NEDEN GECİKTİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NEDEN GECİKTİ?


 

Mersin’de işlek noktalarda bulunan 4 adet Ekspres Taksi Durağı’nın MERULAŞ’a devir edilmesi ile ilgili konuşan Kocamaz, “Müfettişler bunu neden geciktirdiniz gibi bir soruda sordular. Hatta daireye de almışlar” açıklaması yapması soruları da beraberinde getirdi.

Mehmet Nabi Batuk
Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 2018 Yılı Mart Ayı İkinci Birleşim toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirdi. Komisyonlardan gelen 17, idareye ait 4 konunun görüşülerek karara bağlandığı meclis toplantısında, MEREK Ekmek Fabrikasında çıkarılacak yeni ürünler, fiyat tarifeleri, taksi durakları, Tevfik Sırrı Gür Stadı ile ilgili kararlar alındı. Özellikle MEŞOT, Üniversite Hastanesi ve Şehir Hastanesi A ve D kapısında bulunan 4 adet Ekspres Taksi durağının işletme hakkının MERULAŞ A.Ş. adına devredilmesi ile ilgili konun görüşmesi sırasında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bunu bir an önce çözüme kavuşturmamız lazım. Geçen gelen müfettişler bunu neden geciktirdiniz gibi bir soruda sordular. Hatta daireye de almışlar” cümlelerin kullanması kafalarda soru işareti yarattı. 
“HAYAL ETMELİYİZ”
Toplantıdan önce Meclis Üyelerine jeoparklar konusunda sunum yapan Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan İnan, Mut Miyosen Havzası’nın Jeolojik Park ilan edilmesi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Jeolojik Parklar ile ilgili eni yeni yasal düzenlemeler yapıldığını söyleyen Prof. Dr. İnan, Mut Miyosen Havzasının TÜJAMAB tarafından pilot olarak seçilen bölgelerden biri olduğunu kaydetti. Mut’un Miyosen Havzası hakkında bilgi veren  Prof. Dr. İnan, “Mersin bir jeoparklar şehridir. Kapadokya’dan gelecek tüm o jeopark seven Japon, Güney Koreli ve Çinli turistleri çekebilecek bir alandır. Bölgemizde karstik aşınım ve birikim şekilleri var. Kendi kurumumuzla yaptığımız çalışmalarda coğrafi bir veri tabanı yapılması işi tamamlanmıştır. Fransa’daki Haute - Provence gibi nefis göller, nehirler, kanyonlar var. Bu güzelliklerle kurulabilecek köprüleri, o nefis aşınım yüzeyleri üzerinden aşağılara inen çıkan asansörleri hayal etmeliyiz. Ama burada sınırları çok iyi belirlemek gerekiyor. UNESCO mutlaka bu parkı destekleyecek arkeolojik ve yerel argümanları ve doneleri de istiyor. Bunlardan da bol miktarda Mut’ta var. Burada sadece Alahan Manastırı yeter ama bölgede bol miktarda büyük kültürel hazineler var” dedi. 
YAPILACAKLAR BASİT
Jeoparkların nasıl ilan edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. İnan, “Önce proje bütçesi oluşturuluyor, envanter çalışmaları çıkarılıyor. Arazinin haritaları yapılıyor ve jeositler yerleştiriliyor. Jeolojik miras unsurları tek tek kategorize ediliyor. Burada devamlı olarak çalışma gruplarından yardım alma gibi bir durum var. Buna bioçeşitlilik ve doğa sporları deniyor. Başvuru aşamasına geldiğinizde en büyük kaynağa burada ihtiyaç oluyor. Jeopark yapı süreci çok masraf gerektiren bölüm. Burada bir jeoloji müzesi ve jeopark ziyaretçi merkezi ve diğer yapısal düzenleme planları yer alıyor. UNESCO 5 ana değerlendirmesi ile parkı incelemeye geliyor” diye konuştu.     
TSG ALANI için MÜLKİYET TARTIŞMASI
Sunumun ardından Komisyonlardan gelen tekliflere geçildi. Bu bölümde Tevfik Sırrı Gür Stadı ve etrafındaki alanda kurulacak rekreasyon bölgesi ile ilgili yapılan proje yarışması ile ilgili bilgi veren Burhanettin Kocamaz, “Buradaki bölgede Büyükşehir Belediyesine ait olan yerler ile ilgili olarak bu projeyi neden hazırlıyoruz diye komisyondaki arkadaşlarımız arasında bazı tartışmalar olmuş. Biz Mersin’in geleceği ile ilgili bir vizyon projesini ortaya koyuyoruz. Dolayısıyla gönlümüzden geçtiği gibi bir proje hazırlatmaya çalışıyoruz. Bu projenin içerisinde yapılan yerlerin hemen hemen hiçbir bölümü belediyenin değil.  Projenin kapsadığı bu alanlar ya DSİ’nin ya Gençlik ve Spor’un,  ya ordu evine ya milli emlak müdürlüğüne aittir. Dolayısıyla biz yeni imar planını bu projeyi yaptıracağız düşüncesiyle uygun bir şekilde düzenledik. Her yerde olduğu gibi tabi ki buna itirazlarda var. Biz bu projeyi hazırlayacağız. Ama mülkiyetler bize geçmeden bizim uygulama yapma şansımız yok. Ya tahsis ettireceğiz ya istimlâk edeceğiz” dedi. 
“BİZE ZİMMET ÇIKAR GİBİ ELEŞTİRİLER VAR”
Söz konusu alanda mülkiyetleri almadan proje hazırlandığı gerekçesi ile yapılan eleştirilere yanıt veren Kocamaz şunları söyledi: “Yarın bize zimmet çıkar gibi eleştiriler var. Ama böyle bir  şey olması mümkün değil. Çünkü bizim daha önceden yaptığımız birçok yerde projeyi hazırlamadan zaten bakanlık kabul etmiyor. Önce ne yapacaksınız bana onu gösterin diyor, sonra alanı bize veriyor.  Kıyıların bize tahsisi de aynı şekilde oldu. Projeyi onlara sunmadan işlem yapmadılar. Bunun için ilk olarak projeyi yaptırmak mecburiyetindeyiz. Bu konuda da arkadaşlarımız müsterih olsunlar.” 
“PROJE KAPSAMINI GENİŞLETEREK ÇÖZÜME KAVUŞTURMALI”
Kocamaz’ın sözleri üzerine OYAK’a ait olan Tarihi Mersin Kışlası alanını hatırlatan HDP’li Meclis Üyesi Mustafa Güler, “Bu alan şuanda bir sit alanı olarak işlendi ama mülkiyet sorunu çözülemiyor. Nasıl TSG Stadı alanın sorununun çözülmesi için kentsel dönüşüm alanı içine alınmışsa burayı da kentsel dönüşüm alanına dâhil ederek aynı projesi içine alınmalıdır. Böylece yıllarca sürüncemede kalan bir sorunu çözmek konusunda bir adım atılması iyi olmaz mı? Çünkü bu Mersin’in yıllardır tartıştığı bir konudur. Hazır el atılmışken bununda mülkiyet sorunun çözülmesi için takas yönetimi kullanılabilir. Nasıl TSG stadı alanını takas ile çözüme gidiyorsak OYAK’a ait ve sit alanı olarak işlediğimiz bu alanı proje kapsamını genişleterek çözüme kavuşturursak iyi olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.  

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA