KADIN VARSA DESTEK VAR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KADIN VARSA DESTEK VAR!


 

11 dernekten siyasi partilere fermuar sistemi çağrısı: “Kadınları aday gösteren partileri dikkate alacağız”

Mersin’de faaliyet gösteren 10 sivil toplum kuruluşu erken seçimlerde adaylar arasındaki eşit temsiliyet için siyasi partilere fermuar sistemi çağrısı yaptı. ADD Mersin Şube Başkanı Sacide Uluğ “Sıralamada en çok kadın adayları gösteren partileri dikkate alacağız” dedi. 

Mehmet Nabi Batuk

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mersin Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Mersin Şubesi,Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Mersin Şubesi, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Derneği Mersin Şubesi, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği Mersin Şubesi, Haoçovalılar Derneği, Karaduvar Yardımlaşma Derneği ve İçel Soroptimist Kulübü yöneticileri düzenledikleri ortak basın açıklamasında siyasi partilere eşit temsiliyet için fermuar sistemi çağrısı yaptı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen açıklamada “Mersin’de 1 kadın bir erkek tamam”, “Mersin kadın vekiller istiyor”, “Müsaade beyler sıra kadınlarda” yazılı pankartlar açıldı. 

“MİLLETİN MAKUS KADERİNİ TERSİNE ÇEVİRMEK ZORUNDAYIZ”
Daha sonra açıklamada imzası bulunan kurumlar adına hazırlanan ortak basın metnini okuyan Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Sacide Uluğ, erken seçim kararı ile birlikte, partilerde ön seçim yapma ve taban eğilimlerini yoklama zamanının kalmadığının altını çizdi. “Önümüzdeki süreç iktidarın dayatmalarını sonlandırmak, değişimin önünü açmak için saniyesi bile ziyan edilmeyecek kadar değerli bir zaman aralığıdır” diyen Uluğ, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Çok çalışmak ve milletin makus kaderini tersine çevirmek zorundayız. Baskın seçimle ortaya çıkan durum demokrasinin temel ilkelerini bile uygulanamaz hale getirmiştir. Partilerde ön seçim yapma ya da taban eğilimlerini yoklama zamanı kalmadığından adaylar büyük olasılıkla merkez tarafından belirlenme durumunda olacaktır.”

“KADINLARI MECLİSTE GÖRMEK HEPİMİZİN ARZUSUDUR”
Siyasi partilerde önceki seçimlerde kadın kotasının uygulandığını ancak kadınların seçilmeyecek yerlerden aday gösterildiği için meclise gidemediğini ifade eden Uluğ “Gerçek demokrasilerde yüzde elli oranlı cinsiyet kotası ile meclis üyesi seçilerek eşit temsil sağlanmış olmaktadır. Artık ülkemizde de bu sonuca ulaşacak adımlar atılmalı, gereği yapılmalıdır. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok dünya ülkesinden önce Türk kadınlarına tanıdığı seçme ve seçilme hakları bir türlü meclis aritmetiğine yansımamıştır. Artık çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak yolunda çabalayan ülkemiz için kadınları hak ettiği şekilde mecliste görmek hepimizin arzusudur” dedi.

“EN ÇOK KADIN ADAYLARI GÖSTEREN PARTİLERİ DİKKATE ALACAĞIZ”
Başta CHP olmak üzere tüm siyasi partilere aday listesi oluştururken fermuar sistemi kullanma çağrısı yapan Uluğ, “Bire bir kadın – erkek sıralaması yapılmalıdır. Böylece kadın erkek temsilini eşitleme yolunda çaba gösterilmelidir. Biz demokratik kitle örgütleri olarak, milletvekilliği sıralamasında en çok kadın adayları gösteren partileri dikkate alacağımızı şimdiden ilan ediyoruz. Çağrımız seçime giren bütün partileredir. Ancak özellikle ana muhalefet partisi olarak CHP bu işe öncülük ederek demokrasinin gereğini yerine getirmeli ve diğer partilere de örnek olmalıdır” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA