Ramazan yaklaşmasıyla sağlık açısından kimlerin oruç tutabileceği sorusu gündeme gelirken, Medical Park Tarsus Hastanesi’nden Endorkrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İhsan Üstün, konuyla ilgili açıklama yaptı. Tarsus Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen ‘Diyabet ve Tansiyon’ konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Üstün, hap kullanan diyabet (şeker) hastalarının doktorları uygun görmesi halinde oruç tutabileceklerini söyledi.
GENELLEMEK DOĞRU DEĞİL
Şeker hastalarının oruç tutmalarıyla ilgili olarak genelleme yapmanın doğru olmadığını kaydeden Doç. Dr. Üstün, “Şeker hastaları oruç tuttuklarında kan şekeri değerleri çok düşebilir ya da tam aksine çok yükselebilir. En doğrusu, doktorlarına danışmaları ve tahlillerinin sonuçlarına göre onların önereceği şekilde davranmaları. Hap kullanan şeker hastaları, doktorlarının uygun görmesi halinde oruç tutabilirler. İnsülin kullananlara ise orucu önermiyoruz” dedi.
TATLI-DİYABET İLİŞKİSİ
Çoğu kadınlardan oluşan ve aralarında İlçe Sağlık Müdürü Dr. Füsun Kaleli ve Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Yasemin Halefoğlu’nun da bulunduğu katılımcılara diyabet hastalığıyla ilgili genel bilgileri de veren Doç. Dr. İhsan Üstün, tatlı-şeker hastalığı ilişkisi hakkındaki bir soruyu da yanıtladı. Doç. Dr. Üstün, “Tatlı yemek şeker hastalığına yol açmaz. Ancak çok tatlı yiyen insanlar çok kalori aldığı için kilo alır. Bu da kişiyi şeker hastası olmaya daha yatkın hale getirir” dedi.
MEYVE TEK ÇEŞİT YENMELİ
Doç. Dr. İhsan Üstün diyabetle ilgili bazı önerilerini ise şöyle sıraladı: “Meyveler, yemekten 2 saat sonra yenmeli ve tek çeşit tercih edilmeli. Bir seferde 2-3 meyve çeşidinden yenmemeli. Muz, kan şekerini fazla yükseltir. Diyabetlilere, eğer muz büyükse yarım yemelerini öneriyoruz. Diyabet hastaları sebze ağırlıklı beslenmeli. Haftada 3 gün 45’er dakikalık yürüyüşler, diyabet hastaları için çok yararlı. Stres kan şekeri değerini yükseltebilir. Diyabet hastalarının stresten uzak durmaları gerekiyor”.