“BU FIRSAT İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BU FIRSAT İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ”


 

Tarsus - Kazanlı Sahil Bandı Projesi’ne gelen teşvikin büyük bir fırsat olduğunu söyleyen TSSO Başkanı Koçak, “Bu fırsat iyi değerlendirilmeli” dedi.

KIYMET GÖKÇE

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı H.Ruhi Koçak, Tarsus - Kazanlı Sahil Bandı Projesi’ne teşvik verilmesinin, proje için büyük fırsat olduğunu açıkladı. Koçak, Resmi Gazetede 28 Nisan 2018 tarihinde yayımlanan ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ın, Tarsus-Kazanlı Sahil Bandı projesi için çok büyük bir fırsat oluşturduğunu söyleyen Koçak, “Yayımlanan bu karar, 7 bin 500 yatak kapasitesini haiz turizm yatırımları için faiz desteği, vergi indirimleri, KDV iadesi gibi yeni ek teşvik kalemleri içeriyor” dedi.
Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Koçak, “Bu konuda üzerimize düşen ne varsa elimizden geleni yapmaya hazırız. Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın bu kararın çıkmasında en büyük etkendir. Başta Sayın Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” dedi.

İŞTE TEŞVİĞİN DETAYI
Resmi Gazetede yayınlanan kararın detayları şöyle: “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde bir veya birden fazla yatırımcı tarafından gerçekleştirilecek asgari 7 bin 500 yatak kapasitesini haiz turizm yatırımları için beşinci bölgede uygulanan bölgesel destek unsurlarının bu maddede belirtilmeyen hükümleri aynı kalmak üzere aşağıdaki destek, oran, süre, miktar ve şartları uygulanabilir:
a) Bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 80’ine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kar payının Türk Lirası kredilerde yedi puanına kadarı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde üç puanına kadarı, Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde ilk 10 yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilir.
b) Vergi indirimi desteği kapsamında yatırıma katık oranı yüzde 55, vergi indirimi oranı yüzde 90 ve toplam yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden kullanılabilecek oranı yüzde 100 olarak uygulanır.
c) Yatırımcı tarafından talep edilmesi halinde, azami destek tutarı ve süresi aynı kalmak üzere sigorta primi işleyen hissesi ve desteği uygulanmasına yatırım tamamlama vizesi şartı aranmaksızın yatırım dönemi içerisinde başlanabilir.
ç) Sabit yatırım tutarı 100 milyon TL ve üzerindeki teşvik belgeli yatırımlar kapsamında yapılacak bina inşaat harcamaları KDV iadesinden yararlandırılabilir.
Müstakil olarak belgelendirilmiş kongre ve sergi merkezi, golf tesisi, sağlıklı yaşam tesisi ve günübirlik tesisler de bu madde kapsamındaki desteklerden yararlanabilir.
Yatırıma başlanıldığının kabul edilmesi için bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde teşvik belgesinin ilk düzenlendiği tarihteki sabit yatırım tutarının en az yüzde 10’u oranında veya asgari 5 milyon tutarında harcama yapılması gerekir.
Bakanlığa yapılacak teşvik belgesi ve tamamlama vizesi müracaatları, asgari 7 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmasını müteakip topluca değerlendirilir. Yatırımların bitiş tarihi 31.12.2022 olup mücbir sebep veya fevkalade haller dışında süre uzatımı yapılmaz. Bu madde kapsamında düzenlenen belgelerin tamamlama vizesinin yapılabilmesi için, bu tarihe kadar yatırımın tamamlanarak turizm işletme belgesinin alınması ve bu tarihi izleyen 6 ay içinde müracaat edilmesi zorunludur”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA