ZÜBEYDE HANIM ANITI BAŞINDA ANILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ZÜBEYDE HANIM ANITI BAŞINDA ANILDI


 

CHP Mersin İl Kadın Kolları, ölümünün 95. yıl dönümünde Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanımı anıtı başında andı.

GİZEM EKİCİ

İzmir’de 14 Ocak 1923 tarihinde hayata gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk’un annesi Zübeyde Hanım için Mersin’deki anıtı başında anma töreni düzenlendi. Anmaya CHP il kadın kollarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum kurulu temsilcisi ve CHP il başkanı Adil Aktay da destek verdi. Anmanın ardından yaptığı yazılı açılama yapan CHP İl Kolları Başkanı Pakize Güler, dünya üzerinde görünen her şeyin kadınların eseri olduğunu dile getirdi.  

6 ÇOCUKTAN GERİDE SADECE MUSTAFA İLE MAKBULE KALDI
Gazeteci Aydın Hasan ve Soner Yalçın’ın Zübeyde Hanımla ilgili yazısını paylaşan Güler şunları söyledi: “Sofulardan Feyzullah Efendi ile Ayşe Hanım’ın 1857 yılında bir kızları oldu. Aile Selanik’in yakınındaki, Langaza’da yaşıyordu. Ailenin temeli, Osmanlı’nın fetih yıllarında Karaman’dan göç ederek Selanik ve çevresini yurt tutmuş Yörük Türklerine dayanıyordu. Zübeyde Hanım, 14 yaşına geldiğinde dal gibi boylu, sarı saçlı, mavi gözlü çok güzel bir genç kız olmuştu. Zekasından, bilgeliğinden ve okumayı sökmesinden adı daha genç kızlığında ‘Molla Zübeyde’ye çıkmıştı. 1871 yılında Selanik’te gümrük memuru olan Ali Rıza Efendi ile evlendi. Ali Rıza Efendi, ‘Gülzar-ı Cennetim Zübeydem’ diye hitap ettiği karısını çok sevdi. Zübeyde Hanım, Yenikapı’daki evde üç çocuk dünya getirdi: 1872’de ilk kızı Fatma dünyaya geldi. Fatma’yı üç yaşında iken kaybetti. 1874’te Ahmet’i, 1875’te Ömer’i, 1881’de de Mustafa’yı doğurdu. Mustafa daha iki yaşında iken Zübeyde Hanım,  Ahmet ile Ömer’i kuşpalazı hastalığından yitirdi. Zübeyde Hanım dindar bir kadındı. Beş vakit namaz kılıyordu. Yaşam gücünü hep dualardan alıyordu. Ancak korktuğu oldu; son çocuğu Ahmed de öldüğünde Küçük çocuk sahil kenarındaki kumlukta açılan bir mezara defnedildi. O gece çıkan fırtına denizde dev dalgalara neden oldu. Kıyıları döven dalgalar Ahmed’in minik cesedini yerinden çıkardı. Dağlardan inen aç çakallar kefen içindeki ufacık bedeni paramparça etti. Sabah haberi öğrenip olay yerinde gördüğü manzara karşısında ruhunda derin travmalar yaşayan bir kadın Zübeyde Hanım. Kader, üç çocuğunu küçük yaşta elinden alınmış geriye sadece Mustafa’sı kalmıştı. 1885’te Makbule’yi, 1889’da Naciye’yi doğurdu. 1901’de ise küçük kızı Naciye’yi kaybetti. 6 çocuktan geride sadece Mustafa ile Makbule kaldı. Hayatta kalan tek oğlu Mustafa, zeki bir çocuktu, öğrenme konusunda çok tutkuluydu.

HALEP’E EVLADINA KOŞTU
Mustafa Kemal, 1911’de Trablusgarp’ta İtalyanlara karşı direnişi örgütlemek için görevlendirilen az sayıdaki subaydan birisiydi. Balkan Savaşı’nda Selanik kaybedilince Mustafa Kemal’in annesi ile kız kardeşi Yunanistan’ın eline geçen Selanik’te kaldı.  Mustafa Kemal, 7. Ordu Komutanı olduğu sırada sarılık hastalığı geçirdi ve Halep’te tedavi altına alındı. Evladının kör olduğundan endişelenen Zübeyde Hanım, yanına evlatlığı Abdürrahim’i alarak Halep’e gitti. Evladını gördü, sardı, kokladı ve İstanbul’a geri döndü. Mustafa Kemal, 1919’un Mayıs ayında Ordu Müfettişi göreviyle Samsun’a hareket etti. Zübeyde Hanım için hasret ve tedirginlik dolu zor günler yeniden başladı. 11 Mayıs 1920’de Mustafa Kemal, İstanbul’da toplanan bir Divan-ı Harp tarafından idama mahkum edildi. Bunu duyduğu zaman sıkıntı ile felç geçiren bir kadın Zübeyde Hanım.

HASRET ANKARA’DA BİTTİ
1919’da Anadolu’ya çıktığından beri görmediği ve üstelik Osmanlı Padişahı tarafından hakkında ölüm emri verildiğini öğrendiği oğlu Mustafa Kemal ile ancak 14 Haziran 1922’de Adapazarı’nda tekrar buluşan Zübeyde Hanım, onun yanına Ankara’ya yerleşti. Ancak bu şehrin sert iklim koşulları sağlığını olumsuz etkileyince tedavi amacıyla İzmir’e gitti. 14 Ocak 1923 günü 66 yaşında oğlunun başarılarını gördükten sonra hayatını kaybetti. İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 1940 yılında yaptırılan etrafında çocuk parkı olan anıt mezarda yatmaktadır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA