“Felaketlerden siz sorumlusunuz” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Felaketlerden siz sorumlusunuz”


 

Fukuşima’daki nükleer felaketin 7’inci yıldönümünde, Danıştay yetkililerine seslenen MERÇED Başkanı Sabahat Aslan “Akkuyu’da oluşabilecek felaketlerin sonuçlarından Danıştay Üyeleri ve davanın bilirkişi üyeleri sorumludur” açıklaması yaptı.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, yayımladığı yazılı açıklamada; Çernobil’in ardından dünyadaki en büyük nükleer felaket olarak kabul edilen Fukişima’nın 7’inci yıldönümünde önemli uyarılar yaptı. Mersin’de neredeyse tüm kurumların karşı çıkmasına rağmen yapımına devam edilen Akkuyu Nükleer Santrali üzerinden hükümet yetkililerini eleştiren Aslan, özellikle Akkuyu hakkında hazırlanan ÇED raporuna karşı açtıkları davanın reddeden Danıştay yetkililerine sert eleştiriler yöneltti. Aslan, “Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili hazırlanan tüm raporlar tekniğe aykırı olup, bilimsel değildir. Akkuyu ÇED raporunun bilimsel ve tekniğe aykırı olduğu için iptaline karşı açmış olduğumuz dava olumsuzlukla sonuçlanmıştır. Akkuyu Nükleer Santralinin ülkemize getireceği radyasyon, ekonomik ve sosyal felaketlerinin sonuçlarından başta davamıza bakan Danıştay Üyeleri ve davanın bilirkişi üyeleri sorumludur. Bu sonuca karar verenleri tarih yargılayacaktır” .

“FUKUŞİMADA TÜM RAPORLAR İFLAS ETTİ”

Akkuyu ÇED raporunda yazılanlarla Japonya’da nükleer felakete neden Fukuşima santralindeki raporların birbirine çok benzediğini ifade eden Aslan, “Deprem kuşağında olan Japonya’nın Fukuşima kenti, depremden en az etkilenecek bölge olduğu gerekçesiyle, bu şehir sanayi ve ticaret kenti yapılmıştı. Deprem uzmanları, Fukuşima depremden etkilenmez dedikleri için bu bölgeye nükleer santraller kurulmuştu. Japonya da bulunan tüm nükleer santraller 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak ve güvenlik tedbirlerinde en son teknolojiler uygulanarak inşa edilmişti. Japonya da ki tüm nükleer santraller Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun tüm kurallarına göre çalıştırılıyordu ve devlet tarafından da denetleniyorlardı. Japonya da Halka nükleer santrallerin çok güvenli olduğu söylenmişti. Ayrıca nükleer santrallerin bulunduğu tüm bölgelerde de kaza sırasında uygulanacak acil eylem planları da mevcuttu. Ama Nükleer santrallerle ilgili tüm bu argümanlar 11 Mart 2011 de meydana gelen 9 şiddetindeki depremden sonra iflas etti” diye belirtti.

“AKKUYU’NUN FUKUŞİMA OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Geç olmadan Nükleer Santral yapımından vazgeçin uyarısı yapan Aslan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Japonya bu felaketin ekonomik ve sosyal boyutlarının altında ezilmiştir. Japonya’da meydana gelen deprem, nükleer santrallerin güvensiz, insan ve doğa yaşamını tehdit eden, kirli teknolojiler olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Rusların tamamen sahip olacağı ve onların denetiminde olacak dünyada denenmemiş olan VVER1200 nükleer reaktör modeli ile, hareketli Ecemiş fay hattına yakın, deprem bölgesinde kurulumu planlanan Akkuyu Nükleer santrali taşıyacağı riskler açısından, Ülkemiz ve Dünya için ilerde büyük bir felaket kaynağı olacaktır. Japonya da yaşanan nükleer tehditlerden hükümetin ders almasını, Ülkemiz için zorunluluk olmayan nükleer santral projelerinin derhal iptal edilmesini talep ediyoruz. Akkuyu’nun Fukuşima olmasına izin vermeyeceğiz. Herkesin yaşam hakkı için Nükleer Santrallere karşı mücadele etmesini bekliyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA