KİMSE GÖRMÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KİMSE GÖRMÜYOR!


 

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Aday adaylarından biri olan Korykos Antik Kentinde yetersiz güvenlik önlemlerinden faydalanan tarihi eser hırsızları, bölgedeki tarihi yapıları tahrip etmeye devam ediyor. Hırsızların bölgede tarihi eser çalıp çalmadıkları ise bilinmiyor.Türkiye’nin UNESCO Dünya Mira

Mehmet Nabi Batuk

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan 67 kültür varlığından biri olan Mersin Kızkalesi’ndeki Korykos antik kentindeki defineci yağması tehlikeli boyutlara ulaştı. Gazeteci Yazar Yusuf Yavuz’un bloğuna taşıdığı bilgilere göre antik kentte bulunan ve erken Hrıstiyanlık dönemine (M.S. 5. ve 6. yüzyıllar) ait olduğu belirtilen tarihi kilisenin kutsal emanetlerin konulduğu mezar odaları kaçak kazı yapan defineciler tarafından tahrip edildi. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınan bölgedeki Roma yolunun üzerinde sıralanan kiliselerden biri olan ve ‘mezar kilisesi’ olarak adlandırılan tarihi yapıda, kaçak kazı yapan define avcılarının ‘rölik’ olarak adlandırılan, Hristiyan Aziz ya da Azizelere ait kutsal emanetlerin saklandığı mezar odalarına girdiği ortaya çıktı. Yaklaşık 1600 yıllık geçmişe sahip olan kilisenin apsis bölümünün zemininde yoğunlaşan kaçak kazı sonucu açtıkları delikten mezar odasının bulunduğu sanılan bölüme inen defineciler, ahşap merdiven, ip ve kablo gibi eşyalarını da kazı alanında bırakıp gitmişler. Tarihi kilisede büyük tahribata neden olan kaçak kazının ardından definecilerin herhangi bir tarihi eseri çalıp çalmadıkları bilinmezken konuyla ilgili yapılacak incelemenin ardından ortaya çıkacak.

KORYKOS’UN DEFİNE AVCILARININ HEDEFİNDE
Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapan Mersin’deki Korykos antik kenti, antik çağın önemli yaşam merkezlerinden biri olarak biliniyor. Stratejik konumu nedeniyle Akdeniz’in önemli kentlerinden biri olan Korykos, zeytinyağı ve şarap üretimiyle ünlenen bir geçmişe sahip. 1448’de Karamanoğulları Beyliği’nin, 1473-74 yıllarında ise Osmanlı egemenliğine geçen Korykos’ta bulunan kiliseler ise antik kenti Hristiyanlık tarihi açısından da önemli kılıyor. Erken Hristiyanlık döneminde inşa edildiği belirtilen 14 kiliseden geriye kalan bir kaçına ait kalıntılar, Korykos’un define avcılarının hedefine sokmaya yetti.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA