise karşı oy kullandı. Karar oy çokluğu ile meclisten geçti ve dolgu alanının genişletilmemesi yönünde karar alındı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA