Anadolu’da yaşayan Yörük Türk obalarının yaşamı Mersin Olgunlaşma Müdürlüğü atölyelerindeki öğrencilerin hazırladığı etkinlikte yeniden hayat buldu.
Mehmet Nabi Batuk
Mersin Olgunlaşma Enstitü Sanat Tasarım Bölümü’nün iki yıldır hazırlığını yaptığı, “Anadolu Selçuklu’da Oba Yaşantısı” canlandırması düzenlenen törenle sergilendi. Oğuzların üç ok kolundan; Üç okların ise Kınık boyundan gelen ve Selçuklu Devleti’nin temelini oluşturan Yörüklerin, o dönemde yaşantısını anlatan etkinlikte, kullanılan kilimhaneler, nakışhaneler ve el sanatları atölyeleri aslına uygun olarak anlatılarak sergilendi. Kadınların, alpların, çocukların yöresel kıyafetleri dikkat çekerken Müzikal temasında gerçekleştirilen etkinlik katılımcılardan tam not aldı. Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz ve birçok bürokrattın da katıldığı etkinlikte ayrıca Enstitü Dokuma Atölyesi tarafından Kirkit Tekniği ile yapılan Dokuma Panoları, Yörük yaşamında kullanılan motif ve renkleri tanımlayan Rölyef pano çalışmaları, Mersin’in iklim ve coğrafi özelliklerine göre yetişen endemik bitkilerin, iğne oyası ile yapılmış örneklerinin yer aldığı sergi açıldı.
ESERLER ASLINA UYGUN HAZIRLANDI
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mersin Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şükriye Yılmaz, “Tasarımları oluştururken, milli değerlerimiz göz önünde bulundurularak, milli kültürümüzün özünü oluşturan, bölgemizde bulunan Selçuklu yapıları, Karaman Hatuniye Medresesi ve Hüdavent Hatun’un motifleri, Selçuklu halılarında ve kilimlerinde bulunan motifler, Selçuklu dönemine ait seramikler ve minyatürler derlenerek atölyelerde yapılan çalışmalar için bize ışık tutmuş ve tasvirleriyle obanın oluşumuna katkı sağlamıştır. Sanat Tasarım atölyesinde hayat bulan kalem işi, Çift Başlı Kartal, Dokuma Atölyesi’nde Selçuklu dönemine ait figürler kullanılarak pano işleme, el sanatları atölyesinde deri dövme tekniği ile Selçuklu Figürlü kemer, kalkan, başlık, çizme, kolluk, çarık işlemesi, giyim ve aksesuarlar yapılan bazı çalışmalar arasındadır” diye konuştu.