DİKENLİ İNCİR YETİŞTİRİCİLERİ KONGRESİ YAPILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DİKENLİ İNCİR YETİŞTİRİCİLERİ KONGRESİ YAPILDI


 

Bölgede çok fazla olmasına rağmen ekonomik değeri düşük olan ve halk arasında “Dikenli, tahta ya da kaynanadili” gibi adlandırılan Hint İncirinin gerçek değerini bulması için Türkiye’de ilk kez Mersin’de birlik kuruldu.

KIYMET GÖKÇE

Erdemli’de bir yıl önce kurulan Hint İnciri Üretici Birliği birinci olağan genel kurulunu yaptı. Erdemli Belediyesi Kargıpınarı İrtibat binasında gerçekleştirilen kongreye Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kırsal Kalkınma Şube Müdürü Ömer Seyran, Tarsus İlçe müdürü Hayri Erdoğan, Erdemli ilçe müdürü Mesut Yıldız, Akdeniz Naturel Yaşam Derneği Başkanı Avni Taşyürek, birliğin kurucu başkanı Ali Büyüker ile birliğin 23 üyesi katıldı.
Divan başkanlığını Mehmet Ali Bozgaç’ın yaptığı kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kurucu başkan Ali Büyüker bir yıllık faaliyet hakkında bilgi verdi. Büyüker, bölgede çok fazla olmasına rağmen ekonomik değeri düşük olan ve halk arasında “Dikenli, tahta ya da kaynanadili” gibi adlandırılan Hint İncirinin gerçek değerini bulması için Türkiye’de  ilk kez Mersin’de birliği kurduklarını söyledi. 
Birliğin ilk temelinin de Avrupa Birliği Bakanlığı ve Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından desteklenen ‘’Sivil Toplum Diyaloğu Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma Projesi ile başladığını dile getiren Büyüker, ‘’Bu proje ile Mersin’de Hint İnciri yetiştiriciliğinde modern tarımsal yöntemlerin kullanılması ve yerel ürün çeşitliliğine katkıda bulunarak kırsal kalkınmada yenilikçi yöntemlerin yerleştirilmesi hedeflenmiştir’’ dedi.
Proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Büyüker, Hint İnciri yetiştiren bölgeler ve üretim aşamalarına ilişkin analiz çalışmaları gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Hint İnciri yetiştiriciliği konusunda 25 ziraat mühendisine teknik eğitim verildi. Mühendislerimiz de 500’ün üzerinde çiftçiye teknik eğitim vererek Erdemli, Aydıncık ve Silifke ilçesinde Hint İnciri yetiştirilmesi için pilot bölgeler oluşturuldu. Hint İnciri yetiştiriciliği, toplanması, depolanması ve pazarlanmasına yönelik çalıştay düzenlendi. Daha sonra da Hint İnciri birliği kurulmasına karar verildi ve birlik kuruldu. Bu proje Akdeniz Natürel Yaşam Derneği, Erdemli Ziraat Odası ve İtalya’da faaliyet gösteren Unisana Derneği tarafından hazırlanarak 16 Şubat 2016 başlamış 15 aylık süre sonunda 2017’de sona ermiştir. Bu proje kapsamında da Hint İnciri Üretici Birliği kurulmuştur. Bu gün bir yaşına giren birliğimizin kuruculuğundan çıkıp birinci olağan genel kurulunu kurmaya geçmiştir. Bu birlik Hint İnciri üreticilerine yönelik kurulan ilk ve tek birliktir. Temennimiz üreticilere ve ülkemize katma değer sağlamasıdır’’ diye konuştu.
Konuşmaların ardından birliğin birinci olağan genel kurul seçimine geçildi. Kongrede hazır bulunan 23 üye yeni yönetimi belirledi. Birlik yönetimine Mustafa Teke, Ali Büyüker, Tevfik Ekiz, Veis Avcı, Ahmet Şaşmaz getirilirken, denetim kurulu üyeliklerine ise Hayri Erdoğan, Rasim Kıvrak ve Murat Ramazan Benli getirildi. Yeni yönetim kurulu kendi arasında görev taksimi de yaparak birlik başkanlığına Mustafa Teke’yi getirdi. Başkan yardımcılığına Ali Büyüker, saymanlığa Tevfik Ekiz, üyeliklere ise Veis Avcı ile Ahmet Şaşmaz getirildi. Yeni yönetim çalışmalarına başladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA