TARSUS CEZAEVİ’NDEKİ İŞKENCE İDDİALARI TBMM’DE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS CEZAEVİ’NDEKİ İŞKENCE İDDİALARI TBMM’DE


 

Tarsus Cezaevi’ndeki çıplak arama, darp, şiddet, hakaret iddiaları CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı tarafından TBMM’ye taşındı.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Tarsus Cezaevleri’ndeki işkence iddialarını sordu. 
Adaletin, hukukun ve demokrasinin her gün daha fazla yara aldığı 16 yıllık AKP iktidarında toplumun her kesiminin maruz kaldığı baskı, zulüm ve işkence olağanüstü hal ile birlikte katlanarak artarken cezaevlerindeki tutuklular ve mahkûmların da bu kötü ortamdan payına düşeni fazlasıyla aldığını söyleyen Atıcı, “Her fırsatta ‘İşkenceye sıfır tolerans’ söyleminde bulunan hükümet temsilcilerinin, cezaevlerindeki işkence ve hak ihlalleriyle ilgili iddiaları görmezden geldiği ve böylece işkencecilerin bu tutumdan güç aldığı ve cezaevlerindeki hak ihlallerini kurumsallaştığı düşünülmektedir.
110 milyon 880 bin TL’ye ihale edilerek 2017 Haziran ayında açılışı yapılan, içerisinde birçok cezaevini barındıran Tarsus Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü 8 aylık faaliyet süresi içerisinde işkence ve insanlık dışı uygulamaların varlığıyla ilgili iddialarla gündeme gelmiştir.

“ÇIPLAK ARAMA, DAR, ŞİDDET, HAKARET…”
Tarsus Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde çıplak arama yapılması; keyfi disiplin cezaları verilmesi; telefon görüşmesi ve açık görüşlerin engellenmesi, geç saatlerde koğuşta arama yapılması; koğuşlarda kapasitenin üzerinde mahkûm ve tutuklunun barındırılması; su ve yiyecek yetersizliği; aileler tarafından gönderilen kitap, dergi ve mektupların keyfi olarak bekletilerek geç verilmesi; hastaların hastaneye sevki ve revir taleplerinin geç karşılanması, kelepçeli muayene dayatması ve ilaçlarının geç verilmesi; kadın koğuşlarında yapılan aramalarda erkek infaz memurlarının da bulunması; darp, şiddet ve hakaret iddiaları basında sıkça yer bulmuştur.
Cezaevi yöneticilerinin ve infaz koruma memurlarının tutuklular ve mahkûmlara yönelik tutum ve davranışlarıyla ilgili olumsuzluklara dair şikâyetlerin ilgili mercilerce dikkate alınmadığı; iddiaların araştırılması ve sorumluların yargılanması bir yana mağdurların cezalandırılarak olayların üzerinin kapatılmaya çalışıldığı iddia edilmektedir.
Mersinlilere yatırım olarak 152 bin metrekarelik cezaevi kampüsünü layık gören AKP hükümetinin; adalet önünde yargılanarak cezasını çekmek üzere cezaevlerinde bulunan vatandaşlara yapılan işkenceyi, zulmü ve insanlık onuruna yakışmayan uygulamaları görmezden geldiği anlaşılmaktadır” dedi.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR
Buna göre; Tarsus Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde bulunan cezaevlerindeki olumsuz koşullar ve hak ihlalleri iddialarıyla ilgili bugüne kadar bakanlığa ve kurumlara kaç şikâyet başvurusu yapıldığını soran Atıcı, şu sorulara da yanıt istedi: “Bu başvuruların kaç tanesi incelenerek sonuca bağlanmıştır? Görev ve yetkisini kötüye kullanan kurum personeli tespit edilmiş midir? Bunların sayısı kaçtır? Bu kişi veya kişilere ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Tarsus Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde bulunan cezaevlerinde bugüne kadar kaç tutuklu veya mahkûm hakkında disiplin cezası uygulanmıştır? Bu cezaların uygulanma şekillerine göre sayıları nelerdir? 
Tarsus Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde bulunan cezaevlerindeki koğuşların kapasiteleri ve buralarda barınan tutuklu ve mahkûm sayıları nelerdir?
Tarsus Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde iddia edildiği gibi yemek, su ve sağlık hakkına erişimde aksaklıkları var mıdır? 
Tarsus Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü inşaatının yüzde 100’ü tamamlanarak mı faaliyete başlamıştır? Açılışından sonra devam eden herhangi bir inşaat çalışması olmuş mudur? Tutuklu ve mahkûmlara ne gibi sosyal imkânlar sunulmaktadır?” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA