Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Maliye Bakanlığı’nın Tece’de denize sıfır noktada bulunan 76 dönümlük park alanına yatırım belgesi vermesine tepki gösterdi. Tarhan’ın Bakanlığın kararına direniş çağrısı yaptığı sırada toplanan mahalleli ise Tarhan’a bölgedeki diğer site inşaatları üzerinden y
Mehmet Nabi Batuk
Mezitli’nin Tece Mahallesi’nde mülkiyeti Maliye Bakanlığı’na ait olan ve ilçe belediye meclisinde yeşil alan olarak tescil ettirilen 76 dönümlük park ve spor alanının TOKİ tarafından toplu konut projesi ile yapılaşmaya açılması girişimleri; kentin araziye sahip çıkması üzerine geri alınmıştı. Son olarak arazinin Kültür Bakanlığı üzerinden ARŞEV isimli bir şirkete apart otel yapılmak üzere Turizm Yatırım Belgesi çıkartılarak tahsis edilmesi mahalleliyi yeniden ayağa kaldırdı. Arazi üzerinde basın açıklaması gerçekleştiren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan bakanlık bürokratlarına ve şirket yetkililerine yasalara uyun çağrısı yaptı. Tarhan’a CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ömer Sakar, ÇYDD Şube Başkanı Maryet Tanlı mahalleliler ve belediye çalışanları da destek verdi. Açıklamalar sırasında başkana seslenen bazı mahallelilerin Tarhan’a sahil bölgesindeki diğer apartman inşaatları üzerinden tepki göstermesi dikkat çekti. Mahalleliler “Burada çocukların oyun oynayacağı hiçbir sosyal alan yok. Her hafta bu bölgede bir müteahitin sitesi yükseliyor. Limon bahçelerimiz yok oldu. Her hafta bir site kuruluyor. Bu sitelerin kurulumuna kimse karşı değil ancak nereye kadar bu sahil betonlaştırılacak. Altyapımız, yolumuz, çocuk parklarımız yok ama her gün bir tane temel atılıyor. Mahallemizde çoğu insan bu konularda bilinçlendirilmiyor. Ama artık bu inşaatlar konusunda daha çok sesimizi duyuralım” diyerek tepkisini dile getirdi.
TARHAN “BU ALAN HALKIN HİZMETİNE AÇILMALI”
Arazi’nin apart otel yapılması için tahsis edildiği ARŞEV LTD. ŞTİ: yöneticilerine seslenen Tarhan, “Öncelikle Tece bölgesi olmak üzere ilçemiz ve ilimiz için kamu mülkiyeti niteliğindeki bu alanlar ortak, açık alan ve sosyal donatı alanı olma değerleriyle büyük önem taşımaktadır. Bu alanların, ilgili mevzuatta belirlenen alan standartlarına göre ayrılmış olan ve imar planlarında öngörülen kullanım kararlarına uygun halkın hizmetine açılması gerekmektedir. Bunun yerine kamusal alanların sadece ticari birer kaynak olarak görülmesi, noktasal bir proje girişimine ve yapılaşmaya konu edilmesi, kamu yararının imar, kıyı ve doğa yasalarının gözetilmediği anlamına gelecektir. Kentimiz açısından büyük bir kayıp olacaktır. Söz konusu alanda geleceğe yönelik doğru hedeflere ve kararlara ulaşmak bu değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmak başta ortak alan niteliğindeki varlıklarımızın sağlıklı değerlendirilmesine ve ilgili idarelerin iş birliği ile bu alanların kamı yararı sağlamak üzere kullanılmasına ve arttırılmasına bağlıdır” dedi.
“PARSELLERDE OTEL YAPIMININ PLANLANDIĞI ANLAŞILMAKTADIR”
İmar planında kayıtlı 355 ile 154 adada yer alan 75 parselin toplam büyüklüğünün 76 dönüm olduğunu açıklayan Tarhan, Maliye Bakanlığı Bürokratlarına 3194 sayılı İmar Kanununun ‘Kamuya Ait Gayrimenkuller’ başlıklı 11’inci maddesini hatırlatarak “Yasanın bu maddesi gereğince, belediyemize söz konusu alanların imar planına uygun olarak halkın yararlanabileceği, kamunun ortak kullanımına açık, yol park ve spor alanı düzenlenebilmesi amacıyla defalarca Mersin Defterdarlığı, Milli Emlak Müdürlüğünden tahsisi veya terkini talep edilmiştir. Taşınmazlara ilgili ilk tahsis talebimizin üzerinden 3 yıl 8 ay geçmesine karşın ilgili kurum tarafından tahsis talebimize halen bir cevap verilmemiştir. Bununla birlikte; belediyemizce tapu kayıtları üzerinde yapılan incelemeler sonucunda söz konusu taşınmazların 11 Ocak 2018 tarihinde TOKİ’ye devir edildiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 5 Ocak 2018 tarihi yazısı ile söz konusu parsellerde otel yapımının planlandığı anlaşılmaktadır” diye konuştu.
YASAL DİRENİŞ HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ
Söz konusu apart otel projesine karşı olduklarını Mersin Valiliği’ne resmi yazı ile bildirdiklerini anlatan Tarhan, ancak Mersin Valisi’nin konudan haberdar bile olmadığını kaydederek “Belediyemiz ve çevre halkı konuyu takip etmekte olup, bu amaçla gerekli girişimlerde ve bilgilendirme çalışmalarında bulunulmaya devam edilecektir. Tüm Mersin halkını, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarını bu bağlamda yasal direnme haklarını kullanmaya çağırıyoruz. Tece imar planlarında ayrılmış olan kamusal nitelikli ve alternatifi olmayan açık alan, park ve spor alanlarının rant projeleri ile yok edilmesi yerine sahip çıkılarak arttırılması gerekmektedir. Bu ortak değerlerimizin ve açık alanlarımızın, toplumsal müzakere ve uzlaşma süreçlerinden geçmeden, sadece idari otorite kararları ve yatırımcı kurum ve kişilerin niyeti üzerinden kısa dönemli ekonomik getirilere feda edilmesi kabul edilemez” dedi.
ÇAMAK: “80 MİLYONUN ARAZİLERİ BİR KİŞİYE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”
Konuyu TBMM gündemine taşıyacağını ileten CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak şöyle konuştu: “Bu kamu alanlarının ranta kurban edilmesi sorunu sadece Mersin’in sorunu değil. Türkiye’nin her yerinde aynı sorunlar var. Birilerine rant yaratmak için maalesef 80 milyonun sahibi olduğu bu tarz araziler peşkeş çekilmektedir. Mersin’den Silifke’ye doğru baktığımızda hepimiz üzülüyoruz. Çünkü kentimiz denize karşı surlarla çevrili hale getirilmiş. Halkımızın nefes alabileceği birkaç yer var. bunlarda rant uğruna birilerine peşkeş çekilmeye çalışılıyor. İstanbul’da milletvekillerimizin tüm uyarılarına rağmen kamu alanları ranta kurban edildi. Bugün yaşanılacak bir depremde orada halkın toplanabileceği bir alan bulunamıyor. Mersin’inde İstanbul olmaması için en kısa zamanda bu sorunu meclise taşıyacağım. Hem soru önergesi olarak hem de meclis kürsüsünden bu sorunu dile getireceğim.”
TANLI: “ÇADIR KURUP NÖBET TUTALIM”
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mersin Şube Başkanı Maryet Tanlı ise; söz konusu arazinin korunması için çadırlar kurularak nöbet tutulmasını gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bu tehlikenin çözümüne ilişkin bir şeyler yapılması gerekiyor. Benim düşüncem burada çadırlar kurularak halkın buraya dönüşümlü olarak nöbete çağrılması lazım. Burada bir sorun varsa çözüm için halkı direnişe çağırmak gerekiyor. Başkanımız bunu sağlarsa bu çadırları kuralım. Burası halkın alanıdır, halk burada kendi arazisine sahip çıkarsa başarılı olacağız diye düşünüyorum.”