Roman gençler kültürlerini öğreniyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Roman gençler kültürlerini öğreniyor


 

AKROMFED, tarafından Mersin’de düzenlenen etkinlikte, Türkiye’nin çeşitli illerinde üniversite okuyan gençlere Roman dili, tarihi ve kültürü konulu eğitimler verilmeye başlandı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’nun (AKROMFED) ortaklaşa düzenlediği “Lider Roman gençleri yetişiyor” başlıklı organizasyonda; Türkiye’nin çeşitli illerinde üniversite okuyan Roman gençleri Mersin’de buluşturuldu. Proje kapsamında öğrencilere Roman dili, tarihi, kültürü ver Roman örgütlenmeleri üzerine eğitimler verilirken; 5 aşamalı proje çerçevesinde 2 ayda bir olmak üzere eğitimlerin devam edeceği vurgulandı.

"KENDİ KÜLTÜRLERİNİ BİLMİYORLAR"
Roman gençlerden ancak binde 4’ünün üniversiteye gidebildiğini kaydeden AKROMFED Başkanı Ali Daylam, "Bu gençlerimiz Roman dilini, tarihini ve kültürünü bilmiyorlar. Bu yüzden Avrupa'dan bu anlamda çok önemli akademik unvanı olan hocalarımızı getirdik. Akademik anlamda Avrupa'daki Romanlar'ı, Roman tarihini ve kültürünü anlatıyorlar. Türkiye'de Roman dili çok küçük bölgelerde konuşuluyor. Bu anlamda da dünyanın en eski dillerinden biri olan Roman dili hakkında da eğitimler veriyoruz" dedi.

"KENDİ KÜLTÜRLERİNİ BİLSİNLER, YAŞATSINLAR İSTİYORUZ"
Türkiye’de ancak 45 yaşındaki Roman vatandaşların anadillerini bildiğini aktaran Daylam; organizasyonun ana dillerinin korunmasında büyük öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: "Gençlerimizi aldıkları bu eğitimler kendi illerinde, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleriyle bir araya gelip hem burada aldıkları eğitimi aktaracaklar, hem de toplumda farkındalık oluşturacaklar. Geleceğin liderleri bu gençlerdir. Bu anlamda kendi kültürlerini bilsinler, yaşatsınlar istiyoruz. Eğitimlerimizin kalan aşamalarında da gençlerimizi yetiştirmeye ve eğitmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA