HUBUBAT SEKTÖRÜ İHRACATI 1,1 MİLYAR DOLAR OLDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HUBUBAT SEKTÖRÜ İHRACATI 1,1 MİLYAR DOLAR OLDU


 

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2017 yılında geçen yıla kıyasla yüzde 6 artışla 1,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Birlik Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılı Aralık ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 562,6 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payının yüzde 4,1 olduğunu belirtti.

Ülkelere göre ihracat rakamlarını da ele alan Arslan, “Komşu ülke Irak ile olan ticari ilişkilerimiz her zaman iyi oldu. Irak’a Aralık ayında yüzde 23’lük pay ile 127 milyon dolar değerinde sektör ihracatı gerçekleşti. Bunu Suriye ve Almanya yüzde 7 ve yüzde 4’lük pay ile takip etti” şeklinde bilgi verdi.

“ÜLKE GENELİ SEKTÖR İHRACAT PAYIMIZ %16”

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin aylık sektör ihracat rakamlarına da değinen Mahmut Arslan, 2017 yılı Aralık döneminde 92 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatındaki payın yüzde 16 olduğunu belirtti.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜRÜN GRUBU PASTACILIK ÜRÜNLERİ

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Aralık ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına göre inceleyen Arslan, 92 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünlerinin 29 milyon dolarlık değeri ve yüzde 32’lik payı ile ilk sırada olduğunu kaydetti. Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat, 13,5 milyon dolar ile ‘tatlı bisküvi ve gofretlere ait. Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2017 yılı Aralık ayında Irak  %17’lik payı ve 15,2 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldı. Ardından, 14,5 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 16’lık payı ile Suriye geldi” dedi.

Türkiye geneli Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatının 2017 yılında bir önceki yıla kıyasla miktarda yüzde 5 oranında artış gösterdiğini ve 6,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Arslan, “Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise pastacılık ürünleri değer bazında geçen yıla kıyasla yüzde 8 artış göstererek 1,6 milyar dolar değeri ve yüzde 25 payı ile ilk sırada yer aldı. Bu ürün grubunu yüzde 20’lik payı ve 1,2 milyar dolar değeri ile değirmencilik ürünleri takip etti. En çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Birleşik Devletler, Suudi Arabistan, Almanya, Sudan, İsrail ve Lübnan oldu” diye konuştu.

“2017 YILINDA SEKTÖR İHRACATIMIZ 1,1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Başkan Arslan, 2017 yılında Birliğimiz kanalıyla yapılan hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının geçen yıla kıyasla %6 artışla 1,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, “Yıllık sektör ihracatındaki payımız %9,6 oldu. Irak, Suriye, Sudan, Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan, Yemen ve Almanya Birliğimiz aracılığıyla en çok ihracat yaptığımız ülkeler oldu” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA