“YEREL BASIN DAHA GÖRÜNÜR VE İŞLEVSEL OLMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YEREL BASIN DAHA GÖRÜNÜR VE İŞLEVSEL OLMALI”


 

Mersin yerel basınının daha görünür ve işlevsel olması için el ele veren Maya Derneği ve Frıedrıch Ebert Stıftung ortaklığında, Kültürhane’nin destekleriyle “Yerel Basın Seminerleri” hayata geçirildi.

HEDİYE EROĞLU

 Mersin’de, Maya Eğitim Kültür Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Frıedrıch Ebert Stıftung ortaklığı ve Kültürhane destekleri ile “Yerel Basın Seminerleri” etkinliği başlatıldı. Alanında uzman akademisyenlerin belirli sayıdaki basın emekçilerine yönelik eğitim çalışmalarının 15 hafta süreceği proje kapsamında her bir hoca, kendi uzmanlık alanı perspektifinde daha etkin ve demokratik bir medya pratiğini mümkün kılacak fikir ve yöntemler katılımcılarla paylaşılacak. Haftada bir düzenlenecek seminerler şeklinde gerçekleştirilecek projenin açılışı Kültürhane’de; akademisyen Esengül Ayyıldız’ın, “Kamusal Alan Olarak Medya” eğitimi ile start aldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ihraç edilen akademisyenlerden, Kültürhane kurucusu Ulaş Bayraktar yaptı. 

“YEREL BASIN DAHA GÖRÜNÜR VE İŞLEVSEL OLMALI”
Yerel basının, Kültürhane kurulduğundan buyana yanlarında olmasının memnuniyetini yaşadıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Bayraktar, bu anlamda kendilerinin de daime yerel basına öncelik verdiklerini kaydetti. 
“Biz de Kültürhane’yi ilk kurduğumuzda ulusal basından bizimle konuşmak isteyenlere ilk önce yerel basın ile konuşmak istediğimiz söyleyerek, sizlerin yanında olmaya çalıştık” diyen Bayraktar, “Bizim burada önem verdiğimiz en önemli konulardan biri yerel basının daha görünür, işlevsel olması. Merhum akademik kariyerimdeki çalışmalarda da kent kültürünün, yerel siyasetin, yerel demokrasinin ancak güçlü bir yerel basın ile olabileceğini, insanların yaşam çevrelerinde olup bitenden haberdar olabilmesi ile mümkün olduğunu savundum. Şimdi de bunu hep birlikte bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bunu birkaç aşamada yapıyoruz. Örneğin; sizlerin de sayesinde günlük olarak bize ulaşan gazetelerden seçtiklerimizi Kültürhane’nin duvarlarında oluşturduğumuz Yerel Basın Köşesi ile okuyucularla buluşturuyoruz. İnsanları sizin haberlerinizi görmeye mecbur bırakmaya çalışıyoruz. Bir diğer faaliyetimiz ise Pazartesi sabahları Aysun Koç arkadaşımız ile Viva Mersin başlığıyla bir yerel haberleri Youtube üzerinden yorumluyoruz” dedi. 

“UMUT DEVŞİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Bu kapsamda Yerel Basın Seminerleri’ni çok önemsediklerini aktaran Ulaş Bayraktar, gösterilen ilginin memnuniyet verici olduğunu aktararak, “Bugün de yine çok önem verdiğimiz bir faaliyete başlıyoruz. 15 hafta sürecek bu eğitim ile gazetecilik ve farklı alanlarda, Türkiye’nin, kentlerin siyasal hayatına dair farklı bakışları, birikimleri sizlerle paylaşacağız. Buradaki ikinci amacımızda, burayı açarken de söylediğimiz gibi; bizlerin yani ihraç edilen akademisyenlerin, makamını, maaşını ellerinden almış olabilirler ama öğrenci ile kent ile ilişkimizi engellemeyecekleri yönündeydi. Dolayısıyla sınıflardan, maaşlardan mahrum kalmış hocaları burada ağırlamanın bizim için önemli bir anlamı var. Burayı umut bostanı olarak görüyor ve yaptığımız çalışmalarla umut devşirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

“KAMUSAL ALAN KAPANDI”
Daha sonra söz alan Adana’daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü’nde Öğretim Üyesiyken 2016 yılında Barış Bildirisi’ne imza attığı gerekçesiyle işsiz bırakılan akademisyenlerden olan Yrd. Doç. Dr. Esengül Ayyıldız, “Kamusal Alan Olarak Medya” başlıklı bir sunum yaptı.
Medyaya ilişkin gözlem raporlarının; özellikle son 2 yıldır basının üzerinde çok büyük baskılar olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Ayyıldız, “Raporlar baskının yanı sıra basının kriminalize edildiğini gösteriyor bu da kamusal alanının kapanmaya başlaması ile alakalı bir durum” dedi. 
“Kamusal alan nedir?” sorusu ile eğitime başlayan Esengül Ayyıldız, 1980 sonrasında ve 1990’larda açılan ve daha sonra kapanan kamsal alan ile bu açılıp, kapanmaların değerlendirilmesi, sivil toplum hareketlerini, medyanın ticarileşmesi, alternatif medya, kapanma, imkanlar gibi konuları yorumladı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA