Gözne direnecek! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Gözne direnecek!


 

Yayla olarak da kullanılan Gözne Mahallesi’nde huzur ve doğal yaşamı tehdit altına sokacak taşocağı projesine tepki geldi. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, STK’lar ve yöre halkı güç birliği yaptı. Toplantı sonunda taşocağına karşı her türlü mücadele kararı alındı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Toroslar İlçesi Gözne Mahallesi’nde kurulmak istenen 3’üncü taşocağı ile yaşanacak doğa tahribatına karşı direniş kararı çıktı. Köy kahvesinde bir araya gelen yöre halkına; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Gözne Mahalle Muhtarı Şevket Taşkın, Gözne’yi Sevenler Derneği Başkanı Hayrettin Zengin, CHP eski Milletvekili Şefik Zengin, Atatürkçü Düşünce Derneği eski Şube başkanı Ahmet Yorgun, CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Galip Özkan ve birçok sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi de destek verdi. Toplantı sonunda yerleşim yerine 500 metre uzaklıktaki Yassıca Tepe üzerine kurulması planlanan taşocağının kurulumuna karşı her türlü hukuki ve demokratik direniş kararı alındı. Toplantıda ayrıca mahallelilerden ve yerel yönetimlerden gizli işlem yapan proje sahibi Kanarlar Grup yöneticilerine son kez bu yanlıştan dönün çağrısı yapıldı.

“BİR OLURSAK ÖNÜMÜZDE KİMSE DURAMAZ”

Toplantıda konuşan Gözne’yi Sevenler Derneği Başkanı Hayrettin Zengin, “Buraya taşocağını kurmak isteyen şirket tüm izinleri almış ama ÇED raporunu almamış. Bu şirket bu tesisi buraya yapmadan önce mahalleliye, Büyükşehir Belediyemize ve Toroslar Belediyesi’ne bunu sormalıydı. Ama hiç kimseye sormadan dağdan inme bir şekilde buraya bir taşocağı daha kurmaya çalışıyorlar. Ama bilsinler ki bizde Gözne halkı olarak bu taşocağını açtırmamak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Ama bugünkü en büyük sorunumuz hiçbirimiz yalnız kalmamasıdır. Eğer biz mahaleli, muhtarlık ve belediye başkanları olarak bir olursak önümüzde kimse duramaz. Şimdiden hepimiz CİMER ve BİMER’e tüm şikâyetlerimizi yazalım. Bunlar çok önemlidir” dedi.

“TÜM KANALLARIMIZDAN SORARAK BUNA ENGEL OLACAĞIZ”

Bir ilçenin yerel yöneticisi olmasına rağmen, mahalle muhtarının araması ile söz konusu taşocağı tesisinden haberi olduğunu ifade ederek duruma tepki gösteren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da birlikte mücadele çağrısı yaptı. “Gizli bir şekilde bu taşocaklarının veya madenlerin açılmaları mümkündür. Yalnız burada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tutulan raporda ÇED raporuna gerek yoktur diye bir karar verilmiş. Mersin Valiliği de bu kararı onaylamış. Dolayısıyla bu durumda şirket yöneticilerinin vatandaşa da sorulmasına gerek kalmamış. Ancak biçok insanın stresten kaçmak ve dinlenmek için geldiği yaylalarımızda bu tarz tesisler kurulması orada yaşayan insanlara ancak sıkıntı verir.  Burada mücadele bir haktır. Çünkü burası seyfiye yerleridir. Bizde belediye olarak bu bölgelerimizi yayla turizmine kazandıracağız diyoruz. Şimdi böyle kirli bir tesisin kurulması hem toz etkisi ve yeşil yaşama olan etkisi ile birlikte buralar yaşanmaz yerler olacaktır. Ayrıca yayla sezonunda burada büyük bir trafik sorunu var. Burada kullanılacak tırlar trafiğin daha da olumsuz etkilenmesine neden olacak. Bu yüzden burada haklıyız ve bu haklı davamızda sonuna kadar sizinle birlikteyiz. İlgili mercilere gerekli ikaz ve yaşanacak olumsuzlukları anlatmak sureti ile bu yatırımın olumsuz olması için elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceğiz. İlgili firma tüm izinlerini tamamlamış görünüyor ama bizde bunu tüm kanallarımızdan sorarak buna engel olacağız” diye konuştu.

“O TAŞ OCAĞINI YÜKLESELER BİLE ORADAN AŞAĞIYA İNDİRMEYİZ”

Taşocağına karşı yapılacak en büyük mücadelenin birlik ve beraberlikle yapılması gerektiğini aktaran Atatürkçü Düşünce Derneği eski Şube başkanı Ahmet Yorgun ise şunları söyledi: “Burada yaşayan Gözneliler, Yörükler ve misafirlerimizdir. Öyle nüfusumuzun 30 bin olduğu söylemlerine bakmayın. Hemen hemen Mersin’den herkes buraya sık sık geliyor. Burada önemli olan halkımızı rahat edecek, doğamızın dengesini bozacak taşocağı gibi tesisleri burada açtırmamaktan geçiyor. Bu görevde bize yani mahalle halkına düşüyor. Eğer ayaklanıp bir araya gelirsek başkanlarda önümüze düşerler. Ruhsat alınmış ve tüm gerekli işlemler yapılmış olabilir, rantçılar zaten gereği neyse yaparlar. Bu yüzden görev burada yaşayanlara düşüyor. Eğer bizler birleşip bu mücadeleyi istersek bu taşocağı ruhsat alsa bile açtırmayız. O taş ocağını yükleseler bile aşağıya indirmeyiz. Biz bunları yapacağız.”

“BİZ EYLEM YAPMASINI BİLİRİZ”

CHP eski belediye başkanı ve milletvekili Şefik Zengin ise, “Kimsenin haberi olmadan birileri yukarıdan aldığı belgelerle gelip bir yerleşim yerinin dibine taşocağı kurabiliyor. Şimdi halkımızın direnişi iyidir. Ama bizim önceliğimiz bu sorunu yasal yollarla çözüme kavuşturmaktır. Toroslar Belediye Başkanı bunu ilgili resmi kurumlara iletecektir. Eğer bu mesaj gerekli yerlere gitmezse biz eylem nasıl yapılır bunu biliriz. Biz eylem yapmasını biliriz” dedi.

GENÇLER BU TESİSİ KURDURMAYACAK

Toplantıda son olarak konuşan 26 yaşındaki Mehmet Sakar’da mahalle gençlerinin taşocağına karşı verilen mücadelede ön saflarda yer alacağını hatırlatarak şöyle konuştu: “Biz tüm siyasi ve şahsi sorunları bir kenara bırakıp mücadeleye odaklanmalıyız. Mahallemizde her siyasi partiye mensup insanlar var. Cumhurbaşkanımızda sürekli milletin iradesi her şeyin üstündedir diyor ya bizde İlçe Belediye Başkanımız Hamit Tuna’nın öncülüğünde milletin iradesinin nasıl olduğunu birlikte gösterelim ve burayı açtırmayalım. Mahallenin gençleri olarak biz bunun arkasındayız. Çünkü biz burada yaşıyor ve burayı seviyoruz. Bu tarz kirli tesislerin kurulmasına müsaade etmeyeceğimizi de ilgili yetkililere buradan duyurmak istiyorum.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA