Tarsus’un, ‘Bölgesel Ürün’ raporu hazırlandı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tarsus’un, ‘Bölgesel Ürün’ raporu hazırlandı


 

Tarsus Ticaret Borsası (TTB), “2017 Yılı Bölgesel Ürün Raporu”nu tamamladı. Rapor ile ilgili açıklamada buluna Başkan Murat Kaya, raporda; Çukurova Bölgesi’nde üretimi yapılan 4 ürün ile bölgedeki 5 borsada gerçekleşen satış verilerinin derlendiğini söyledi.

GİZEM EKİCİ

Başkan Kaya, ayrıca raporda; Tarsus ilçe sınırları içinde üretim katma değeri yüksek olan mısır, soya fasulyesi, buğday, ayçiçeği ve kütlü pamuk bitkisel ürünlerinin dekar bazında ekiliş miktarı, rekoltesi, dekara maliyeti, gayri safi üretim değeri, safi üretim değeri, fark ödeme destekleri üzerine yapılan çalışmanın yer aldığını bildirdi.

Kaya, “Yapılan çalışmalarımızın değerlendirmesini özetlemek gerekirse, Tarsus'ta mısır, soya fasulyesi, buğday, ayçiçeği ve kütlü pamuk bitkisel ürünlerinden 632 bin dekar toplam ekili alanda 497 bin 681 kilogram üretim gerçekleştirilmiştir. Bu ürünlerin üretim girdi maliyetleri toplamı 181 milyon 530 bin TL’si değerinde olup, toplam satış değerleri ise yaklaşık 428,5 milyon TL’si ile 492 milyon TL’si arasında gerçekleşmiştir. Bu ürünlerin fark ödeme desteği ise 54 milyon TL' sına yaklaşmaktadır. Tarsus sadece bu 5 ürünle ilin tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden tarımdan elde ettiği üretim miktarı değerinin yüzde 52’sini ülke ekonomisine kazandırmaktadır” diye konuştu.

Ayrıca Türkiye’de tarımda çalışan kişi başına 9 bin 850 dolar düştüğün söyleyen Kaya, “Bu yüzden sadece sanayide 4.0’e geçmek tek başına yeterli olmayacak, acilen tarımda da 4.0 için çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir. Türkiye'nin gelirinin yüzde 8’i tarımdan, iş gücümüzün yüzde 20’si de tarımdan. Büyük bir fark bu. Rekabet olmayınca, rehavet oluyor. Ülke olarak kalkınmak için hep sanayileşmeye baktık ve tarımı gözden kaçırdık.Tarıma dayalı sanayide rekabete endeksli sektör yaratmamız gerekiyor. Aslında Tarsus olarak biz bu şamaya Tarsus Gıda OSB ile başladık.Bu çok önemli bir konu. Eğer Tarsus tek başına İl'inin tarımsal üretim potansiyelini yükseltmeye devam edecekse Tarsuslu üreticilerimizde bu gelişime destek vermek zorundadır. Tarımda modern yöntemleri kullanarak verimi artırmamız şart " dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA