Müzik şöleni başlıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Müzik şöleni başlıyor


 

17. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, dünya yıldızlarından oluşan programıyla 24 gün sürecek müzik ve dans şölenini başlatarak paha biçilmez bir festivale daha imza atıyor.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Uluslararası Müzik Festivali (MERFEST) 17’inci kez sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl 14 Nisan – 8 Mayıs 2018 tarihleri arasında 24 gün sürecek festivalde, sanatseverler klasik müzikten caza, türkülerden dansa kadar geniş bir yelpazede müziğe doyacak. 8. Beste Yarışması ve 19. Nevit Kodallı Polifonik Korolar Şenliği ile birlikte toplamda 11 etkinliğe ev sahipliği yapacak olan 17. Merfest, Festival Sanat Ödülü, Festival Kent Ödülü ve Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü olmak üzere üç dalda ödül de verilecek. Festivale geri sayım sürerken; MERFEST Yürütme Kurulu, bu yılki programı da bir otelde düzenlenen toplantıda basına tanıttı. Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı, Festival Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, CHP İl Başkanı Adil Aktay ve birçok kamu kuruluşu temsilcisi katıldı. Tören 17. Mersin Uluslararası Müzik Festivali hakkında hazırlanan fragman ile başladı. 

ETHNİK MÜZİĞİN ÖNEMLİ İSMİ AZAM ALİ MERSİN’E GELİYOR

KKTC, Kanada, Almanya, Amerika, G. Afrika ve İspanya’dan önemli solist, müzik ve dans topluluklarını Mersin’e taşıyacak olan festivali programında farklı tarih ve mekanlarda sırasıyla şu sanatçılara yer verecek: 14 Nisan’da gerçekleştirilecek Açılış Konseri’nde şef Antonio Pirolli yönetiminde iki dünya yıldızı; Güney Afrikalı soprano Pumeza Matshikiza ve tenor Murat Karahan, MDOB Orkestrası eşliğinde aynı sahnede yer alarak uzun yıllar unutulmayacak bir konsere imza atacak. Hemen ardından Üç Tenor adıyla bilinen Şenol Talınlı, Aykut Çınar, Ayhan Uştuk, Hakkari Yüksekova Mavi Hayaller Çocuk Korosu, şef Özgür Oğuz yönetiminde Adıyaman Filarmoni Orkestrası eşliğinde, Serla Balkarlı ve Alican Süner, Anadolu Nefesli Beşlisi Müzik Topluluğu, Almanya’dan Salut Salon Quartet, Manuş Baba, İspanya’nın en gözde flamenko topluluğu Rojas Y Rodrigez, İran asıllı Amerikalı caz ve özgün müzik topluluğu Niyaz Featuring Azam Ali ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Armoni Mızıkası eşliğinde Kıbrıslı Pianist Rüya Taner, programda yerini alırken, 8. Beste Yarışması ve 19. Nevit Kodallı Korolar Şenliği, festival kapsamında gerçekleştirilecek diğer etkinliklerdir.

MERFEST 17 YAŞINDA

Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı yaptığı açılış konuşmasında “Yeni bir festival döneminde daha buluşmanın coşkusuyla merhaba. Övünerek şunu söylemeliyim ki, hep birlikte sahip çıktığımız Mersin Uluslararası Müzik Festivali 17 yaşında. Bu başarının mimarı Mersinlilerdir, yani hepimiziz. Her yıl olduğu gibi yine dev isimleri, sanatseverlerin dünya sahnelerinde görmeye alıştığımız efsane sanatçıları, Mersin’e taşıyoruz. Yeniden, yeni bir festivalde daha buluşmanın sevinciyle esenlikler diliyorum” dedi.

“ÇOCUKLARINIZA SANAT AŞILAYIN”

Festival programı hakkında bilgi vererek konuşmasına devam eden Yağcı, özellikle bebek yaştaki çocukların kültür ve sanatla ilişkisi hakkında önerilerde bulunarak şunları söyledi: “Cumhuriyetimizi kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bir millet sanat ve sanatkârlardan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz’ sözleri ile başlamak istiyorum. Benim okuduğum üniversitede psikoloji bölümünde bana öğretilen şey çocuk beş yaşına kadar alabildiği her şeyi alıyor. Beş yaşından sonra bir çocuk hiçbir şey alamıyor. Geçenlerde bir profesör dinledim televizyonda bu 5 yaş sınırını 3 yaşa indirmiş. 3 yaşına kadar çocuğunuza ne verebilirseniz verin diyor. Çocuğunuza aşılayacaklarınız arasında kültür ve sanat olmazsa başarılı, ilişkilerini güzel kuran bir genç yetiştirmeniz zor olacaktır. Bundan 17 yıl önce başlayan festivalimiz, Mersin Operası’nın 10 yılını kutlama programında yaptığımız hazırlıkta ortaya çıktı. O kadar güzel bir program çıkmıştı ki birbirimizin yüzüne baktık ve neden bu bir festival olmasın dedik. 17 yıldır başarıyla bu festivalimiz başarı ile devam ediyor. Bu noktada inandığım bir şey var. Hiçbir şey ben diyerek yapılamaz.  O ben kelimesini her toplantıda her etkinlikte söylüyorum. Bu kelimeyi lügatimizden atmamız lazım. Eğer bizim yanımızdaki güzel insanlar olmasaydınız festival belki de olmayacaktı.”

“ÇOK SESLİLİK BİZİM İÇİN BİRBİRİMİZİ DİNLEYEBİLMEKTİR”

Mersin Müzik Festivali’nin 2007’den beridir, Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) üye olduklarını hatırlatan Yağcı, “Dolayısıyla bizim festivalimiz yıllar içinde daha iyi yerlere taşınacağına inanıyorum. Biz ayrıca festivalimizde insanlara sadece klasik müzik öğreteceğiz. İlla ki klasik müzik sevmek zorundasınız demiyoruz. Zaman zamanda bizim öz müziğimiz türkülerimizi de öğretiyoruz. Ama tüm bunları çok sesli olarak söylemek ve halkımızla buluşturabilmek anlamlıdır. Her sene de seviyeyi bir tık daha yukarı çekmek durumundayız. Çok seslilik bizim için birbirimizi dinleyebilmektir. Eleştiriye açık olabilmektir. Bizi savaştan anlaşmazlıktan uzak tutar. Yıllar boyunca festivalimizin sürmesini ümit ediyorum” diye konuştu.

MERFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selma Yağcı’nın ardından Büyükşehir Belediye başkanı ve ilçe belediye başkanlarının konuşması ile devam eden tören, festivale finansman ve kurumsal destek sunan kamu kurum temsilcilerinin ve iş insanlarına anı plaket sunulmasının ardından sona erdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA