KENTİN EN DEĞERLİ BÖLGESİ İÇİN MERSİNLİLER NE İSTİYOR? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KENTİN EN DEĞERLİ BÖLGESİ İÇİN MERSİNLİLER NE İSTİYOR?


 

Tevfik Sırrı Gür Stadyumu, askeriyeye ait alan ve Çamlıbel’i yenilemeye yönelik çalışmalar sürürken Mersinliler’in bölgede ne istediği sorusunu Mersin Müşterekleri gündemini aldı. Müşterekler düzenlediği anket ile 77.7 hektarlık alanda yapılabilecekleri somutlaştırdı.

Söz konusu bölgede yeşil alanın korunarak, ekonomik ve sosyal hareketliliğin sağlanmasını isteyen Mersinliler, sportif, kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabileceği, plajların yer aldığı bir düzenleme istiyor. 

Hediye Eroğlu 

Mersin’in en değerli bölgesi konumundaki, “Tevfik Sırrı Gür Stadyumu İle Çamlıbel Limanı” arasındaki bölgenin düzenlenmesi için Büyükşehir Belediyesi, “Fikir Yarışması” çağrısına çıkarken, Mersin Müşterekleri, yaptığı anket ile kent sakinlerinin bölgeye dair taleplerini görünür kıldı. 
Yarışmaya katılacak adayların projelerini 8 Haziran’a kadar teslim etmesi gerekirken Mersin Müşterekleri, uzmanlardan oluşan jüri üyelerine önerilerini dikkate alma çağrısı yaptı.

BURASI ÇOK BÜYÜK BİR PARK OLABİLİR…
Değişik meslek alanlarından bir grup duyarlı insanın bir araya gelerek kurduğu, “Mersin Müşterekleri” adlı çalışma gurubunun anketinde öncelikli çağrısı; söz konusu alanın betona boğulmayarak yeşilin korunması. 
Cumhuriyet Meydanı’nın Çamlıbel ile kent arasındaki bağı kopartacak şekilde düzenlenmesine de tepki gösteren müşterekler, söz konusu bağın eski yürüyüş yolu yeniden hayata geçirilerek geri getirilmesini istiyor. 
Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ve askeriyeye ait alanın birleşerek çok büyük bir park olarak ele alınmasını isteyen müşterekler, askeri lojmanların olduğu alanın yeşil alan olabileceği ve bu sayede bölgeye ciddi hareketlilik katabileceğini savunuyor. Müşterekler ayrıca söz konusu alandaki Lunapark civarında yapılacak proje ile burada; sınırlı olmak kaydıyla yeme içme alanları kurulmasını öneriyor.  

ÇAMLIBEL, ESKİ GÜNLERİNE DÖNEBİLİR…
Mersin Müşterekleri’nin en çok üzerinde durduğu konuların başında ise Çamlıbel semtinin eski hareketli günlerine geri dönmesi geliyor. 
“Çamlıbel’de de benzer yeme içme alanlarının açılması desteklenmeli” önerisini ele alan müşterekler, Tevfik Sırrı Gür ve askeri alandaki yapılacak çalışmaların Çamlıbel’den kopuk olmaması gerektiğinin altını çiziyor. 
“Çamlıbel’de Aşıklar Parkı eski haline getirilebilir ve burada mini bir etkinlik alanı oluşturulabilir” önerisini, mini pazarlar, kermesler, müzik dinletileri yapılmasının sağlanması fikriyle destekleyen müşterekler, otopark sorununun çözümüne de elzem olarak bakıyor.

ÇAMLIBEL ‘CADDE AVM’ OLABİLİR 
Semtteki kafeterya alanlarının çoğaltılabileceği, mağazalar için gerekli standartlar belirlenerek, tabela-vitrin düzenlemeleri ile bütünlük sağlanabileceğini de işaret eden anket sonuçları, eski ve yıpranmış binaların dış cephelerinin de renk malzeme standartları belirlenerek yenilenebileceğini, bölgede özel güvenlik bulundurularak, aydınlatma, taglar, tabelalar ile Çamlıbel’e özel sokak mobilyalarının uygulanabileceğini görüşünde. 
Tüm bunlar sayesinde, Çamlıbel’in “Cadde AVM”si gibi düşünülerek planlanabileceğini gündeme getiren Mersin Müşterekleri, yapılacak tüm yatırım ve projelerin düzenli olarak ulusal basında duyurulması ile de Çamlıbel’de hedeflenen marka ve yatırımcıların dikkatinin bölgeye çekilebileceğine inanıyor. 

YEŞİL KALSIN!
Bu alanın erişilebilir, yürünebilir, kıyı alanında vakit geçirilebilir olmasını isteyen müşterekler, özellikle şu taleplerinin yarışmaya katılacak mimarlarca dikkat alınmasını istiyor: “Kışlanın bulunduğu yeşil alanla ilgili bir düzenleme yapılacaksa, burada bir doğa koruma ve tanıtma birimi gibi bir merkez konumlanabilir. Ormanlık alan çocuklar ve gençler odağında tasarlanabilir, açık ve kapalı oyun alanları, gençlik merkezi, kütüphane birimleri yer alabilir. Bu yeşil alan beton peyzaj mantığıyla değil, kıyı ile birlikte düzenlenebilir, erişilebilir olabilir. Yeşil doku korunmalı. 
Ayrıca su baskınlarına karşı bölgenin altyapısı düşünülmeli ve proje fikirleri içerisinde buna hassas yaklaşılmalı. Özellikle Deniz Feneri gibi bir yapı daha erişilebilir olmalı, burası kentin imgesi halini alabilecek bir tasarım gerçekleştirilmeli. 

BURAYA PLAJ YAKIŞIR!
Proje, eski hareketli günlerini yitirmiş Çamlıbel semtini ve oradaki işlevleri de yeniden canlandırmalı. Çamlıbel; eski ve daha güncel kent merkezi arasında bağlayıcı bir alandır. 
Söz konusu alan; Central Park gibi Mersin halkının hava alacağı bir alan olabilir. 
Öte yandan Müftü Deresi’nin önü belirli ölçülerde hafifçe doldurularak Eskişehir’deki gibi kayık gezileri için düzenleme yapılabilir”. 
Bazı müşterekler ise alanın sportif faaliyetler için düzenlenmesini talep ederek, alana ‘Spor’ temalı park yapılması taraftarı.  
Müştereklerin fikirlerinde öne çıkan bir diğer talep ise söz konusu alanda en az bir tane plaj hayata geçirilmesi. 

PROJENİN AMACI…
Kent merkezinde yer alan yarışma alanı; merkez (yakın çevre) ve kent bütünü ile ilişkileri kurgulanamamış, bir yandan da alanın kendi sınırları içinde planlama, tasarım ve işlevler açısından getirilen çözümlerin yetersiz kaldığı bir alan olarak öne çıkıyor.
Buradan hareketle günümüzde farklı işlevlere sahip olan yarışma, yaklaşık 77.7 hektar büyüklüğe sahip alanının; bütünsel bir yaklaşımla ele alınarak kente katılması ve kent kimliğinin zenginleşmesine katkıda bulunması, niteliği arttırılmış kıyı ve diğer alt alanların kentlinin kullanımına sunulması, bunun yanı sıra özgün tasarımlara dayalı mekânların elde edilmesi ile güzel sanatların desteklenmesi amacını güdüyor. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA