MERSİN’DE FİDAN ÜRETİMİNDE 2017 HEDEFLERİ AŞILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE FİDAN ÜRETİMİNDE 2017 HEDEFLERİ AŞILDI


 

Mersin’de fidan üretiminde 2017 hedefleri aşıldı. Mersin fidanlıklarında 2017 yılında 15 milyon 750 bin adet fidan üretildi.

Bölgede yaşayan köylülerin hayat şartlarını ve gelir seviyelerini yükseltmek için gelir getirici tür ağaçlandırmalarda yapılarak üretilen fidanlar ‘5000 Köye 5000 Orman Projesi’ kapsamında toprakla buluşturuldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülke geneline yayılmış olan fidanlıklarında üretimlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu çerçevede Mersin fidanlıklarında 2017 yılı için üretim hedefleri aşılarak, 15 milyon 750 bin adet fidan üretimi gerçekleştirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı yapacağı ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarında ihtiyaç duyduğu orman ağaçlarını yetiştirmek ve kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile özel kişi ve kuruluşların orman ağacı, süs bitkisi fidan ve tohum taleplerini karşılamak maksadıyla fidan üretim çalışmalarını bütün hızıyla sürdürüyor.

MERSİN’DE 15 MİLYON 750 BİN FİDAN ÜRETİLDİ
Bu çerçevede Mersin’deki toplam 6 adet fidanlıkta ihtiyaç duyulan fidanları temin etmek maksadıyla üretim çalışmaları yapılıyor. OGM bünyesinde faaliyet gösteren bu 6 fidanlıkta 2017 yılı için belirlenen üretim hedefleri ise yılsonu itibarıyla aşıldı. 143 adet orman ağacı ve süs bitkisi türünde toplam 15 milyon 750 bin fidanın üretildiği bu fidanlıklarda 2018 hedefi ise, 152 farklı türde 16 milyon 750 bin adet olarak belirlendi.
Ayrıca bu fidanlıklarda yapılan çalışmaların yanı sıra Mersin’de tohum kaynaklarının korunmasını, iyileştirilmesini ve çoğaltılmasını sağlamak gayesiyle 4 adet kızılçam, 1 adet karaçam, 1 adet de Toros Sediri tohum bahçesi tesis edildi.

YABAN HAYATI İÇİN YABANIL TÜRLERDE FİDAN ÜRETİLİYOR
Diğer yandan son yıllarda yörede tabii olarak bulunan ve yaban hayatı için çok büyük önem arz eden alıç, yabani armut, yabani erik, üvez, geyik elması, kızılcık gibi yabanıl türlerde yoğun şekilde üretim yapılıyor ve yaban hayatının sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla Mersin ve çevresinde toprakla buluşturuluyor.

ÜRETİLEN GELİR GETİRİCİ TÜR FİDANLARI TOPRAKLA BULUŞTURULUYOR
Bölgede yaşayan köylülerin hayat şartlarını ve gelir seviyelerini yükseltmek için ceviz, badem, harnup, defne, biberiye, sumak gibi gelir getirici tür ağaçlandırmalarının da yapıldığı Mersin ve çevresinde 2017 yılında 25 bin adet aşılı, 300 bin adet de aşısız ceviz fidanı üretimi yapıldı. Üretilen bu fidanlar ise ‘5000 Köye 5000 Orman Projesi’ kapsamında toprakla buluşturuldu.

ÜLKE GENELİNDE YILDA ORTALAMA 300-350 MİLYON FİDAN ÜRETİLİYOR
Son yıllarda fidan üretimi hususunda önemli mesafeler aldıklarını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Eskiden fidan ithal eden bir ülke konumundaydık. Ama artık kendi fidanımızı kendimiz üretebiliyoruz. Kurumlar projeleriyle geldiklerinde ücretsiz olarak fidan veriyoruz. Yeteri kadar fidanımız var. 1992-2002 yılları arasında ortalama yıllık 75 milyon fidan üretimi gerçekleşirken, artık yılda ortalama 300-350 milyon fidan üretir duruma geldik. Mersin’deki üretimimiz de bunun bir göstergesi” değerlendirmesinde bulundu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA