Mersin’i, “Erişilebilir Turizm Şehri” ilan etmeye hazırlanan ve Engelliler Haftası’nı şölenle kutlayan Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl startını verdiği Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi kapsamında engelli yolları adeta yok edildi!
GİZEM EKİCİ
Mersin’de Engelliler Haftası kapsamında bir dizi etkinliğe imza atan Mersin Büyükşehir Belediyesi, 11. Geleneksel Engelliler Haftası Farkındalık Şöleni’ni Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenledi. Şölene Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Kıbrıs Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, daire başkanları ve çok sayıda engelli katıldı. Şölende sahneye çıkan engelli çocukların ve gençlerin performansları ayakta alkışlandı.
“ENGELSİZ KENT İÇİN PROJELER ÜRETİYORUZ”
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’i ‘engelsiz kent’ haline getirebilmek adına projeler ürettiklerini söyledi. Engelsiz Mersin yolunda ilk olarak ihtiyaca uygun hizmet sunabilmek için “Engelli Birey Bilgi Formu” hazırladıklarını, kentteki yaklaşık 200 bin engelli bireyin önemli bir kısmının kayıtlarını gerçekleştirdiklerini kaydeden Kocamaz, “Engelli bireyi bulunan ailelere psiko-sosyal danışmanlık hizmeti verdik. Halkımızda empati oluşturmak amacıyla seminer, konferans ve farkındalık etkinlikleri düzenledik. Otistik Engelliler Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’ni tamamlayarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim ettik. Türkiye’nin ilk Engelsiz Mersin Mesleki Eğitim Merkezini hizmete açtık. Türkiye’nin ilk ‘Engelsiz Yaşam Kampüsünü’ ilimizde açmak için kolları sıvadık. Erişilebilirlik hizmetleri kapsamında 7/24 hizmet veren Çağrı Merkezimizi arayan bireylerimize engelsiz görüntülü iletişim hizmeti sunmaya başladık. Kaldırımları, otobüs ve taksi duraklarını, trafik lambalarını engelsiz hale getirdik. Asansörlü üst geçitler inşa ettik. Belediyemizdeki şoförlere “Engelli Yolcularla Sağlıklı İletişim” eğitimleri verdik. Akü şarj istasyonları ile akülü tekerlekli sandalye kullanan bedensel engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırdık. Ortopedik engelli bireylerin istihdam sorunlarını azaltmak, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak amacıyla simit arabaları tahsis ettik. Engellilerin denize rahatça girebilmeleri için Kızkalesi, Susanoğlu ve Koca Hasanlı plajlarını engelsiz hale getirdik. Erişilebilirlik standartlarına uygun engelsiz binalar inşa edilmesi için ilgili kuruluşlarla protokoller imzaladık. Bu tarz bina inşa edenlere vergi indirimleri sağladık. Şube girişleri ve ATM’lerin engelsiz olması için bankalarla ortak çalışmalar yaptık. “Engelsiz İbadethaneler” projemiz kapsamında pek çok cami ve kilisenin erişilebilirlik yönünden eksikliklerini giderdik. Ağır engelli bireylerimize Engelli Transfer Araçlarımız ile ücretsiz ulaşım hizmeti sunduk. Ağır engeli bulunan bireylerimizin diş muayene ve tedavilerini evlerinde gerçekleştirdik. İhtiyaç bildirenlere medikal malzeme desteği sağladık” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Mersin’deki engelli dostu işletmeler plaket takdim edildi. Plaket töreninin ardından engelli öğrenciler ve kursiyerleri performanslarını sergiledi. Büyük beğeni toplayan performansın ardından aileler duygu dolu anlar yaşadı.
ENGEL ÇOK!
Ancak Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki şölende söylenenlerin aksine kentteki uygulamalar engellilere yeni engeller çıkartıyor. Engelli yokuşu olmayan merdivenler, üzeri park edilmiş araçlarla kapatılan kaldırımlar, bozuk kaldırımlar adeta engellilerin sokağa çıkmasını engelliyor. Ulaşımda da büyük zorluk yaşayan engelliler duraklarda saatlerce otobüs bekliyor!
KENTSEL TASARIM ENGELLİ YOLLARINI YOK ETTİ!
Ayrıca Büyükşehir Belediyesi tarafından Yoğurt Pazarı, Ulu Cami Meydanı, Atatürk Caddesi, Atatürk Evi Çevresi, Silifke Caddesi ve Taş Bina çevresinde geçen yıl başlatılan Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi kapsamında yenilenen kaldırımların birçoğuna engelli yolu konulmadı. Yenilenen bir çok kaldırıma ise ya engelli rampası konulmadı ya da var olan engelli rampaları tekerlekli sandalyelerin çıkamayacağı yükseklikte yapıldı.