Akkuyu’dan geçen fay hattı ‘yok edildi!’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu’dan geçen fay hattı ‘yok edildi!’


 

Prof. Dr. Selim İnan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yapıldığı Gülnar’dan geçen Namrun Fay Hattı’nın 2012 yapılan bir çalışma sonunda yok edildiğini söyledi. Prof. Dr. İnan, öte yandan bölgede tsunami tehlikesi olduğuna dikkat çekti.

GİZEM EKİCİ

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen ‘Depremlerin Nedenleri ve Mersin’in Depremselliği’ konulu panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Selim İnan, Akkuyu ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Panelin ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Selim İnan, Akkuyu bölgesinin depreme ne kadar dayanıklı olduğuna dair gelen soruya verdiği yanıtta, “O bölge Namrun Fay Hattı dediğimiz fay zonunun içinden geçiyor. Onun içinden geçen faylar da var. o bölgede yapılan önceki çalışmalarda fay tespit ettiler ama 2012’de yapılan çalışmalarda fayı atladılar. Yok ettiler. Nedeni de nükleer santrali daha sorunsuz yapmak. Aslında o bölge tehlikeli bir bölge. Aktif fayların içerisinde” dedi.

“BÖLGEDE TSUNAMİ TEHLİKESİ VAR”

Bölgenin deprem çok tsunmai tehlikesi altında kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Selim İnan, “Evet, o bölgede uzun vadede belki bir deprem beklenmiyor ama o bölgenin en büyük sıkıntısı tsunami. Akdeniz’in içinde bulunduğu Kıbrıs’ın yanından geçen aktif bir fay sistemi var, dalma batma zonu adında. Bu dalma batma zonu boyunca Afrika levhası Anadolu levhasının altına doğru giriyor. Daldığı zaman da o bölgede depremler oluşuyor. Oluşan depremin büyüklüğü 7’nin üzerine çıkarsa tsunami oluşturabilir, o tsunami sebebiyle de kıyılar zarar görebilir. Anamur’da bunun örneklerini gördük ve tsunami izleri duruyor. Dolayısıyla o bölgede tsunami olabilir, geçtiğimiz yıllarda Girit açıklarında Lodos açıklarında depremler oldu ve Türkiye kıyılarının tsunami etkisinde kaldığını görüyoruz. Fukişima büyüklüğünde olmayabilir çünkü Japon Denizi’nin derinliği 5-6 bin metre, Akdeniz’de o kadar derinliğe inmiyor. Tsunami denizin derinliği ve depremin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Japonya’da 30 metre yüksekliğinde dalgalar oluştu, Akdeniz kıyılarında ise 5-6 metre yüksekliğinde dalga meydana gelecektir” diye konuştu.

NAMRUN FAY HATTI NEDİR?

Namrun Fayı (segmenti) batıda, Gülek Boğazından başlar, güneybatıya doğru sırasıyla, Namrun (Çamlıyayla), Arslanköy, Sorgun Kuzeyi, Kurtsuyu Deresi, Göksu Irmağı, ve Demirözü’nden geçerek Anamur kuzeyinde son bulur. Doğrultusu boyunca bir iki yerde sıçramalar yapar. Ayrıca Namrun Fayı ile Mersin-Anamur kıyı şeridi arasında kalan bölgede daha küçük ölçekli çok sayıda kırıklar da yer almaktadır.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA