SERTİFİKALI MANTAR, TOROSLAR’DAN GEÇİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERTİFİKALI MANTAR, TOROSLAR’DAN GEÇİYOR


 

İstihdama ve alternatif tarıma yönelik çalışmalarıyla kamuoyunun takdirini kazan Toroslar Belediyesi’nin, Mersin Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Sertifikalı Mantar Yetiştiriciliği Kursu” çiftçi ve girişimcilere yeni bir iş kapısı oluşturacak.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre; Kursa katılan 67 kursiyer; Mersin Ziraat Odası’nda verilen teorik eğitimlerinin ardından Toroslar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ndeki Ar-Ge biriminde hazırlanan istiridye mantarı üretim yerinde, pratik eğitimlerine başladı.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da kursiyerleri yalnız bırakmayarak, belediye bünyesinde arge çalışması amacıyla ürettikleri istiridye mantarının üretim yerini tanıttı ve mantarın geçirdiği üretim aşamalarından da bilgiler verdi. 
Burada bir açıklama yapan Belediye Başkanı Hamit Tuna, istiridye mantarının pratik ve kolay olmasının yanı sıra kısa sürede ürün verebildiğini kaydederek, Mersin Ziraat Odası işbirliğiyle hayata geçirdikleri bu kursa özellikle ev hanımlarının, emeklilerin ve iş kapısı bulamayan gençlerin rağbet gösterdiğine dikkat çekti.
Belediye personeli tarafından, belediye bünyesinde oluşturdukları istiridye mantarı üretim yerinin kazanç amaçlı değil, çiftçi ve yeni girişimcilere tamamen bir ufuk açmak amacı taşıdığını belirten Başkan Tuna; “Burası kazanç amaçlı yapılmadı. Gören gözlerin inanacağı ve insanlarımıza ufuk açacak bir anlayış var bu tesiste. Köylerde boş duran depo ve ev altlarındaki yerlerin değerlendirilmesi adına hobi olabilecek nitelikte ve özellikte bir çalışma.112 metrekarelik bir alanda yapılan böyle bir çalışanın maliyeti 42 bin TL civarında. Bunun teknik anlamda fizibilitesi yapılmış. Ürettiğiniz takdirde pazar anlamında sıkıntı yok. Ziraat Odası da üretim fazla olursu bu anlamda bir çalışma yapacak. Kooperatifleşme şekline dönüştürülebilir. Bu da 67 kursiyerimizin kendi girişimciliklerine bağlı. İnşallah üreterek bu ülkeyi kalkındıracağız. Üretmenin bir yolu da mantar yetiştiriciliğidir. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzde, insanlarımıza böyle de bir yol açtık. Ayrıca Karaisalı Mahallemizde 16 bin metrekare bir alanımız var. Yanında iki bin metrekare kapalı alanı bulunan bir çiftlik kiraladık. Orada da burada yaptığımız mantar yetiştiriciliğinin daha büyüğünü yapacağız. Hem hayvancılık hem de değişik bitki türlerinin yetiştiriciliğini yapmayı planlıyoruz. Aynı zamanda Köy Kent projemiz var. Bu projede de mantarın nasıl yetiştirildiği, arıcılığın nasıl olduğu, süt inekçiliğinden, keçi ve koyun ırklarına kadar veteriner arkadaşlarımız bunun araştırmasını yapıyorlar. Burada da bunun en verimli olanını araştıracağız. Az yerden çok ürün almak için mantarı da kesinlikle sertifikalı ekmeniz ve alanı verimli kullanmanız lazım ki insanlarımız böylelikle üreterek, kendi hayatlarını idame edebilecek kazançları sağlayabilsinler. Ziraat Odasının işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu çalışma bilimin ışığında, hocalarımızın ve mühendislerimizin nezaretinde yapılıyor. İnsanlarımıza bu şekilde yeni bir gelir kapısı oluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kursa katılan tüm kursiyerlerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğündeki üretim alanında  mühendis ve eğitmenler nezaretinde pratik eğitimlerini alan kursiyerler, kaynatılmış saman ve kavak ağacı kütüğünün içerisinde bir oyuk açılarak hazırlanan istiridye mantarının ilk üretim aşamalarını öğrendi ve mantarın ilk tohumlarını ektiler.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA