KAZA ÇOK MÜFETTİŞ YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KAZA ÇOK MÜFETTİŞ YOK!


 

Türkiye’nin, 100 bin çalışan başına düşen ölümlü iş kazası istatistiklerine göre Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığın açıklayan Milletvekili Kuyucuoğlu, bu tabloya rağmen Türkiye’de iş güvenliği denetimi yapacak yeterli sayıda müfettiş olmadığını da vurguladı.

Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Türkiye'de işçi sağlığı ve iş güvenliğinde yaşanan sorunlar ve bu sorunlara karşı alınması gereken önlemler konusunda meclis araştırması açılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.
Önergesinin gerekçesinde, günümüzde üretimin en önemli faktörü olan insanın, teknolojik gelişmelere paralel olarak işyerlerinde çeşitli problemlerle karşılaştığına dikkat çeken Kuyucuoğlu, “İş güvenliği konusunun ilk sahipleri kuşkusuz devlet ve işverenlerdir. Arzu edilen sonuçlara ulaşılabilmesi için bu ikilinin kendilerine düşen ödevleri en iyi şekilde yerine getirmesi, kendi aralarında olumlu bir işbirliğinin tüm koşullarını yaratmaları gerekmektedir” dedi.

“AVRUPA’DA BAŞI ÇEKİYORUZ”
Dünya Çalışma Örgütü'nün (ILO) 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarına ilişkin istatistiklerinde Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında başı çektiğini belirten Kuyucuoğlu, “Ölümlü iş kazalarında ise El Salvador ve Cezayir'in ardından dünya üçüncüsüyüz. Türkiye'de ölümle sonuçlanan iş kazaları, 100 binde 20.5 oranında. Bu rakam İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde 100 binde 2'nin altındadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de her gün 172 iş kazası meydana geliyor. Bu kazalarda her gün ortalama 4 işçi ölüyor, 6 işçi ise sürekli iş göremez hale geliyor” ifadelerini kullandı.

81 İLDE İŞ KAZALARI YAŞANDI
2016 yılında yaşamını yitiren bin 970 kişinin bin 394’ünün işçi-memur statüsünde çalışan ücretli, 210’unun çiftçi, 78’inin esnaf ve 288’inin kendi nam ve hesabına çalışan insanlardan oluştuğunu kaydeden Kuyucoğlu, “2016 yılında 98 kadın ve bin 872 erkek işçi yaşamını yitirirken, iş kazalarının yaş gruplarına göre dağılımı da dikkatimizi çekmektedir.  2016 yılında 14 yaş ve altında 18 işçi, 15-17 yaş aralığında 38 işçi olmak üzere toplamda 56 çocuk işçi hayatını kaybetti. 18-27 yaş aralığında 294 işçi, 28-50 yaş aralığında 998 işçi, 51-64 yaş aralığında 399 işçi, 65 yaş ve üstünde 77 işçi ve yaşı tespit edilemeyen 146 işçi de çalışırken yaşamını yitirdi. 2016 yılında en az 96 göçmen işçi yaşamını yitirirken, Türkiye’nin 81 ilinde de kazalar ölüm getirdi” dedi.

“DENETİM YAPACAK MÜFETTİŞ SAYISI YETERSİZ”
Türkiye'de iş kazalarının üçte birinin inşaat sektöründe meydana geldiğini, tüm iş kazalarının yüzde 1,6'sı ölümle sonuçlanırken, inşaat sektöründeki iş kazalarının yüzde 4,7'si ölümle sonuçlandığını kaydeden Kuyucuoğlu,  “Türkiye'nin iş kazalarında bu derece büyük kayıplar vermesinin en önemli nedenlerinden biri iş güvenliği tedbirlerine yeterince riayet edilmemesidir. Bu konuda uzun yıllardır devam eden başıboşluk halen doldurulamamıştır. Pek çok işletmede yeterli iş güvenliği tedbiri yoktur. Yasal mevzuat konusunda da uzun yıllar adım atılmadı. 2012'de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın uygulamasına dair ise halen önemli sorunlar yaşanıyor. Öte yandan denetimlerin yetersizliği de dikkat çekiyor. 1,5 milyon işletmenin bulunduğu Türkiye'de denetim yapacak müfettiş sayısı çok yetersiz kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

“SOMA’DAN DERS ÇIKARAMADIK”
Böyle bir ortamda işverenlerin, işçilerin ve devletin üzerlerine büyük görevler düştüğüne işaret eden Kuyucuoğlu şu ifadeleri kullandı: “Kimsenin Allah'ın vermiş olduğu mukaddes canı alma yetkisi bulunmamaktadır. Ancak Tehlikeli Durumlar - Tehlikeli Davranışlar ile birleştiğinde kazalar meydana gelmekte ve canlar gitmektedir. Hayatlarımız bu kadar ucuz olmamalıdır. Bunun en büyük acısını 2015 yılında gerçekleşen ve 301 işçinin ölümüne sebebiyet veren Soma maden faciasında tüm milletçe çektik. İş güvenliği hizmetlerinin yetersiz olması ve işverenin bu konuda sorumsuz davranması birçok ailenin ocağını yaktı. Türkiye’nin iş güvenliği konusunda ders çıkarıp milat olması gereken bir kaza iken ne yazık ki ders çıkaramadık.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA