“DİRENDİK, HAKKIMIZ OLANI ALDIK!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“DİRENDİK, HAKKIMIZ OLANI ALDIK!”


 

Grev yasağına rağmen geri adım atmayan metal işçileri, metal sendikaları ile işveren sendikası MESS arasında imzalanan toplu sözleşmeden memnun ayrıldı. İşçiler “Grevimiz yasaklandı ama direndik, hakkımız olanı aldık. Direnişimiz devam edecek” diye konuştu.

SONER AYDIN

DİSK’e bağlı Metal-İş Sendikası Anadolu şube yöneticileri Mersin’e gelerek, toplu sözleşme sevincinin yaşandığı Mersin Çimsataş fabrikası işçilerini ziyaret ederek, bilgilendirme yaptı. Bilgilendirme toplantısının ardından toplu sözleşme sürecini ve sözleşmeyi gazetemize değerlendiren Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Rasim Gündal, işçilerin direnişinin kazandığını söyledi. 
Yurt genelinde130 bin metal işçisini ilgilendiren toplu sözleşme imzalandı. Metal işçileri sendikaları ile MESS arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanmasının ardından işçilerin almış olduğu grev kararının milli güvenliği bozucu olduğu gerekçesiyle bakanlar kurulu tarafından iptal edilmişti. Özellikle Birleşik Metal-İş Sendikası’nın grev yasağına karşı aldığı tutum işvereni anlaşmaya itti. Grev yasağını tanımayacağını belirten metal işçileri 2 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyurmuş, hazırlıklara başlamıştı. Ancak metal işçisinin kararlı tutumu karşısında geri adım atan işveren sendikası MESS ile Türk Metal Sendikası önceki masaya oturdu ve 8 saat süren görüşmenin ardından toplu sözleşme imzalandı. 

“İŞÇİLER SÖZLEŞMEDEN MEMNUN”
Mersin’de 620 işçinin çalıştığı Çimsataş Fabrikası’nda toplum sözleşme sevinci yaşanırken, Metal-İş Sendikası yöneticileri ise fabrikaları gezerek bilgilendirme toplantıları yapıyor. Mersin Çimsataş fabrikası işçilerini ziyaret eden Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Rasim Gündal gazetemize yaptığı açıklamada, 6 ay önce hazırladıkları taslağın kabul edildiğini belirtti. Sendika olarak yüzde 30 zam talep ettiklerini görüşmeler sonucunda yüzde 24 zamla sözleşmenin imzalandığını kaydeden Gündal, işçilerin imzalanan sözleşmeden memnun olduğunu kaydetti. 

“MÜCADELEMİZ 2010’DA BAŞLADI”
Birleşik metal işçileri sendikaları olarak 1980 askeri darbesinden sonra oluşan MESS ile diğer metal sendikalarının kurmuş olduğu sözleşme düzenini yıkmak için 2010’da çalışmalara başladıklarını aktaran Gündal, “2010’da da buna benzer mücadeleler etmiştik. O süreçte de diğer sendikalar kötü bir sözleşme imzalamıştı. Yaptığımız mücadele ile o dönem imzalanan 5,35’lik sözleşmeyi yüzde 100 arttırdık. Yine 2014’te MESS ile sarı sendika arasında 3 yıllık bir sözleşme imzalanmıştı bunun üzerine 41 işyerinde greve çıktık. O dönem MESS’ten kopan işyerleri ile üyelerimizin talebi doğrultusunda 2 yıllık sözleşme imzaladık. 2016-2018 toplu sözleşme dönemi için greve çıktığımızda, grev kararından 3 saat sonra grevimiz ertelendi. Ama Metal İşçileri Sendikası grev kararından geri adım atmadı, bakanlığın devreye girmesi ile birlikte işçileri memnun eden bir sözleşmenin altına imza atıldı. Geçmiş yıllardan edindiğimiz tecrübelerle birlikte 6 ay önce bir taslak hazırladık. Ülkemizin içinde bulunduğu duruma rağmen, konuşanın, muhalif olanın içeri atıldığı bir dönemde taslağımızın arkasında durduk. Birleşik metal işçileri sendikasının grev kararı çok önemliydi. Bunda da kararlıydı, eğer görüşmelerden istediğimiz sonuç çıkmasaydı bugün itibari ile grev kararını uygulayacaktık. Bunu gören işveren sendikası MESS geri adım atmak zorunda kaldı. İşçiler birlikte hareket ettiği zaman neler yapabileceğini gördü” diye konuştu.

TÜRK METAL’E TEPKİ!
Türk Metal’in yıllardır MESS’le beraber hareket ederek işçileri esaret altında çalışmaya mahkum ettiğini savunan Gündal şunları söyledi: “Ama bu dönem bizim politikamız öyle doğru ve sürükleyici oldu ki diğer sendikaları da arkamıza alıp sürükledik ve dönem satış sözleşmesinin altına imza atmaya cesaret edemedi. Dolayısıyla geçmiş yıllarda verdiğimiz mücadele ve 2015’te Türkiye’de yaşanan metal fırtınasının da etkisi vardı, o günleri yaşamamak adına göstermelik bir takım mücadele sergilediler ama bir yandan grevin yasaklanacağını biliyorduk. Bugün oluşan işçilerin zaferini kendisine mal etmeye çalışıyor ama metal işçisi neyin ne olduğunu biliyor.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA