MERSİN’İN DERELERİ HES’E KURBAN EDİLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’İN DERELERİ HES’E KURBAN EDİLİYOR


 

Mersin’in Bozyazı ve Gülnar İlçelerine bağlı iki dere üzerinde yapılması planlanan HES Projesi için ÇED onay raporu verildi.

Mersin’in Bozyazı İlçesi’ne bağlı Kazıklı Deresi ve Gülnar İlçesi’ne bağlı Güldürgü Deresi üzerine Has Enerji Üretim İletim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kızılca Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onay raporu verildi. 

50 YIL KULLANILACAK

Toplam maliyeti 32 milyon 732 bin 448 TL olarak düşünülen projenin, ekonomik ömrü 2 yıl sürecek inşaat faaliyetlerinden sonra 50 yıl olarak öngörülüyor. Projenin inşaat aşamasında 75, işletme aşamasında ise 10 personelin çalışması planlanıyor. Proje dahilinde; Bozyazı İlçesi’nin yaklaşık 20 km kuzeyinde, Kazıklı Deresi’nin 1.000,00 metre talveg kotunda Kızılca-1 Regülatörü, Güldürgü Deresi’nin 1.000,00 metre talveg kotunda ise Kızılca-2 Regülatörü yer alacak. Regülatörler vasıtasıyla alınacak sular toplam 2 bin 210 metre u-PVC Sarmal Boru ve 480 metre tünel vasıtasıyla yükleme havuzuna iletilecek. Ardından 570 metre uzunluğundaki cebri boru ile santrale (Kızılca HES) düşürülerek yılda toplam 25,84 GWh enerji üretilmesi öngörülüyor. 

BAKANLIK PROJE UYGUN BULDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mersin ili Bozyazı, ilçesi Kızılca Mahallesi ve Gülnar İlçesi İshaklar Mahallesi sınırları içerisinde, Kazıklı ve Güldürgü Deresi üzerinde mevkiinde Has Enerji Üretim İletim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kızılca Regülatörü ve HES Projesi (7,16 Wm/6,81 MWe) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Mersin Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadelerine yer verildi. 

HER DEREYE 1 HES!

Mersin’de 2018 yılı itibari ile 21 aktif HES Projesi bulunuyor. 3 proje yapım aşamasında iken, 21 proje için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED onayı verildi ve ön lisans alındı.

 

   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA